12 kwietnia 2014

Sernik czekoladowy z mascarpone

Uczcimy dzisiejszy dzień tzn. Dzień Czekolady, wspaniałym sernikiem tym razem czekoladowym.To , że lubię serniki , pisałam już nie raz, ale takiego sernika jak dzisiaj , to jeszcze nie miałam przyjemności konsumować :)
Jest po prostu przepyszny. Smak czekolady dodaje mu dodatkowego atutu. Muszę również dodać , że spód składa się z pysznego ciasta kruchego. Bardzo polecam go upiec z okazji zbliżających się świąt. Kto lubi blok czekoladowy temu sernik będzie smakował szczególnie , bo , że smakuje podobnie stwierdziła zgodnie cała moja rodzinka :)

 Wymiary tortownicy : średnica 26 cm
Czas pieczenia : ok. 60 minut
Temp. pieczenia : 170 C



 źródło : czasopismo dla kobiet



Składniki
 Spód:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  •  łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • 125 g masła
  • 3 żółtka
 


Masa serowa:
  • 600 g serka mascarpone
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 g śmietany kremówki 30 %
  • 180 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki rumu
 
Sposób przygotowania:
  1. Spód : mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Masło posiekać na kawałki, wrzucić do mąki i połączyć. Następnie dodać żółtka wymieszane z cukrem. Wszystko razem połączyć i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Masa serowa: śmietanę kremówkę podgrzewać na małym ogniu ( nie można jej zagotować ). Do gorącej śmietanki dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać do czasu , aż masa zrobi się gładka.Zdjąć z ognia.
  3. Serek mascarpone zmiksować z cukrem i jajkami. Wsypać mąkę , dolać rum.
  4. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
  5. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim tortownicę.
  6. Na ciasto wylać masę serowo-czekoladową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C i piec ok. 60 minut.
  7. Po wystudzeniu sernika wstawiamy do lodówki.
  8. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.

 
Dzień czekolady

9 kwietnia 2014

Ciasto francuskie z brokułami i kurczakiem

Mniam, dzisiaj pyszna propozycja na szybką i pyszna przekąskę. Ciasto francuskie do tej pory jadłam zawsze z jakimś owocem a teraz z kurczakiem :). Spróbujcie i podzielcie się swoimi uwagami :)

 źródło : "Oliwia"

Składniki:
  • filet z kurczaka
  • pęczek natki
  • duży brokuł
  • 200 g śmietany 18%
  • jajko
  • 2 op. ciasta francuskiego
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
 
Sposób przygotowania:
  1. Kurczaka należy ugotować.
  2. Drobno pokroić.
  3. Natkę posiekać i przełożyć do miski.
  4. Dodać śmietanę i posiekany czosnek.
  5. Przyprawiać solą i pieprzem do smaku i dobrze wymieszać.
  6. Podzielić brokuł na małe różyczki.
  7. Płaty ciasta rozłożyć na blaszce , posmarować roztrzepanym jajkiem .
  8. Następnie należy rozłożyć farsz kurczakowo - śmietanowy na cieście zostawiając 2 cm przerwę od brzegu w równomiernych odstępach i do każdej porcji dołożyć kawałki brokułu.
  9. Na końcu zrolować płaty ciasta w ruloniki i posmarować na wierzchu roztrzepanym jajkiem.
  10. Nożem podzielić na bułeczki.
  11. Piec w rozgrzanym piekarniku 190 C ok. 30 minut do czasu gdy roladki pięknie się zarumienią.
  12. Najlepsze są ciepłe.
Smacznego