29 maja 2013

Orzechowiec z brzoskwiniami bardziej znany jako " Kora drzewa "



Ach, cóż za smak i piękny zapach orzechowo-brzoskwiniowy. Ciasto to jest również znane pod nazwą "kora drzewa" Efekt końcowy zaskoczył mnie samą ;) nie spodziewałam się , że będę nim tak zachwycona :) Nie znacie ? to koniecznie wypróbujcie . Naprawdę warto :)



Foremka : 25 x 40

Składniki:
Ciasto:
  • 1/2 szkl. cukru
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g zmielonych dowolnych orzechów
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g rodzynków
  • 8 białek
  • 3 żółtka
  • 1 łyzka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 300 g masła
  • 5 żółtek
  • 2 op. budyniu śmietanowego z cukrem ( użyłam bez cukru )
  • 2 łyżki cukru


Ponadto:
  • 2 małe paczki delicji pomarańczowych
  • 2 op. galaretki brzoskwiniowe
  • spirytus do nasączenia ( dodałam rumu )
  • tłuszcz do blaszki
  • papier pergaminowy

Sposób przygotowania:

Ciasto :
  1. Białka ubijamy na sztywna masę. Ciągle ubijając dodajemy cukier i żółtka 
  2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , rodzynkami, orzechami i wiórkami. Wsypujemy do białek i mieszamy.
  3. Ciasto wylewamy do wyłozonej pergaminem i natłuszczonej blaszki 25 x 40 cm.( użyłam 29 x 24- radze w większej to wtedy ciasto nie będzie tak wysokie )
  4. Pieczemy w temp. 170 C ok. 40 minut.

Krem:
  1. W szkl. wody roztrzepujemy żółtka i budynie.
  2. Syrop z brzoskwiń gotujemy z 2 łyzkami cukru. W momencie zagotowania sie syropu dolewamy roztrzepana masę.
  3. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy po 1 łyżce przestudzonego budyniu.
Placek orzechowy z brzoskwiniami :


  1. Galaretki rozpuszczamy według przepisu podanego na opakowaniu.
  2. Na placek orzechowy wykładamy połowę masy , nastepnie delicje nasączone w rumie , pozostała masę i pokrojone brzoskwinie.
  3. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę.
Smacznego 

24 maja 2013

Jabłecznik kokosowy z chałwową polewą

Z okazji Dnia Mamy pyszne ciasto o smaku jabłka i kokosu polane pyszną chałwową polewą. Ciasto nie tylko pięknie smakuje ale też pięknie sie prezentuje . W sam raz na różne okazje rodzinne.




żródło: "Serniki , szarlotki , makowce"

Tortownica : średnica 26 cm

Ciasto:
  • 7 jajek
  • 200 g masła
  • 300 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 5o g wiórków kokosowych i zmielonych migdałów
  • tłuszcz i bułka tarta do tortownicy
Wierzch:
  • słoik prażonych jabłek
Polewa:
  • 4 łyżki mleka
  • 100 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 2 batoniki chałwy ( użyłam dużych to do ciasta zużyłam 1,5 )
Przygotowanie ciasta :
  1. Jaja rozbic , oddzielic żółtka od białek.
  2. Ubic sztywną pianę z 2 białek. 
  3. Wszystkie żółtka utrzec z masłem , dodając stopniowo 150 g cukru i cukier waniliowy.
  4. Następnie dodac mąkę , proszek do pieczenia i pianę z białek.
  5. Oddzielic 3/4 ciasta i połączyc je z kakao , po czym schłodzic w lodówce.
  6. Resztę ciasta zawinąc w folię i włożyc do zamrażalnika na 1 godz.
  7. Oddzielnie ubic 5 białek z resztą cukru na sztywno i wymieszac z wiórkami kokosowymi i zmielonymi migdałami.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia , natłuszczamy i sypiemy bułka tartą. Na dno i brzego tortownicy rozsmarujemy ciasto ciemne na to pianę z kokosem i migdałami, jabłka oraz ciasto jasne ( ciasto jest dośc rzadkie więc trzeba cierpliwie urywac kawałek po kawałku i poukładac na wierzchu ciasta)
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C ok. 1 godz.



