22 stycznia 2017

Torcik Wuzetka

Taki oto torcik postanowiłam upiec z okazji 4 rocznicy założenia bloga :) Ale ten czas szybko leci ;) Pamiętam jakby to było wczoraj....Wuzetkę pamiętam jako wielki rarytas w domu rodzinnym :) Walka była o każdy kawałek :D. Jeśli Wam źle, macie gorsze dni, przygotujcie sobie takie ciasto, a życie nabierze barw :)

Wymiary tortownicy: średnica 24 cm
Temp. pieczenia: 180C
Czas pieczenia: 35-40 minut




Składniki:
  • 7 jaj
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • łyżka wody
Krem:
  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
 Ponadto:
  • wiśnie kandyzowane
  • płatki migdałowe
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek śmietanki 30% 

Sposób przygotowania:
Biszkopt
  1. Żółtka oddzielamy od białek.
  2. Następnie białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę a żółtka z drugą połową cukru.
  3. Masę jajeczną łączymy delikatnie z pianą.
  4. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy i stopniowo dosypujemy do ciasta.
  5. Wszystko delikatnie mieszamy i na koniec dodajemy wodę.
  6. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180C i pieczemy ok. 35-40 minut.
Krem
  1. Zimną śmietanę ubijamy i w trakcie dokładamy serek mascarpone.
Torcik Wuzetka
  1. Wystudzone, przekrojone ciasto, polałam sokiem z czarnej porzeczki, wyłożyłam krem śmietankowy i pokryłam drugim blatem ciasta.
  2. Czekoladę rozpuscilam w kąpieli wodnej, dolalam śmietankę i poczekalam aż czekolada się rozpuści.
  3. Polać ciasto polewą czekoladową.
  4. Migdały uprażyć na patelni, posypać nimi ciasto.
  5. Wisienkami ozdobić wierzch torcika.
 Smacznego :)

  
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz