29 marca 2014

Sękacz domowy

No i wreszcie znalazłam przepis na sękacza. Lubię to ciasto i smakuje dokładnie tak jak te z cukierni a może nawet lepiej ;). Skorzystałam z książki " Kuchnia polska dla każdego". Bardzo polecam wypróbować u siebie w domu , bo jest to pyszny dodatek do porannej , popołudniowej i wieczornej kawki :) Ciasto idealne Wielkanoc

Wymiary tortownicy : średnica 19 cm
Czas pieczenia : 5-10 minut
Temp. pieczenia : 195 C





Składniki:
  • 250 g masła
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 1 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki krupczatki
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 1 łyżka rumu
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżka masła do posmarowania tortownicy
 
Sposób przygotowania:
  1. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem ( masło musi być miękkie ).
  2. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku.
  3. Dodać rum, migdały, wanilię i mąkę .
  4. Białka ubić na sztywną masę i delikatnie połączyć z ciastem.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 195 C .
  6. Tortownicę wysmarować masłem.
  7. Równomiernie rozłożyć 2 łyżki ciasta i wstawić do piekarnika na ok. 5- 10 minut ( do momentu zrumienienia się ciasta).
  8. Wyjąć  tortownicę i znowu wyłożyć 2 łyżki ciasta i rozsmarować , do piekarnika na ok. 10 minut i tak do momentu wykorzystania całej masy.
  9. Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić.
  10. Można polać polewą czekoladową albo tylko posypać cukrem pudrem.
Smacznego





22 marca 2014

Ciasto bakaliowe z masą budyniową

Bardzo dobre ciasto. Jeśli lubicie ciasto z dużą ilości orzechów, rodzynek i fig to wypiek ten jest właśnie dla Was :). Przygotowanie zajmuje nieco czasu , ale bardzo polecam je wypróbować .

Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Czas pieczenia : ok. 25 minut
Temp. pieczenia 180 C


 źródło : " Ciasta"

Składniki:
Biszkopt:
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto bakaliowe:
  • 200 g fig
  • 200 g rodzynków
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g pokrojonych orzechów włoskich
  • 6 białek
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
  • 2 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 200 g masła
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
Sposób przyrządzania:
Biszkopt:
  1. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  2. Dodajemy po 1 żółtku i po troszku cukru.
  3. Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
  4. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki na ok. 25 minut.
Ciasto bakaliowe:
  1. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier cały czas mieszając.
  2. Wsypujemy mąkę połączoną z proszkiem i mieszamy.
  3. Następnie dodajemy bakalie ( figi kroimy) i wszystko delikatnie mieszamy.
  4. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
  5. Pieczemy ok. 2o minut dopóki ciasto nie zrobi się złote.
 
Masa budyniowa:
  1. Żółtka miksujemy z 10 łyżkami mleka i mąką .
  2. Pozostałe mleko należy zagotować z cukrem.
  3. Gdy mleko zaczyna wrzeć wlewamy masę jajeczną szybko mieszając , aby nie porobiły się grudy i gotujemy budyń.
  4. Budyń studzimy i łączymy z miękkim masłem.
Ciasto bakaliowe z masą budyniową:
  1. Ostudzony biszkopt przekrajamy wzdłuż na 2 blaty.
  2. Na 1 płat biszkopta wykładamy połowę masy pamiętając aby zostawić troszkę do posmarowania wierzchu ciasta.
  3. Przykrywamy biszkoptem bakaliowym.
  4. Ponownie smarujemy masą budyniową i przykrywamy drugim ciemnym płatem biszkoptu.
  5. Wyłożyć resztę kremu na wierzch i udekorować np. wiórkami czekoladowymi.
Smacznego



 




20 marca 2014

Pasta z awokado i wędzonego łososia

Polecam wszystkim miłośnikom wędzonego łososia. Ja za łososiem nie przepadam , ale mężowi i moim dzieciom smakowało a mówią , że nie lubią ryb ;) Zatem nie ma nad czym się zastanawiać i poczęstować swoich bliskich tą pastą :)



Składniki:
  • 2 dojrzałe awokado ( musi być miękkie )
  • 3 - 4 jajka na twardo
  • 200 g wędzonego łososia
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • koperek
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżeczka musztardy
Sposób przygotowania:
  1. Ugotować jajka na twardo.
  2. Awokado , jajka i łososia pokroić na małe kawałki. Koperek posiekać.
  3. Awokado i jajka zmiksować.
  4. Dodać sok z cytryny, musztardę , pieprz, sól, koperek i łososia.
  5. Wszystko dokładnie wymieszać.
  6. Podawać z grzankami z bagietki.
Smacznego

 

 

15 marca 2014

Tarta cytrynowa

Do tego przepisu podchodziłam już parę razy i za każdym razem wygrywał inny przepis. Tym razem zdecydowałam się i nie żałuję. Jest to przepis Anny Olson. Ciasto kruche - przepyszne, masa cytrynowa delikatnie cytrusowa i na pewno nie po raz ostatni ją piekłam . Na drugi dzień jeszcze lepsza, taka schłodzona smakuje jak kruche ciastko z lodami :)


Średnica blaszki : 26 cm
Temp. pieczenia: 175 C
Czas pieczenia : 20 min, 20-30 minut






Składniki:
Ciasto kruche
  • 200 g masła
  • 1/3 szkl. cukru
  • 4 żółtka
  • 2 szkl. mąki
Masa cytrynowa:
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1/3 szkl. soku z cytryny
  • 1/2 szkl. cukru
  • 4 całe jajka
  • śmietana kremówka 30%
 
