29 czerwca 2014

Leśny mech

Od razu jak zobaczyłam to ciasto postanowiłam , że je zrobię. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i smakuje niebiańsko :) Sam kolor sprawia, że się uśmiechamy a gdy tylko zjemy jeden kęsik , życie nabiera innego wymiaru :) Do ciasta używamy mrożonego szpinaku , dlatego trzeba go dużo wcześniej rozmrozić, bo to trwa trochę czasu :) Przepis znalazłam na blogu " Wędrówki po kuchni".

Tortownica: średnica 25 cm
Temp. pieczenia: 180 C
Czas pieczenia : 1 godzina





Składniki :

Biszkopt
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 250 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 2 śmietanki fix
  • 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
  • owoc granatu
  • kiwi

Sposób przygotowania:

Biszkopt:
  1. Szpinak rozmrozić , odcedzić od wody ( włożyłam do sita o małych dziurkach i odcisnęłam nadmiar wody) potem całą kulę jeszcze pościskałam w rękach .
  2. Do miski wlać jajka i mieszać robotem kuchennym.
  3. Następnie dosypać cukier i mieszać do czasu , aż powstanie puszysty krem.
  4. Stopniowo dolewamy olej.
  5. Mąki połączone z proszkiem do pieczenia i przesiane wsypać do masy i dodać szpinak.
  6. Cały czas miksować.
  7. Tak przygotowany biszkopt wylać do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia.
  8. Piec w temp. 180 C ok. 1 godziny.
Krem:
  1. Schłodzoną kremówkę miksować na sztywną masę po czym dodać cukier puder i fixy.
  2. Odciąć wierzchołek ciasta, pokruszyć a spód pokryć ubitą śmietanką.
  3. Pokroić kiwi w plasterki i poukładać na kremie.
  4. Posypać pokruszonym biszkoptem owocem granatu ( lekko odcisnąć aby nie poodpadały okruszki i granat).
  5. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 -4 godziny.
Smacznego





28 czerwca 2014

Czekoladowe ciasto z truskawkami

Korzystam z truskawek ile się da :) nie przejadły mi się jeszcze , dlatego proponuje tym razem czekoladowe ciasto z truskawkami. Bardzo smaczne jest połączenie czekolady z truskawkami , przełożone lekkim kremem. 


Wymiary blaszki: 24 x 28 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 20 minut






Składniki:
  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego 16 g
  • 120 g mąki
  • 20 g kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 300 ml mleka
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 250 g masła
  • 250 g truskawek
 
 Dodatkowo:
  • galarteka wiśniowa
  • 20 g pistacji
Sposób wykonania:

Ciasto :
  1.  Jajka ucieramy ze 100 g cukru i cukrem wanilinowym.
  2. Dodajemy mąkę pomieszaną z kakao , proszkiem do pieczenia i przesianą.
  3. Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
  4. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 C.
  5. Po tym czasie studzimy i przekrajamy wzdłuż na dwie części.
Krem:
  1. Z mleka, 80 g cukru i budyniu , przygotowujemy gęsty krem.
  2. Masę studzimy i miksujemy z miękkim masłem na gładki krem.
 Czekoladowe ciasto z truskawkami:
  1. Połowę budyniu wykładamy na spodzie biszkoptu.
  2. Krem przykrywamy drugim blatem
  3. Wierzch smarujemy resztą kremu.
  4. Truskawki myjemy. wyjmujemy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki i układamy je na cieście.
  5. Foremkę z ciastem wkładamy do lodówki .
  6. Wcześniej przygotowaną , tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta.
  7. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
  8. Posypujemy posiekanymi pistacjami .
  9. Chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.
Smacznego
 
 

 
 

22 czerwca 2014

Wieniec frankfurcki

Wieniec czyli babka a'la torcik. Przepis na ten torcik znalazłam w książce " Domowe wypieki" i postanowiłam właśnie ten przepis na ten  torcik wypróbować, troszkę go zmodyfikowałam. Myślę , że najlepiej smakuje 2 dni po upieczeniu . Robi się lekko wilgotny i ciasto piaskowe ładnie łączy się z kremem budyniowym.
Może to być również propozycja z okazji Dnia Taty :)


 Foremka do babki
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 40 - 45 minut




Składniki:
Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 4 jaja
  • 250 g masła
  • 1 torebka cukru waniliowego 16 g
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 4 żółtka
  • 120 g cukru ( można spokojnie dodać mniej , bo krem jest dość słodki)
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 500 ml mleka
  • cukier waniliowy ( albo laska wanilii)
  • 250 g masła ( w przepisie jest 350 ale ja zmniejszyłam ilość )
  • dżem z czarnej porzeczki
Krokant:
  • 150 g płatków migdałowych
  • 10 g masła
  • 60 g cukru ( użyłam cukru brązowego)
Sposób przygotowania:

