22 kwietnia 2014

Tradycyjna babka z lukrem

Dalszy ciąg przepisów na babki :) . Tym razem czas na babkę drożdżową. Ciasto drożdżowe przeważnie pięknie wyrasta i według mnie jest łatwiejsze do pracy i w pieczeniu niż babki ucierane. 

Temp. pieczenia : 170 C
Czas pieczenia : 50-60 minut

źródło : gotujmy.pl


Składniki:
  • 3,5 szkl. mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 1/2 szkl. cukru
  • 7 jaj
  • szklanka mleka
  • 1/2 kostki masła
  • po 1/2 szkl. rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej ( ja dodałam kandyzowany cedrat )
 
Lukier:
  • 12 łyżek cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody przegotowanej
  • kilka kropel soku malinowego
  • posypka kolorowa
Sposób wykonania:
  1. Drożdże mieszamy z połową ciepłego mleka. Odstawić na chwilkę.
  2. W tym czasie 6 żółtek , 1 jajko i cukier , ucieramy na gładki krem.
  3. Do przesianej mąki dodajemy masę jajeczną , drożdże, pozostałe mleko . Mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
  4. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ( można robotem kuchennym) do czasu aż ciasto wchłonie cały płyn.
  5. Wsypujemy opłukane rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Można dodać zapachu np. cytrynowego.
  6. Wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto zwiększy swoją objętość na ok. 45 minut.
  7. Formę do babki wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą  .Wyłożyć wyrośniętym ciastem. Przykryć ściereczką i znowu poczekac ok. 30 minut.
  8. Piec ok. 50 minut w temp. 170 C. Gdy babka zaczyna się zbyt mocno rumienić , przykryć wierzch papierem do pieczenia.
  9. Po ostudzeniu polać lukrem.
Smacznego 


 

16 kwietnia 2014

Babka migdałowo-czekoladowa

Babki, babeczki mam dla Was świetną babę ;) Szybciutko się z nią uporaliśmy , bo wyglądała mega apetycznie i pachniała , ach jak ona pachniała :) Sama poezja :) Poczujcie się jak w raju i zróbcie sobie taki rarytasek :) Wspaniała nie tylko od święta .

Czas pieczenia : 50- 60 minut
Temp. pieczenia : 170 C









Składniki:
  • 250 ml śmietany kremówki 30 %
  • 4 jajka
  • 150 g drobnego cukru
  • cukier waniliowy
  • 100 g migdałów ( mogą być orzechy włoskie )
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 250 g mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia



 Dodatkowo (Polewa czekoladowa)
  • 50 g czekolady deserowej
  • 50 ml śmietany kremówki
Sposób wykonania:
  1. Śmietankę ubić na pół sztywno  i wymieszać z pianą z białek.
  2. Następnie dodać pokruszoną  czekoladę, zmielone migdały, żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.
  3. Masą wypełnić foremkę na babkę wcześniej wysmarowana tłuszczem i posypaną mąką krupczatką.
  4. Piec ok. 50- 60 minut w temp. 170 C .
  5. Babkę przestudzić w foremce, po czym wyjąć i polać polewą czekoladową .
Smacznego.

 
 

12 kwietnia 2014

Sernik czekoladowy z mascarpone

Uczcimy dzisiejszy dzień tzn. Dzień Czekolady, wspaniałym sernikiem tym razem czekoladowym.To , że lubię serniki , pisałam już nie raz, ale takiego sernika jak dzisiaj , to jeszcze nie miałam przyjemności konsumować :)
Jest po prostu przepyszny. Smak czekolady dodaje mu dodatkowego atutu. Muszę również dodać , że spód składa się z pysznego ciasta kruchego. Bardzo polecam go upiec z okazji zbliżających się świąt. Kto lubi blok czekoladowy temu sernik będzie smakował szczególnie , bo , że smakuje podobnie stwierdziła zgodnie cała moja rodzinka :)

 Wymiary tortownicy : średnica 26 cm
Czas pieczenia : ok. 60 minut
Temp. pieczenia : 170 C



