27 stycznia 2013

Sernik

Na niedzielne popołudnie , na poprawienie sobie humoru przed poniedziałkiem :) proponuję sernik. Przepis pochodzi ze zbiorów p.Krystyny Magdziak.

Ciasto
1/2 kg mąki
3 łyżki śmietany
3 żółtka
1 szkl. cukru pudru
kostka masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera dwukrotnie zmielonego
150 g masła
250 g cukru pudru
1 budyń waniliowy ( bez cukru )
2 jajka
2 żółtka
1 szkl. mleka

1.Ciasto
Masło posiekaj z mąką. Dodaj pozostałe skłądniki i wyrób. Podziel na dwie częśi. Do jednej dodaj dwie łyżeczki kakao. Włóż obie części na co najmniej 1 godz. do lodówki. Wyjmij i każda podziel jeszcze na pół. Upiecz 4 placki w tortownicy w temp. 200 st. C.



2.Masa
Rozpuśc w garnku masło z cukrem. Dodaj ser , rozmieszany z mlekiem budyń i rozbite widelcem jajka. Doprowadż do wrzenia i od tego momentu gotuj jeszcze ok. 5 minut , ciagle mieszając.

3. Placki przełóż gorąca masą. Wstaw do lodówki na pare godzin do zastygnięcia. Najlepszy jest na następny dzień :)

SMACZNEGO :)

26 stycznia 2013

Karmelowy przekładaniec

Sobota , prawie , że świateczny dzień ;) to pyszne ciasto się należy :) Ciasto znalazłam w jednej z gazet , przepis pochodzi ze zbioru p.Moniki Mościckiej.



Temp. pieczenia biszkoptu : 180st. C
Czas pieczenia : 40 minut

Biszkopt:
6 jaj
1 szkl. cukru
2 łyżki kakao
1 szkl. + 1 łyżka mąki
2 łyżki oleju
1 łyżka wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
1 puszka mleka skondensowanego "Kajmak"
1 kostka masła
2 paczki herbatników Bonitki



1. Biszkopt
Białka ubij na sztywną pianę , dodaj cukier , żółtka , olej i wodę. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia.Do wcześniej przygotowanej masy stopniowo dodawaj makę , mieszaj łyżką tak , aby nie powstał grudki.Upieczony biszkopt przekrój na pół.

2. Masa:
 Karmel i masło wymieszaj razem .

3. Kolejnośc układania :
Ciasto - masa - warstwa herbatników - masa - warstwa herbatników - masa - ciasto.







23 stycznia 2013

Zapiekanka z mięsem mielonym



Moje poszukiwania odnośnie przepisu na mięso mielone zakończyło sie pomyślnie :) Cała nasza rodzinka miała dosyc kotletów mielonych i pulpecików i oto jest  zapiekanka z mięsem mielonym :) autorstwa p.Roberta Wożniaka


Składniki na 6-8 porcji
 *  1 kg ziemniaków
 * 400 g wieprzowego lub wołowego mięsa mielonego
 * 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
 * 3 jajka
 * 150 ml bulionu mięsnego z kostki
 * 150 g sera żółtego
 * 2 ząbki czosnku
 * 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
 * 1 cebula
 *  słodka mielona papryka
 * 1-2 liście laurowe
 * sól , pieprz
 * 2-3 łyżki oliwy
 * olej do smażenia + 1 łyżka do posmarowania naczynia




Ziemniaki obrac , umyc , pokroic w plasterki.Obsmażyc na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Jajka ugotowac na twardo w osolonej wodzie a następnie obrac i pokroic w plasterki.
Cebule i czosnek starannie obrac, po czym drobno pokroic i podsmazyc na oliwie.Kiedy cebula sie zeszkli , dodac mięso mielone.Całosc lekko podsmażyc , mieszając.
Nastepnie dołozyc osączone z zalewy pomidory oraz liście laurowe. Doprawic solą, pieprzem i słodka papryką.Dusic na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 min.
Naczynie żaroodporne posmarowac tłuszczem. Na dnie ułozyc połowe podsmażonych plasterków ziemniaków, posypac je solą oraz pieprzem. Następnie równomiernie wyłożyc warstwę mięsa z pomidorami.
Wierzch posypac ok. 1/3 startego sera żółtego.
Na warstwie sera żółtego ułożyc plasterki ugotowanych jajek i pozostałe ziemniaki.Całośc posypac solą oraz pieprzem , po czym zalac bulionem i piec przez 30 min. w temp. 180 C.!0 minut przed końcem pieczenia posypac danie reszta sera żółtego.
Przed podaniem zapiekankę oprószyc posiekana natka pietruszki.






