14 czerwca 2014

Torcik " Niebieska laguna "

Słuchajcie , biszkopt biszkoptowi nie równy . Ten mogę naprawdę mogę polecić bo jest super pulchniutki i na 100 % pięknie wyrośnie. Można go przełożyć kremem albo bitą śmietaną.

Wymiary foremki : średnica 23 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : ok. 40 minut


Składniki:
Biszkopt:
  • 60 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 180 g cukru pudru
  • 5 jaj
  • szczypta soli
Krem budyniowy:
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 100 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 250 g masła
Ponadto
  • truskawki
  • galaretka niebieska 
  • brzoskwinie
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
  1. Białka oddzielamy od żółtek.
  2. Cukier wsypujemy do miski z żółtkami i miksujemy ( zostawiamy 2 łyżki). Miksujemy tak długo aż zrobi się biała i puszysta.
  3. Mąkę dwukrotnie przesiewamy.
  4. Białka ubijamy , aż piana będzie sztywna.
  5. Przesiewamy do niej resztę cukru , który został ( 2 łyżki ) i dalej ubijamy aż stanie się błyszcząca.
  6. Do masy żółtkowej dodajemy 2 łyżki piany . 
  7. Następnie wsypujemy mąkę i pozostałą pianę.
  8. Składniki delikatnie mieszamy.
  9. Masę przelewamy do okrągłej formy , wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok. 40 min. Po upieczeniu rzucamy go o podłogę i znowu wstawiamy do piekarnika , uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy aż ostygnie.
  10. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem , czy biszkopt się upiekł.
 
Krem :
  1. Gotujemy budyń z cukrem i mlekiem według przepisu na opakowaniu.
  2. Lekko studzimy , cały czas mieszając , aby nie powstał kożuch..
  3. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i cały czas miksując , dodajemy budyń. Dobrze należy wymieszać, aby masło dobrze połączyło się z budyniem.
Torcik " Niebieska laguna"
  1. Przekrajamy biszkopt na dwa placki , pomiędzy nakładamy cały krem , na krem układamy całe truskawki , przykładamy drugim  plackiem i lekko przygniatamy go z góry.
  2. Przygotowana wcześniej galaretkę tężejącą wylewamy na ciasto udekorowane brzoskwiniami i truskawkami.
  3. Wkładamy do lodówki i chłodzimy.
Smacznego

 

1 czerwca 2014

Tartaletki z lekkim kremem budyniowym

Czym można zrobić swojej rodzinie przyjemność :) ? nie mam już wątpliwości, że tymi pysznymi tartaletkami :) Niesamowity maślany smak ciasta kruchego i delikatny krem budyniowy posypany świeżutkimi truskawkami . Coś pysznego :)

Czas pieczenia : 25 - 30 minut
Temp. pieczenia: 180 C 
Ilość porcji : 8 - 10 






Składniki:
  • 1,5 szkl. mąki
  • 120 g masła
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
Krem:
  • 300 ml mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • torebka budyniu waniliowego
  • 100 g masła
Sposób wykonania:
  1. Do miski wsypujemy mąkę i cukier , następnie wbijamy żółtka, pokrojone w kosteczkę masło i szczyptę soli.
  2. Wnętrze foremek natłuszczamy , ciasto rozwałkujemy na niezbyt gruby placek.
  3. Za pomocą foremek wykrajamy kawałki.
  4. Wykrojone elementy wkładamy w zagłębienie foremek i nakłuwamy widelcem.
  5. Pieczemy w temp. 180 C do momentu aż tartaletki nabiorą złotego koloru ok. 25 - 30 minut.
Krem:
  1. Z mleka , cukru i proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń .
  2. Studzimy stale mieszając , aby nie dopuścić do powstania sztywnego kożucha.
  3. Ubijamy z miękkim masłem aż powstanie gładki krem.
  4. Dekorujemy świeżymi owocami  np. truskawkami, borówkami, poziomkami, jagodami.
Smacznego