25 lutego 2017

Waniliowe oponki

W tłusty czwartek obowiązki nie pozwoliły na przygotowanie tłustych rarytasów,to postanowiłam , że w weekend o czymś pomyślę. Mialy być pączki,ale przeglądając zeszyt z przepisami, wpadły mi w oko waniliowe oponki, które smażylam po raz pierwszy. Bardzo szybkie przygotowanie mnie przekonało, że to właśnie one zagoszczą u mnie w domku :)





Składniki:

  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • torebka budyniu waniliowego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kostki smalcu
Sposób przygotowania
  1. Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia.
  2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz budyniem.
  3. Dodać jajka, śmietanę i stopniowo wsypać mąkę.
  4. Ciasto zagniotl mi mikser ;)
  5. Rozwałkować placek grubości 0,5 cm, wykrawać szklanką oponkę a środek z kieliszka.
  6. Gdy smalec się rozgrzeje smażymy wszystkie oponki, ja także kółeczka wydrążone przez kieliszek smażylam :), ok.2-3 minut.
Smacznego :)


19 lutego 2017

Migdałowiec bez pieczenia

Kalorycznie, słodko i pysznie :) Karnawał wciąż trwa, zatem zapomnijmy o kaloriach i zajadajmy się taka pychotka jaka jest Migdałowiec według przepisu siostry Anastazji. Proste w wykonaniu, polecam nawet poczatkujacym.


Wymiary blaszki: 32x22




Składniki:
  • 2 paczki słonych krakersów
  • 100 g płatków migdałowych
  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • puszka kajmaku
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 l mleka
  • 1 łyżeczka cukru pudru


Sposób przygotowania:
  1. Do miski wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka, wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną,budyń i jajko. Wszystko miksujemy.
  2. Do garnka wlewamy resztę mleka, wrzucamy masło, cukier wanilinowy i cukier.
  3. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy małym strumieniem, zmiksowane mleko z proszkiem budyniowym i jajkiem.
  4. Cały czas mieszamy, żeby nie powstały grudki,gdy utworzy nam się już gładki budyń , odstawiamy w chłodne miejsce i studzimy.
  5. Migdały prażymy na suchej patelni, co jakiś czas podrzucajmy,aby uniknąć przypalenia migdałów.
  6. Żelatyne rozpuszczamy w 1/3 szklance ciepłej wody.
  7. Śmietanke miksujemy z 1 łyżeczką cukru pudru.
  8. Gdy będzie już gęsta, wlewamy pomału żelatyne i mieszamy.
Migdałowiec:
  1. Warstwa krakersów
  2. Zimna masa budyniowa
  3. Krakersy
  4. Kajmak
  5. Bita śmietana
  6. Uprażone migdaly
Smacznego :)