15 listopada 2015

Sernik dyniowy z polewa kajmakowa

Kto ma dynie i nie wie co ma z nią zrobić? i ma go tego jeszcze wielka ochotę na pyszny serniczek, to bardzo proszę :) Sernik dyniowy zaspokoi Wasze oczekiwania smakowe. To jest to, co mi i Wam trzeba w zimną i mokra niedzielę ;)

Wymiary blaszki: tortownica srednica 28 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia: 50-60 minut




Składniki:
Spod:
  • 180 g herbatników czekoladowych
  • 100 g masła
  • 20 g mielonych orzechów
Masa serowa:
  • 5 jaj
  • 170 g trzcinowego cukru
  • 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 300 g puree z dyni
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • łyżeczka skórki startej z cytryny

Polewa:
  • puszka gotowego kajmaku
  • 3 łyżki mleka albo kremówki
 
Sposób przygotowania:
Spod:
  1. Herbatniki pokruszyć walkiem.
  2. Wymieszać z roztopionym masłem i orzechami.
  3. Masą wylepić wyłożoną papierem do pieczenia tortownice.
  4. Wstawić na 3 godziny do lodówki.
Masa:
  1. Zółtka z zmiksować z cukrem.
  2. Dodać twaróg,a następnie mascarpone , puree z dyni (dynie obrać, pokroić na mniejsze kawałki i na małym ogniu gotować z małą ilością wody, uważając ,aby się nie przypaliła),proszek budyniowy, ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Dobrze wymieszać.
  3. Ubić białka na sztywna piane i połączyć z masą serowo-dyniową.
  4. Wylewamy masę na schłodzony spod czekoladowy.
  5. Pieczemy ok.50-60 minut. Jeśli wierzch ciasta, za bardzo będzie się rumienić przykryć papierem do pieczenia. Pozostawić do wystygnięcia w piekarniku.
  6. Po upieczeniu polewamy kajmakiem.
Smacznego :)

 

13 listopada 2015

Pyszny piegusek

W naszej kuchni nie moze zabraknac ,zwykłego, pysznego, pulchnego i makowego ciasta ;) Bardzo polecam wyprobowac pieguska. Z tego przepisu wychodzi niezwykle puszysty placek, jako dodatek do kawy z mleczkiem :) mniam mniam.

Wymiary blaszki : keksówka
Temp. pieczenia: 160 C , 180 C
Czas pieczenia: 20 min.+ 20-30 min.


Składniki:
  • 300 g maki pszennej
  • 1 szklanka maku
  • 250 g cukru
  • cukier wanilinowy ( male opakowanie)
  • 4 jajka
  • 250 g miękkiej margaryny
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
  1. Przesiać make z proszkiem do pieczenia, dosypać mak , wymieszać.
  2. Oddzielić białka od zoltek.
  3. Do białek dodac szczyptę soli i ubic na sztywno.
  4. Do drugiej miski wlozyc miekka margarynę, dodac zoltka, cukier z cukrem wanilinowym.
  5. Utrzec mikserem na puszysty krem.
  6. Następnie stopniowo dodajemy składniki suche i mleko.
  7. Gdy składniki dobrze się polacza , dodajemy delikatnie piane z ubitych białek.
  8. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
  9. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160 C na 20 min. po czym zwiększamy temp. do 180 i pieczemy 20-30 minut do suchego patyczka.
Smacznego :)