28 stycznia 2017

Owsiane kostki lukrowane

Mam dzisiaj dla Was świetną propozycję na pyszne kosteczki owsiane. Super dodatek do pysznej herbatki albo kawy. Bardzo Wam polecam jako słodką przekąskę.Cukier puder zmieniłam na cukier trzcinowy, który dodatkowo jeszcze zmieliłam na drobniejszy, mąkę pszenną wymieniłam na pelnoziarnista. Zatem jeśli chcecie delektować się pysznym ciachem to zapraszam do wypróbowania przepisu :)

Wymiary blaszki: 23x23 cm
Temperatura pieczenia: 160C
Czas pieczenia: 50-55 minut




Składniki:
  • 100 g margaryny
  • 2 jajka
  • 100 g płatków owsianych
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 120 g cukru trzcinowego drobnego
  • 2 łyżki skórki z cytryny
  • 130 g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
Lukier:
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • orzechy pekan 

Sposób przygotowania:
  1. Płatki owsiane należy podprażyć na suchej patelni.
  2. Następnie zmielić na drobny proszek.
  3. Miękka margarynę utrzeć z miodem, cukrem trzcinowym i żółtkami.
  4. Wmieszać zmielone płatki owsiane, kawę rozpuszczalna, skórkę z cytryny oraz pianę z białek i delikanie połączyć wszystkie składniki.
  5. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz cynamon, dodajemy do ciasta i wszystko mieszamy.
  6. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia , wylewamy przygotowane ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C na ok. 50-55 minut ( czas pieczenia zależy od piekarnika).
  7. Po upieczeniu, czekamy do wystudzenia ciasta i polewamy lukrem.
Lukier:
  1. W miseczce łączymy cukier puder z 2 łyżkami gorącej wody i z sokien z cytryny.
  2. Gdy lukier będzie za rzadki, dodajemy cukier puder.
  3. Polewamy wierzch ciasta lukrem i ozdabiamy orzechami.
Smacznego :)



22 stycznia 2017

Torcik Wuzetka

Taki oto torcik postanowiłam upiec z okazji 4 rocznicy założenia bloga :) Ale ten czas szybko leci ;) Pamiętam jakby to było wczoraj....Wuzetkę pamiętam jako wielki rarytas w domu rodzinnym :) Walka była o każdy kawałek :D. Jeśli Wam źle, macie gorsze dni, przygotujcie sobie takie ciasto, a życie nabierze barw :)

Wymiary tortownicy: średnica 24 cm
Temp. pieczenia: 180C
Czas pieczenia: 35-40 minut




Składniki:
  • 7 jaj
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • łyżka wody
Krem:
  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
 Ponadto:
  • wiśnie kandyzowane
  • płatki migdałowe
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek śmietanki 30% 

Sposób przygotowania:
Biszkopt
  1. Żółtka oddzielamy od białek.
  2. Następnie białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę a żółtka z drugą połową cukru.
  3. Masę jajeczną łączymy delikatnie z pianą.
  4. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy i stopniowo dosypujemy do ciasta.
  5. Wszystko delikatnie mieszamy i na koniec dodajemy wodę.
  6. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180C i pieczemy ok. 35-40 minut.
Krem
  1. Zimną śmietanę ubijamy i w trakcie dokładamy serek mascarpone.
Torcik Wuzetka
  1. Wystudzone, przekrojone ciasto, polałam sokiem z czarnej porzeczki, wyłożyłam krem śmietankowy i pokryłam drugim blatem ciasta.
  2. Czekoladę rozpuscilam w kąpieli wodnej, dolalam śmietankę i poczekalam aż czekolada się rozpuści.
  3. Polać ciasto polewą czekoladową.
  4. Migdały uprażyć na patelni, posypać nimi ciasto.
  5. Wisienkami ozdobić wierzch torcika.
 Smacznego :)

  
 

15 stycznia 2017

Marchewkowe romby bez cukru

 Marchewkowe romby, to propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią ciasta wilgotne i z warzywami. Tym razem głównym skladnikiem ciasta jest marchewka....dużo marchewki. Ciasto jest słodkie pomimo tego, że cukier zastąpiłam ksylitolem. Polewa z olejem kokosowym to taka kropka nad i.....