Ciasto
  1. Masło należy ubić mikserem na puszysta masę.
  2. Cukier wymieszany z cukrem waniliowym dodawać do masła.
  3. Jajka stopniowo dodawać i każde miksować ok. 1/2 minuty.
  4. Mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia , przesiać i dodać łyżkami do ciasta.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 180 C , blaszkę pokrywamy papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40-45 minut.
Krem:
  1. Żółtka ucieramy z  50 g cukru i z mąką ziemniaczaną. Dolać 125 ml mleka i zmiksować.
  2. Resztę mleka zagotować z resztą cukru i cukrem waniliowym albo laską wanilii .
  3. Zdjąć garnek z ognia i wlać mieszankę z żółtek i cały czas mieszać.
  4. Następnie znowu zagotować całą masę cały czas mieszając.
  5. Zdjąć z ognia i ostudzić , co jakiś czas mieszając , aby nie powstał kożuch.
  6. Masło o temp. pokojowej utrzeć samo a następnie dodawać partiami budyń.
Torcik:
  1. Babkę przekrajamy dwa razy w poprzek .
  2. Dolny blat posmarować dżemem  , ułożyć drugi blat, lekko docisnąć i posmarować kremem.
  3. Położyć trzeci blat i również posmarować kremem i ostatni blat. 
  4. Na koniec smarujemy cały wieniec pozostałym kremem. wraz z bokami.
 
Krokant:
  1. Prażymy na patelni migdały z masłem i cukrem , cały czas mieszając.
  2. Tak otrzymaną masę studzimy i wykładamy na papier .
  3. Później rozdrabniamy ją tłuczkiem od mięsa.
  4. Cały wieniec posypujemy krokantem.
Smacznego



19 czerwca 2014

Ciasto z truskawkami i kruszonką migdałową

Sezon truskawkowy trwa a więc pora na ciasto znowu z dodatkiem truskawek :) Ciasto drożdżowe z nadzieniem budyniowym pasuje na każdą okazję . Ma niezwykły i niezapomniany smak.


Wymiary foremki: 25 x 36 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : ok. 45 minut




Składniki:
Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 100 g cukru
  • sól
  • 1 torebka cukru waniliowego 16 g
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 150 g masła
  • 42 g drożdży
  • 125 ml letniego mleka
Nadzienie:
  • 500 ml mleka
  • 250 g cukru
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 125 g żurawiny
  • 100 g posiekanych migdałów
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 100 g mąki
  • 1 jajko
  • 125 g masła
  • 50 g śmietany 18%

Sposób przygotowania:

Ciasto:
  1. Mąkę na ciasto wraz z cukrem , szczyptą soli , cukrem waniliowym, skórką z cytryny i masłem włożyć do miski.
  2. Drożdże rozpuścić w letnim mleku i dodawać stopniowo do zagniatanego ciasta ( ucierałam w robocie kuchennym)
  3. Wyrabiamy tak długo , aż w cieście zaczną pojawiać się bąbelki powietrza a ciasto będzie odchodziło od miski.
  4. Odstawić pod przykryciem na ok. 60 minut.
  5. Po wyznaczonym czasie znowu ciasto dobrze zagniatamy i rozwałkujemy na blacie kuchennym posypanym mąką.
  6. Ułożyć na blaszce wyłożonej   papierem do pieczenia i odstawić na następne 30 minut do wyrośnięcia.
Nadzienie:
  1. Ugotować budyń z mleka i 80 g cukru i ostudzić.
  2.  Żurawinę wraz z migdałami i połową wiórków kokosowych, dodać do budyniu. Tak powstałą masę wykładamy na ciasto drożdżowe.
  3. Umyte i pokrojone truskawki układamy na masie.
Kruszonka migdałowa
  1. Resztę cukru ok. 170 g wraz z resztą wiórków kokosowych , mąką, jajkiem, masłem i śmietaną, zagniatamy , rozdrabniamy i posypujemy truskawki.
  2. Ciasto pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 C
Smacznego





 
 

14 czerwca 2014

Torcik " Niebieska laguna "

Słuchajcie , biszkopt biszkoptowi nie równy . Ten mogę naprawdę mogę polecić bo jest super pulchniutki i na 100 % pięknie wyrośnie. Można go przełożyć kremem albo bitą śmietaną.

