16 maja 2013

Kotlety mielone ze szpinakiem

Dla wszystkich wielbicieli szpinaku i dla tych , którzy szpinaku nie znają , albo nie lubią mam dzisiaj propozycję na kotlety mielone ze szpinakiem. Szpinak nie tylko bardzo fajnie smakuje w kotletach to jeszcze pięknie wyglądają jego zielone kawałki w mięsie :) Aż chce sie jeśc :) Polecam.





Składniki dla 4-6 osób:
  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • kajzerka
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • 10 dag mrożonego szpinaku
  • łyżeczka masła
  •  1 łyżka otrąb
  • jajko
  • 3/4 szkl. tartej bułki
  • olej
  • sól , pieprz
Kajzerkę moczymy w zimnej wodzie , odciskamy.
Cebulkę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
Liście szpinaku podsmażamy przez chwilkę na maśle.
Mięso mieszamy z cebulką , czosnkiem , szpinakiem, otrębami , jajkiem i przyprawami do smaku.
Z masy formujemy kotlety , obtaczamy w bułce tartej i smażymy .

 

15 maja 2013

Pyszna sałatka z kurczakiem


Wspaniała do obiadu , wspaniała jako lunch do pracy , jak również na kolację :) Polecam ją wypróbowac , potrafi zaspokoic głód w mgnienia oku :) A oto co potrzeba do jej wykonania:




Składniki 
  • 1 sałata lodowa
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 300 g małych ogórków konserwowych
  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • 30 dag fety
  • sos francuski ( sos vinegrette - 3 łyżki oliwy z oliwek ,3 łyżki wody, ząbek czosnku, sok z cytryny )
  • przyprawa do kurczaka
  • olej
 

 
Filet z kurczaka kroimy w kostkę . Dodajemy przyprawę do kurczaka, polewamy olejem , mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut.
Sałatę myjemy i rwiemy na nieduże kawałki, pomidorki koktajlowe umyte , kroimy na połówki a fetę w kostkę.
Układamy najpierw : sałata , ogórki, pomidorki, feta.
Pokrojonego kurczaka smażymy na złoty kolor i ciepłego wykładamy na resztę składników. Polewamy całośc sosem .


11 maja 2013

Kopytka a/la gnocchi z pulpecikami w sosie porowo-paprykowym

Smakowita propozycja na sobotni obiad :) . Gnocchi to dla ułatwienia 'nasze kopytka" smakują bardzo podobnie. Samo wykończenie ich wygląda trochę inaczej. Ja ułatwiłam sobie ich przygotowanie. Tradycyjne ślady widelca zaznaczone ;)



Składniki:
  • ok. 700 g ziemniaków mącznych
  • 2-3 łyzki mąki ziemniaczanej
  • 6-7 łyżek mąki pszennej
Ziemniaki ugotowac ( najlepiej ugotowane dzień wcześniej) , obrac i przepuścic przez praskę. Składniki połączyc i uformowac wałki o średnicy 2,5 cm. Ciąc na małe części 2,5 cm i widelcem od góry odgniatac jego pazurki :) Całosc gotowac w wodzie osolonej od wypłynięcia 2-3 minuty.



Pulpety:
  • ok. 40 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • cebula
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
Cebulkę drobno pokroic i wszystkie składniki ze soba połączyc , aby powstała jednolita masa. Doprawic do smaku pieprzem i solą. Formowac małe kuleczki , obtoczyc w bułce tartej i smażyc na rozgrzanym oleju

Sos porowo-paprykowy

  • 1 l wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 serki topione kremowe
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 1 por - częśc biała
  • łyżka oleju
Pora pokroic w pół plastry. Czosnek drobno posiekac. Na patelni rozgrzac olej i wrzucic czosnek , lekko go zeszklic , po czym dodac pokrojony por i dusic ok. 3 minut na małym ogniu. Przełożyc do garnka z 1 l wody . W momencie gdy por z wodą sie zagotuje , wrzucic 2 kostki serka topionego. Gotujemy tyle , żeby ser sie roztopił. Na koniec blenderujemy wszystko na gładki krem. Do kremu dodac usmażone pulpety . Sosik z pulpetami wylewamy na 'gnocchi' i dekorujemy natka pietruszki.





9 maja 2013

Muffinki kawowe

Wróciłam zmęczona z pracy , czekam na wiadomośc od syna , kiedy mam po niego wyjechac ( wraca z wycieczki ) i myślę w jaki sposób pokazac jak się się cieszę z jego przyjazdu :) i wpadłam na pomysł muffinek z dodatkiem kawy i płatków owsianych.