Sposób przygotowania:
  1. Masło z cukrem mieszamy do momentu aż ładnie się połączą ( masło musi być miękkie)
  2. Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy.
  3. Na końcu dodajemy mąkę.
  4. Wstawiamy na 1 godz. do lodówki.
  5. Rozwałkujemy i przekładamy do foremki pokrytej papierem do pieczenia.
  6. Ponakuwać widelcem. ( ciasto podczas pieczenia lekko mi się wybrzuszyło ale po wyjęciu opadło więc nie sypałam wcześniej fasoli )
  7. Piekarnik nagrzać do 175 C i piec ok. 20 minut.
Masa cytrynowa:
  1. Jajka mieszamy ze skórką z cytryny i dodajemy sok z cytryny i cukier.
  2. Dodajemy śmietanę kremówkę i ubijamy aż masa będzie gładka.
Tarta cytrynowa:
  1.  Na zimne upieczone ciasto wylewamy masę cytrynową.
  2. Pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 175 C .
  3. Można na tarcie ułożyć dowolne owoce tj. świeże maliny, truskawki, brzoskwinie.
  4. Ja udekorowałam pokrojoną cytryną.
Smacznego



11 marca 2014

Roladki z kurczaka z mandarynkami i mozzarellą

Zastanawialiście się kiedyś jak zwykłą pierś z kurczaka zaczarować w pyszne owocowo-bazyliowe pyszności ? Dzisiaj mam właśnie propozycję na takie podanie mięsa z kurczaka. Roladki są niezwykle soczyste o wspaniałym smaku. Naprawdę polecam !

źródło : "kuchnia i kropka"





Składniki:
  • 4 pojedyńcze filety z piersi kurczaka
  • 4 mandarynki
  • 100 g sera mozzarella
  • 1 łyżeczkę suszonej bazylii
  • 1 łyżeczkę suszonego tymianku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz
 
Sposób przygotowania:
  1. Mięso myjemy i czyścimy.
  2. Każdego fileta przcinamy wzdłuż na dwa cieńsze kawałki.
  3. Pięścią delikatnie rozbijamy , skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy bazylią, tymiankiem, solą , pieprzem i odstawiamy na ok. 30 minut.
  4. Mozzarellę kroimy na 8 plasterków. Na każdym plastrze mięsa układamy po 2 cząstki mandarynki i plaster sera.
  5. Zwijamy i spinamy wykałaczką.( powstaną roladki )
  6. Roladki układamy w żaroodpornym naczyniu , przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy ok. 45 minut w temp. 180 C.
  7. Na jakieś 10 - 15 minut przed końcem zdejmujemy folię , aby roladki się zarumieniły.
Smacznego 



 
 

7 marca 2014

Ciasto serowo-makowe " Cielaczek"

Znowu sernik :) nic nie poradzę , że na ten rodzaj ciasta mam zawsze ochotę ? ;) tym razem połączyłam ser z makiem, ale żeby ładnie wyglądało pobawiłam się troszkę masą makową. Sernik smakuje wybornie. Jest niezwykle wilgotny i aromatyczny. Nadaję się świetnie na wyjątkowe okazje rodzinne.

 Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Czas pieczenia : 10 minut + 60 minut

Temp. pieczenia : 180 C

źródło : " Ciasta :





Składniki:
Ciasto kruche :
  • 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 125 g margaryny
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 1 żółtko
 
Masa makowa:
  • 500 g maku
  • 1 i 3/4 szkl. cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki rodzynków
  • klika kropel zapachu migdałowego
 
Masa serowa:
  • 1 kg sera białego ( w kubełku )
  • 1 i 1/2 szkl. cukru pudru
  • 5 jaj
  • 125 g margaryny
  • kilka kropli aromatu migdałowego
Dodatkowo:
  • orzechy do posypania
  • polewa czekoladowa
Sposób przyrządzania:

Ciasto kruche:
  1. Mąkę przesiewamy , siekamy ze schłodzoną margaryną i cukrem.
  2. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy po czym wkładamy do lodówki na godzinę.
  3. Ciasto rozwałkujemy na placek większy niż blaszka o jakieś 4 cm i wykładamy do przykrytej papierem do pieczenia, foremki , Zrobić 2 cm brzegi. ( jeśli nie da się rozwałkować można równie dobrze wykleić spód foremki ciastem i dolepić brzegi ).
  4. Podpiekamy placek ok. 1o minut do momentu zarumienienia się ciasta w temp. 180 C. Odstawiamy do wystygnięcia.

Masa makowa:
  1. Mak zalewamy wrzątkiem, odsączamy na sicie i dwukrotnie mielimy.
  2. Następnie ucieramy z żółtkami i cukrem.
  3. Dodajemy masło , rodzynki, tartą bułkę i aromat.
Masa serowa:
  1. Ubijamy pianę z białek.
  2. Ucieramy margarynę z żółtkami i cukrem a następnie stopniowo dodajemy ser.
  3. Na końcu dodajemy aromat i lekko mieszamy z pianą.
Ciasto serowo - makowe:
  1. Na wystudzone ciasto wykładamy wałeczki z masy makowej robiąc przerwy ( 3 pasy wałeczków )
  2. Wylewamy część masy serowej i znowu naprzemiennie wałeczki makowe i ostatnią część masy serowej.
  3. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 C
  4. Ostudzone ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy orzechowym krokantem.
Smacznego

 
Serniki dla Miksera - edycja 1.14