Wymiary foremki : średnica 23 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : ok. 40 minut


Składniki:
Biszkopt:
  • 60 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 180 g cukru pudru
  • 5 jaj
  • szczypta soli
Krem budyniowy:
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 100 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 250 g masła
Ponadto
  • truskawki
  • galaretka niebieska 
  • brzoskwinie
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
  1. Białka oddzielamy od żółtek.
  2. Cukier wsypujemy do miski z żółtkami i miksujemy ( zostawiamy 2 łyżki). Miksujemy tak długo aż zrobi się biała i puszysta.
  3. Mąkę dwukrotnie przesiewamy.
  4. Białka ubijamy , aż piana będzie sztywna.
  5. Przesiewamy do niej resztę cukru , który został ( 2 łyżki ) i dalej ubijamy aż stanie się błyszcząca.
  6. Do masy żółtkowej dodajemy 2 łyżki piany . 
  7. Następnie wsypujemy mąkę i pozostałą pianę.
  8. Składniki delikatnie mieszamy.
  9. Masę przelewamy do okrągłej formy , wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok. 40 min. Po upieczeniu rzucamy go o podłogę i znowu wstawiamy do piekarnika , uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy aż ostygnie.
  10. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem , czy biszkopt się upiekł.
 
Krem :
  1. Gotujemy budyń z cukrem i mlekiem według przepisu na opakowaniu.
  2. Lekko studzimy , cały czas mieszając , aby nie powstał kożuch..
  3. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i cały czas miksując , dodajemy budyń. Dobrze należy wymieszać, aby masło dobrze połączyło się z budyniem.
Torcik " Niebieska laguna"
  1. Przekrajamy biszkopt na dwa placki , pomiędzy nakładamy cały krem , na krem układamy całe truskawki , przykładamy drugim  plackiem i lekko przygniatamy go z góry.
  2. Przygotowana wcześniej galaretkę tężejącą wylewamy na ciasto udekorowane brzoskwiniami i truskawkami.
  3. Wkładamy do lodówki i chłodzimy.
Smacznego

 

7 czerwca 2014

Tarta z truskawkami i borówkami z kremem mascarpone

Nie ma , to jak w piękny czerwcowy dzień, usiąść w ogrodzie z kubkiem kawy z mlekiem a do przegryzienia mieć kawałek pysznej kruchej tarty z kremem z bitej śmietany i serkiem mascarpone posypanej truskawkami i borówkami pokrytej kawałkami galaretki. Coś pysznego w upalny dzień :)
Polecam wypróbować :)

Wymiary foremki : średnica 28 cm
Czas pieczenia : ok. 30 minut
Temp. pieczenia : 180 C

 





Składniki:
  • 120 g masła
  • 30 g margaryny
  • 1 żółtko
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 

Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • 250 g truskawek
  • koszyczek borówek
  • galaretka  agrestowa

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche :
  1.  Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy.
  2. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, 1 żółtko, cukier oraz śmietanę.
  3. Składniki siekamy nożem po czym energicznie zagniatamy.
  4. Brzegi i boki formy natłuszczamy lekko i wylepiamy ciastem.
  5. Spód nakłuwamy widelcem a następnie przykrywamy pergaminem obciążonym fasolą.
  6. Tartę pieczemy do czasu , aż tarta nabierze pięknego złocistego koloru. ok. 30 minut.
  7.  Można 5 minut wcześniej zdjąć fasolę i ok. 5 minut ,( uważając , żeby nie przypalić spodu ) przyrumienić sam spód.
Krem:
  1. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem .
  2. Gdy śmietana troszkę zaczyna nam gęstnieć ,małymi porcjami dodajemy serek mascarpone.
Tarta :
  1. Na wystudzona tartę , wykładamy krem , następnie dekorujemy truskawkami i borówkami.
  2. Wcześniej przygotowaną galaretkę , kroimy i układamy na tarcie.
Smacznego

1 czerwca 2014

Tartaletki z lekkim kremem budyniowym

Czym można zrobić swojej rodzinie przyjemność :) ? nie mam już wątpliwości, że tymi pysznymi tartaletkami :) Niesamowity maślany smak ciasta kruchego i delikatny krem budyniowy posypany świeżutkimi truskawkami . Coś pysznego :)

Czas pieczenia : 25 - 30 minut
Temp. pieczenia: 180 C 
Ilość porcji : 8 - 10 






Składniki:
  • 1,5 szkl. mąki
  • 120 g masła
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
Krem:
  • 300 ml mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • torebka budyniu waniliowego
  • 100 g masła
Sposób wykonania:
  1. Do miski wsypujemy mąkę i cukier , następnie wbijamy żółtka, pokrojone w kosteczkę masło i szczyptę soli.
  2. Wnętrze foremek natłuszczamy , ciasto rozwałkujemy na niezbyt gruby placek.
  3. Za pomocą foremek wykrajamy kawałki.
  4. Wykrojone elementy wkładamy w zagłębienie foremek i nakłuwamy widelcem.
  5. Pieczemy w temp. 180 C do momentu aż tartaletki nabiorą złotego koloru ok. 25 - 30 minut.
Krem:
  1. Z mleka , cukru i proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń .
  2. Studzimy stale mieszając , aby nie dopuścić do powstania sztywnego kożucha.
  3. Ubijamy z miękkim masłem aż powstanie gładki krem.
  4. Dekorujemy świeżymi owocami  np. truskawkami, borówkami, poziomkami, jagodami.
Smacznego