22 stycznia 2013

Szarlotka z budyniem

Jeśli masz ochotę na chwileczkę zapomnienia ......to zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na szarlotkę z budyniem :) Delikatne ciasto , chrupiące z wierzchu z dodatkiem budyniu sprawia ,że ciasto to figuruje u nas na TOPIE najlepszych ciast.:)



Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 30 min. + 45 min.



Składniki:
2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki krupczatki
1 szkl. cukru
1 margaryna
3 żółtka
4 łyżki śmietany 18%
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
 1 słoik litrowy jabłek prażonych
3 op. budyniu smietankowego z cukrem
1 litr mleka
bułka tarta




Wykonanie:
Mąki , proszek do pieczenia i sól przesiać przez sitko.Dodać cukier i cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Margarynę pokroić na drobne kawałki i całość nożem siekac. Na końcu delikatnie zlepic dłońmi , żeby powstała kula.
Owinąć w folię spożywczą i schować do zamrażalnika na 1 godz.

Budyń ugotować w 1 litrze mleka.
Przygotować foremkę , pokryć papierem do pieczenia i wylozyc 1 czesc ciasta i zapiec ok.30 minut. Druga wlozyc ponownie do zamrażalnika.

Po podpieceniu spodu wylewamy jabłka na to ugotowany wcześniej budyń. Na wierzch wykorzystujemy 2 czesc ciasta
Piec w temp. 180 C ok.45 min. .
Czas pieczenia i temp. zalezy od piekarnika. Piec do czasu jak ciasto nabierze pięknego złotego koloru i będzie smakowicie chrupkie :)


SMACZNEGO ! :D

 


21 stycznia 2013

Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym


Podzielę się z Wami przepisem na pyszne szybkie danie , w roli głównej kurczak , brokuły i makaron :).Jest to od jakiegoś czasu najlepszy obiadek mojej rodzinki.



Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym


2 piersi kurczaka
500 g brokułów
szklanka smietany
szklanka bulionu drobiowego
2 łyżki maki
sól
pieprz
olej do smażenia

1.Przyprawioną wcześniej pierś pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
2. Wrzuc brokuły i zalej bulionem. Duś pod przykryciem 15 min.
3. Śmietanę wymieszaj z mąką i odrobiną wody.Wlej do kurczaka,ciągle mieszając.
4. Duś razem jeszcze 5 min.Na koniec dopraw do smaku pieprzem i solą.

RADA:
Najlepiej smakuje z makaronem penne.

SMACZNEGO!!!




Pyszne ciasto marchewkowe

Składniki :
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- po łyżeczce sody i soli
- po 1/2 łyżeczki cynamonu i mielonych goździków
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- szklanka oleju
- 4 jajka
 - 4 szklanki drobno utartej marchwi

- łyżka cukru waniliowego
 - ok. 1/2 szklanki orzechów włoskich lub posiekanych bakalii



Wykonanie :
Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem, sodą, solą i przyprawami. Oddzielnie ubij cukier z olejem. Wbij do tego, cały czas miksując, po 1 jajku, i dalej mieszając, wsypuj stopniowo mąkę z dodatkami.
Następnie dodaj cukier waniliowy, marchew i orzechy. Jeśli użyjesz bakalii, najpierw wymieszaj je z łyżką mąki ziemniaczanej (nie opadną na dno).
Ja użyłam blachy o wymiarach 24x29, wysmarowałam masłem roślinnym, wysypałam bułką i wlałam ciasto.
W przepisie Pani Ireny, było piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni, ale jest to już zależne od piekarnika.
Gdy ostygnie, możesz polac czekoladą.

Rada Pani Ireny :
- marchew można łączyc pół na pół z dynią



(c) Irena Gumowska