Polewa chałwowa

W rondelku zagotowac mleko , dodac masło , cukier puder , pokruszoną chałwę i wymieszac , aż sie rozpuści. Ciepła polewę posmarowac ciasto.

20 maja 2013

Liebster Awards

Bardzo dziękuję za wyróżnienie oraz nominacje do Liebster Awards  http://kuchniapomyslow.blogspot.com/

Nominacja do Liebster jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za "dobrze wykonaną robotę". Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.

Pytania na które mam odpowiedziec w ramach zabawy to :

1. Dlaczego blogujesz?


Daję mi to wielką  frajdę, zarówno przygotowywanie potraw i ciast jak i obserwowanie czy moje starania mają jakis oddżwięk w postaci komentarzy? ;) 

2. Czy twoje wykształcenia/zawód jest związany z tematyką twojego bloga?

Zupełnie nie .

3. Jakie jest twoje największe marzenie związane z blogiem?

Największym moim marzeniem jest to , aby ktoś tak się zachwycił moimi przepisami , że nie tylko je chwalił pisemnie , ale też próbował sam je wykonywac u siebie w domu :)

4. Co daje ci blog?

Samozadowolenie .

5. Jakie są twoje ulubione smaki z dzieciństwa?

Przede wszystkim zapach pieczonego ciasta pamiętam z dzieciństwa m.in. szarlotki , rogalików serowych  :)

6. Z jakimi smakami kojarzy ci się lato?

Napewno truskawki i sernik na zimno z galaretką.

7. Jaka jest twoja największa pasja?

Największą pasją jesr dekorowanie wnętrz i jedzenie łakoci :)

8. Czy zwracasz uwagę na to co jesz (jakość)?

Jem to na co mam ochotę , oczywiście dbając przy tym o higienę :)

9. Gdzie najchętniej wyjechałabyś na wakacje?

W tym roku miał byc Rewal ale chyba odłoży sie wyjazd za rok , gdyż jestem w trakcie remonu domu :)

10. Jaki jest twój ulubiony napój?

Bardzo często lubię napic sie coli i nie ma dnia bez jednej kawki z mleczkiem.

11. Jaką kuchnie najbardziej lubisz (włoska, polska itp.) ?

Uwielbiam kuchnie włoską .

A oto moje 11 pytań dla wytypowanych blogów :
  1. Skąd się wzięła nazwa Twojego bloga?
  2. Najbardziej ulubiona potrawa z Twojego bloga.
  3. Ciasto które mogłabys jeśc codziennie ;)
  4. Czy ktoś pomaga Ci w prowadzeniu bloga?
  5. Od jak dawna prowadzisz bloga?
  6. Pierwszy Twój przepis na ciasto to ..?
  7. Skąd biorą się Twoje pomysły albo skąd bierzesz inspiracje na przepisy?
  8. Wolisz gotowac dla Twojej najbliższej rodziny czy dla znajomych ?
  9. Z jakiej części Polski albo świata pochodzisz ;)?
  10. Co było powodem założenia bloga?
  11. Co można znależc w większości na Twoim blogu tzn. ciasta czy potrawy ?

Blogi które wytypowałam :
  1. http://doprawionefantazja.blogspot.com/
  2. http://wkuchniuli.blogspot.com/
  3. http://mycatcooks.blogspot.com/
  4. http://emiolecooking.blogspot.com/
  5. http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/
  6. http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/
  7. http://podpokrywka.blogspot.com/
  8. http://zdrowykarmelek.blogspot.com/
  9. http://babeczkapiecze.blogspot.com/
  10. http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/
  11. http://nutinkowewypieki.blogspot.com/

18 maja 2013

Ptasie mleczko śmietankowo- czekoladowe

W taki upał najlepiej poczęstowac się smakołykiem z lodówki. Po mniej więcej 3 godzinach ciasto jest gotowe do spożycia. Bardzo dobre , przypominające w smaku ptasie mleczko i stąd jego nazwa :) Deser nie należy do tych bardzo słodkich o czym może świadczyc fakt , że moje dzieci narzekają na zdecydowanie za małą ilośc cukru ;)  Co z kolei dla innych może byc zaletą :)





Foremka na keks : 22 cm

Składniki:
  • 600 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1/2 szkl. cukru
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki żelatyny
  • op. podłużnych biszkoptów