Wymiary blaszki : 34x24 cm
Temp. pieczenia: 170 C
Czas pieczenia : 60-65 minut





Składniki:
  • 600 g marchewki
  • 7 jajek
  • 75 g masła
  • 4 łyżki ksylitolu + łyżka do piany
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 6 łyżek soku cytrynowego
  • 130 g mielonych migdałów
  • 120 g zmielonych orzechów pekan
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka cynamonu
  • skórka starta z cytryny
  • 125 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 80 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
  1. Masło należy stopić, wystudzić.
  2. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
  3. Rozdzielamy jajka na żółtka i białka.
  4. Do żółtek dodajemy szczyptę soli, cukier wanilinowy i łyżkę ksylitolu i wszystko ucieramy na puszystą masę.
  5. Dolewamy wystudzone masło i sok z cytryny i mieszamy.
  6. Dokładamy startą marchewkę, zmielone migdały, orzechy, wiórki kokosowe, cynamon i startą skórkę z cytryny i wszystko łączymy ze sobą.
  7. Białka ubijamy z 4 łyżkami ksylitolu.
  8. Do ubitej piany dodajemy porcjami przygotowaną masę.
  9. Mąkę przesiewamy i wsypujemy do ciasta. 
  10. Łączymy powolutku wszystkie składniki.
  11. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. 
  12. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170C i pieczemy ok 60 - 65 minut.
 
Polewa:
  1. W kapieli wodnej rozpuszczamy lyzke oleju kokosowego z polamana na kawałki czekolada.
  2. Czekamy az czekolada się rozpuści.
  3. Zestawiamy z ognia i czekamy ok. 15 minut.
  4. Polewamy wystudzone ciasto polewa.
  5. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Smacznego :)

8 stycznia 2017

Ciasto z czerwonej fasoli

Po swiatecznym obżarstwie wszelkich slodkosci, postanowiłam upiec cos dietetycznego ;) Szukając ciekawego przepisu trafiam na blog " Zdrowejestczadowe" i zaciekawił mnie przepis ciasta czekoladowego z czerwonej fasoli. Składniki potrzebne w domu miałam, mianowicie puszkę czerwonej fasoli, banany.....ale z racji tego, ze lubimy ciasta , a miałam obawy czy nie wyjdzie ciasta za malo... to zrobiłam z podwójnej porcji ;) Zamiast cukru, ksylitol, a wiec, kto lubi słodkie , to nie bedzie zawiedziony. Jakie wrazenia po upieczeniu? Ciasto jest bardzo wilgotne, czekoladowe, czuc ze w skladnikach jest banan,a co z fasola? no wiec ja troszkę ja czuje, dzieci tez,natomiast maz nie :D. Podsumowując, ciasto zrobię na pewno jeszcze nie raz a wiec polecam, spróbujcie Wy i sami oceńcie :)

Wymiary foremki: 31 cm
Temp. pieczenia: 175C
Czas pieczenia: 55-60 minut






Składniki:
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 dojrzale banany
  • 4 jajka
  • 3 lyzki oleju kokosowego
  • 3 lyzki kakao
  • 4 lyzki ksylitolu
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
Polewa:
  • 1,5 lyzki oleju kokosowego
  • 1,5 lyzki wody
  • 1 lyzka kakao
  • 1 lyzka miodu
 
Sposób przygotowania:
Ciasto:
  1. Fasole nalezy bardzo dobrze przelać woda na sitku i odsaczyc.
  2. Do miski z faola dodajemy pozostałe składniki i blendujemy dosc długo ok. 5 minut, aby ciasto nie posiadało grudek. Musi byc jednolicie gładkie.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 175C , ciasto wylewamy do foremki o dlugosci 31 cm, wylozonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 55-60 minut.
Polewa:
  1. W garnuszku na malutkim ogniu rozpuszczamy olej kokosowy, miód, kakao i wodę, cały czas mieszając
  2. Gdy składniki się rozpuszcza, zdejmujemy z ognia garnuszek i wylewamy goraca polewę na wystudzone ciasto.
  3. Ciasto odstawiamy w zimne miejsce, aby polewa ladnie zastygła.

Smacznego

6 stycznia 2017

Karpatka

Karpatka - znane ciasto od lat. Ciasto parzone przelozone pysznym kremem..pycha ciasto. Za dawnych czasów, kazda uroczystosc w domu nie mogla się obyc bez tego ciasta :) u Was tez tak bylo? ;) Wspaniała propozycja na kazda okazje :) 

Temp. pieczenia: 180C
Czas pieczenia: 25-30 minut
Wymiary blachy: 32x24 cm





Skladniki:
Ciasto:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 1 szklanka maki pszennej 
  • 5 jaj
Do zagotowanej wody z margaryna, dodajemy 1 szklanke maki, szybko mieszamy i studzimy.
Dodajemy kolejno 5 jaj. Dzielimy ciasto na pol. Pieczemy dwa placki w temp. 180C ok. 25-30 minut.
Krem:
  • 2 lyzki maki ziemniaczanej
  • 1 lyzka maki pszennej
  • 1/2 litra mleka
  • 200 g masla
Z podanych skladnikow gotujemy budyn i studzimy.
Ucieramy miekkie maslo, po trochu dodajemy wczesniej przygotowany budyn.

Karpatka:
Upieczone blaty przekladamy kremem.
Posypujemy cukrem pudrem albo polewamy polewa czekoladowa ( 50 g czekolady rozpuszczamy z 50 ml smietanki albo z mlekiem)

Smacznego