Przepis zobaczyłam na blogu PG






Składniki:
  • 200 g margaryny
  • 4 jajka
  • 250 ml mleka
  • cukier waniliowy ( 16 g )
  • 4 łyżki kawy cappucino
  • 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej (użyłam 3 szkl. bo więcej nie miałam )
  • 1 i 3/4 szkl. cukru ( ja użyłam cukru trzcinowego i dałam 1,5 szkl.)
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. płatków owsianych ( tak aby było zdrowiej ;) )


Sposób przygotowania
Do miski należy wlac mleko, jajka, szczyptę soli, cukier waniliowy i rozpuszczoną kawę w łyżce gorącej wody. Miksujemy na kremową jednolitą masę . Następnie dodajemy margarynę , cukier i znowu miksujemy. Gdy składniki sie połączą wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Na sam koniec wsypujemy płatki owsiane.
Ciasto nakładamy do foremek do 3/4 jej wysokości. Radziłabym piec muffinki w formie teflonowej muffinkowej ;) bo mi niestety w tak zwanych papilotkach ciasto rozpływało się i ciężko było utrzymac piękny kształt babeczek ;) Myślę , że jedną z przyczyn mogła byc mniejsza ilosc mąki pszennej, ale i tak smak muffinek jest zadawalający :)


3 maja 2013

Omlet z bitą śmietaną i brzoskwinią

Jestem wielką fanką bitej śmietany :) Dlatego postanowiłam sobie poholowac i zrobiłam omlet z dodatkiem  pysznego kremu i brzoskwinki . Omlet można sobie zafundowac na śniadanko , albo jako deser . Ze składników które podam wyjdą ok. 4-5 omletów smażonych na małej naleśnikowej patelni.( średnica 16 cm )




Składniki
  • 3 jajka
  • 25 g mąki
  • masło do smażenia
  • śmietana kremówka 30 %
  • cukier waniliowy 
  • łyżka cukru pudru

Białka ubic na sztywna masę. Żółtka utrzec z łyżeczką cukru waniliowego, delikatnie połączyc z pianą i z mąką. Na patelni rozgrzac masło i wylewac partiami ciasto. Smażyc do zarumienienia ( uważac aby masło sie nie przypalało )
Ubic śmietanę z cukrem pudrem.
Schłodzony omlet wypełnic ubitą śmietaną i ozdobic pokrojona dowolnie  brzoskwinką. I jedzonko mega - pyszne gotowe :)

2 maja 2013

Shoarma afrykańska

Shoarma afrykańska czyli pierś z kurczaka na ostro.Oryginalnie jest to potrawa turecka , ale polubioną ją w Egipcie jak i w Polsce. Polecam to danie szczególnie miłośnikom wrażenia "palenia w gardle " ;) ale oczywiście , przy zmniejszeniu ilości przypraw i wykluczeniu np. pieprzu kajeńskiego można swobodnie zjeśc bez łzawienia oczu i szczypania w gardle ;)

Z podanych składników wychodzą 4-5 porcji





  • 1 kg filetów z piersi z kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • 5 łyżeczek oliwy z oliwek
  • łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru ( można użyc świeżego startego )
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżki kolendry
  • łyżka sproszkowanej papryki
  • 2 utarte ząbki czosnku

Wszystkie przyprawy umieszczamy w miseczce , dodajemy oliwęz oliwek , całośc mieszamy.
Mięso kroimy w paski , nacieramy marynatą , przykrywamy i odstawiamy na minimum  2 godz. do lodówki.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Mięso wyjmujemy z lodówki , obsmażamy na 1-2 łyżkach oliwy ze wszystkich stron. Pod koniec smażenia dodajemy do mięsa cebulę i smażymy do jej zarumienienia.
Tak przygotowany kurczaczek można podac z ryżem albo z ziemniakami. Dla zneutralizowania smaku sałatka po grecku :)

Smacznego 

1 maja 2013

Zapiekanka czosnkowa z brukselką

Jeśli masz ochotę na szybkie danie to spróbuj zapiekanki czosnkowej z brukselką. Brukselka to cenne żródło witaminy C, to jeśli już mamy delektowac sie jedzeniem to jak najbardziej , ale też z ociupinką zdrowia :) Nasza rodzinka uwielbia zapiekanki , czas przygotowywania jest niedługi a efekt wspaniały :)



Do wykonania zapiekanki potrzebne są : 4-6 porcji
  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g brukselki ( użyłam mrożonej )
  • sól
  • 250 g marchewki
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 200 g kwaśnej smietany
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz i szczypta mieloneg gałki muszkatałowej
  • 100 g tartego sera
  • natka pietruszki do dekoracji

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach na pół miękko . Obieramy i kroimy w plasterki
  2. Brukselkę gotujemy na pół miękko w osolonej wodzie, Tuż przed końcem gotowania dodajemy do niej pokrojoną marchewkę. Odcedzamy.
  3. Jajka miksuejmy z mlekiem i śmietaną. Doprawiamy przepuszczonym przez praskę czosnkiem , solą , pieprzem i gałką muszkatałową.
  4. W natłuszczonym żaroodpronym naczyniu układamy wszystkie przygotowane wcześniej warzywa w kolejności ( ziemniaki, brukselka z marchewką - ja pomieszałam je wszystkie ). Zalewamy sosem , posypujemy serem.
  5. Pieczemy 25 minut w piekarniku o temp. 180 C .Przed podaniem dekorujemy szczypiorem albo natka pietruszki .
Smacznego .