Foremkę keksową wyłożyc papierem do pieczenia. Żelatynę moczymy w 1/3 szkl. zimnej wody, a gdy napęcznieje , podgrzewamy aby sie rozpuściła. Czekoldaę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Śmietanke ubijamy z cukrem pudrem a pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Powstały krem dzielimy na 3 części:
  1. mieszamy z rozpuszczona czekoladą
  2. mieszamy z czekoladą mleczną startą 
  3. pozostaje biała
Na dno foremki wykładamy białą masę , następnie czekoladową i straciatellę a na samej gorze dociskamy biszkopty. Ptasie mleczko odstawiamy do lodówki , aby deser dobrze się stężał. Przed podaniem wyjmujemy z foremki i usuwamy papier.

Smacznego 




/żródło - Przyjaciółka/

16 maja 2013

Kotlety mielone ze szpinakiem

Dla wszystkich wielbicieli szpinaku i dla tych , którzy szpinaku nie znają , albo nie lubią mam dzisiaj propozycję na kotlety mielone ze szpinakiem. Szpinak nie tylko bardzo fajnie smakuje w kotletach to jeszcze pięknie wyglądają jego zielone kawałki w mięsie :) Aż chce sie jeśc :) Polecam.





Składniki dla 4-6 osób:
  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • kajzerka
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • 10 dag mrożonego szpinaku
  • łyżeczka masła
  •  1 łyżka otrąb
  • jajko
  • 3/4 szkl. tartej bułki
  • olej
  • sól , pieprz
Kajzerkę moczymy w zimnej wodzie , odciskamy.
Cebulkę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
Liście szpinaku podsmażamy przez chwilkę na maśle.
Mięso mieszamy z cebulką , czosnkiem , szpinakiem, otrębami , jajkiem i przyprawami do smaku.
Z masy formujemy kotlety , obtaczamy w bułce tartej i smażymy .

 

15 maja 2013

Pyszna sałatka z kurczakiem


Wspaniała do obiadu , wspaniała jako lunch do pracy , jak również na kolację :) Polecam ją wypróbowac , potrafi zaspokoic głód w mgnienia oku :) A oto co potrzeba do jej wykonania:




Składniki 
  • 1 sałata lodowa
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 300 g małych ogórków konserwowych
  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • 30 dag fety
  • sos francuski ( sos vinegrette - 3 łyżki oliwy z oliwek ,3 łyżki wody, ząbek czosnku, sok z cytryny )
  • przyprawa do kurczaka
  • olej
 

 
Filet z kurczaka kroimy w kostkę . Dodajemy przyprawę do kurczaka, polewamy olejem , mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut.
Sałatę myjemy i rwiemy na nieduże kawałki, pomidorki koktajlowe umyte , kroimy na połówki a fetę w kostkę.
Układamy najpierw : sałata , ogórki, pomidorki, feta.
Pokrojonego kurczaka smażymy na złoty kolor i ciepłego wykładamy na resztę składników. Polewamy całośc sosem .


12 maja 2013

Sernik z polewą kajmakową

Od dawna chodził za mną sernik i w końcu pozwoliłam sobie na chwilkę przyjemności :) Sposób przygotowania jest niezwykle prosty i szybki. Tak naprawdę aby móc się nim delektowac wystarczy ser , kremówka i kajmak . Dla urozmaicenia smaku , tak jak ja to uczyniłam , można sobie przygotowac spód z herbatników, miodu i  masła. A oto przepis 


Blacha o średnicy 22 cm - 24 cm 



Składniki: Spód 
  • 150 g pokruszonych herbatników
  • 70 g masła
  • 3 łyżki płynnego miodu
Nadzienie:

  • 800 g półtłustego dwukrotnie zmielonego sera
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 200 ml kremówki
Składniki na spód zagniatamy. Wykładamy pokrytą formę papierem do pieczenia.
Twaróg miksujemy z cukrem , jajkami, mąką i kremówką. Masę przelewamy do formy . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 1 godz. 