 źródło : czasopismo dla kobiet



Składniki
 Spód:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  •  łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • 125 g masła
  • 3 żółtka
 


Masa serowa:
  • 600 g serka mascarpone
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 g śmietany kremówki 30 %
  • 180 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki rumu
 
Sposób przygotowania:
  1. Spód : mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Masło posiekać na kawałki, wrzucić do mąki i połączyć. Następnie dodać żółtka wymieszane z cukrem. Wszystko razem połączyć i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Masa serowa: śmietanę kremówkę podgrzewać na małym ogniu ( nie można jej zagotować ). Do gorącej śmietanki dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać do czasu , aż masa zrobi się gładka.Zdjąć z ognia.
  3. Serek mascarpone zmiksować z cukrem i jajkami. Wsypać mąkę , dolać rum.
  4. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
  5. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim tortownicę.
  6. Na ciasto wylać masę serowo-czekoladową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C i piec ok. 60 minut.
  7. Po wystudzeniu sernika wstawiamy do lodówki.
  8. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.

 
Dzień czekolady

9 kwietnia 2014

Ciasto francuskie z brokułami i kurczakiem

Mniam, dzisiaj pyszna propozycja na szybką i pyszna przekąskę. Ciasto francuskie do tej pory jadłam zawsze z jakimś owocem a teraz z kurczakiem :). Spróbujcie i podzielcie się swoimi uwagami :)

 źródło : "Oliwia"

Składniki:
  • filet z kurczaka
  • pęczek natki
  • duży brokuł
  • 200 g śmietany 18%
  • jajko
  • 2 op. ciasta francuskiego
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
 
Sposób przygotowania:
  1. Kurczaka należy ugotować.
  2. Drobno pokroić.
  3. Natkę posiekać i przełożyć do miski.
  4. Dodać śmietanę i posiekany czosnek.
  5. Przyprawiać solą i pieprzem do smaku i dobrze wymieszać.
  6. Podzielić brokuł na małe różyczki.
  7. Płaty ciasta rozłożyć na blaszce , posmarować roztrzepanym jajkiem .
  8. Następnie należy rozłożyć farsz kurczakowo - śmietanowy na cieście zostawiając 2 cm przerwę od brzegu w równomiernych odstępach i do każdej porcji dołożyć kawałki brokułu.
  9. Na końcu zrolować płaty ciasta w ruloniki i posmarować na wierzchu roztrzepanym jajkiem.
  10. Nożem podzielić na bułeczki.
  11. Piec w rozgrzanym piekarniku 190 C ok. 30 minut do czasu gdy roladki pięknie się zarumienią.
  12. Najlepsze są ciepłe.
Smacznego 



5 kwietnia 2014

Fale Dunaju

Pyszne , znane ciasto, robione bardzo często w domu rodzinnym . Pasuje na co dzień jak i od święta . Prezentuje się na stole wspaniale, nie jest słodkie przez dodatek gruszek i wiśni z delikatnym kremem budyniowym. Znacie ? Lubicie? :)

 źródło : " Przyjaciółka"


Składniki:
Ciasto:
  • 125 g margaryny
  • 200 g mąki
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 2 gruszki
  • szklanka wiśni ( w moim przypadku z kompotu )
 
Krem budyniowy:
  • budyń śmietankowy
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 l mleka
  • 150 g masła
Dekoracja :
  • polewa czekoladowa gotowa albo  klik
Sposób przygotowania
 
  1. Margarynę rozpuścić i ostudzić.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  3. Jajka utrzeć z cukrem na puch. Ucierając dodawać mąkę i margarynę.
  4. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i mleko i wymieszać.
  5. Gruszki obrać , pokroić w ósemki , wiśnie osączyć z kompotu.
  6. Na cieście ułożyć rzędami cząstki gruszek i wiśni.
  7. Piec ok. 30 minut w temp. 180 C.
  8. Ze składników ugotować budyń. Przestudzić z zmiksować z masłem.
  9. Krem wyłożyć na ostudzone ciasto i polać polewą czekoladową.
 Smacznego