Polewa na sernik:
  • puszka masy kajmakowej
  • 4 łyżki kremówki
  • zmielone orzechy do posypki
Kajmak podgrzewamy i łączymy z kremówki. Tak połączoną polewę wylewamy na wystudzony sernik. Posypujemy zmielonymi orzechami. Sernik najlepszy jest na drugi dzień . Cierpliowści życzę i smacznego :)


11 maja 2013

Kopytka a/la gnocchi z pulpecikami w sosie porowo-paprykowym

Smakowita propozycja na sobotni obiad :) . Gnocchi to dla ułatwienia 'nasze kopytka" smakują bardzo podobnie. Samo wykończenie ich wygląda trochę inaczej. Ja ułatwiłam sobie ich przygotowanie. Tradycyjne ślady widelca zaznaczone ;)



Składniki:
  • ok. 700 g ziemniaków mącznych
  • 2-3 łyzki mąki ziemniaczanej
  • 6-7 łyżek mąki pszennej
Ziemniaki ugotowac ( najlepiej ugotowane dzień wcześniej) , obrac i przepuścic przez praskę. Składniki połączyc i uformowac wałki o średnicy 2,5 cm. Ciąc na małe części 2,5 cm i widelcem od góry odgniatac jego pazurki :) Całosc gotowac w wodzie osolonej od wypłynięcia 2-3 minuty.



Pulpety:
  • ok. 40 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • cebula
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
Cebulkę drobno pokroic i wszystkie składniki ze soba połączyc , aby powstała jednolita masa. Doprawic do smaku pieprzem i solą. Formowac małe kuleczki , obtoczyc w bułce tartej i smażyc na rozgrzanym oleju

Sos porowo-paprykowy

  • 1 l wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 serki topione kremowe
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 1 por - częśc biała
  • łyżka oleju
Pora pokroic w pół plastry. Czosnek drobno posiekac. Na patelni rozgrzac olej i wrzucic czosnek , lekko go zeszklic , po czym dodac pokrojony por i dusic ok. 3 minut na małym ogniu. Przełożyc do garnka z 1 l wody . W momencie gdy por z wodą sie zagotuje , wrzucic 2 kostki serka topionego. Gotujemy tyle , żeby ser sie roztopił. Na koniec blenderujemy wszystko na gładki krem. Do kremu dodac usmażone pulpety . Sosik z pulpetami wylewamy na 'gnocchi' i dekorujemy natka pietruszki.





9 maja 2013

Muffinki kawowe

Wróciłam zmęczona z pracy , czekam na wiadomośc od syna , kiedy mam po niego wyjechac ( wraca z wycieczki ) i myślę w jaki sposób pokazac jak się się cieszę z jego przyjazdu :) i wpadłam na pomysł muffinek z dodatkiem kawy i płatków owsianych.

Przepis zobaczyłam na blogu PG






Składniki:
  • 200 g margaryny
  • 4 jajka
  • 250 ml mleka
  • cukier waniliowy ( 16 g )
  • 4 łyżki kawy cappucino
  • 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej (użyłam 3 szkl. bo więcej nie miałam )
  • 1 i 3/4 szkl. cukru ( ja użyłam cukru trzcinowego i dałam 1,5 szkl.)
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. płatków owsianych ( tak aby było zdrowiej ;) )


Sposób przygotowania
Do miski należy wlac mleko, jajka, szczyptę soli, cukier waniliowy i rozpuszczoną kawę w łyżce gorącej wody. Miksujemy na kremową jednolitą masę . Następnie dodajemy margarynę , cukier i znowu miksujemy. Gdy składniki sie połączą wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Na sam koniec wsypujemy płatki owsiane.
Ciasto nakładamy do foremek do 3/4 jej wysokości. Radziłabym piec muffinki w formie teflonowej muffinkowej ;) bo mi niestety w tak zwanych papilotkach ciasto rozpływało się i ciężko było utrzymac piękny kształt babeczek ;) Myślę , że jedną z przyczyn mogła byc mniejsza ilosc mąki pszennej, ale i tak smak muffinek jest zadawalający :)


7 maja 2013

Zakończenie akcji Szałowo- jogurtowo


Nadszedł  koniec akcji i poniżej przedstawiam cały spis przepisów , które wzięły udział w akcji. Za wszystkie przepisy bardzo dziękuję i wszystkie przepisy są godne spróbowania :)