28 stycznia 2017

Owsiane kostki lukrowane

Mam dzisiaj dla Was świetną propozycję na pyszne kosteczki owsiane. Super dodatek do pysznej herbatki albo kawy. Bardzo Wam polecam jako słodką przekąskę.Cukier puder zmieniłam na cukier trzcinowy, który dodatkowo jeszcze zmieliłam na drobniejszy, mąkę pszenną wymieniłam na pelnoziarnista. Zatem jeśli chcecie delektować się pysznym ciachem to zapraszam do wypróbowania przepisu :)

Wymiary blaszki: 23x23 cm
Temperatura pieczenia: 160C
Czas pieczenia: 50-55 minut




Składniki:
  • 100 g margaryny
  • 2 jajka
  • 100 g płatków owsianych
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 120 g cukru trzcinowego drobnego
  • 2 łyżki skórki z cytryny
  • 130 g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
Lukier:
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • orzechy pekan 

Sposób przygotowania:
  1. Płatki owsiane należy podprażyć na suchej patelni.
  2. Następnie zmielić na drobny proszek.
  3. Miękka margarynę utrzeć z miodem, cukrem trzcinowym i żółtkami.
  4. Wmieszać zmielone płatki owsiane, kawę rozpuszczalna, skórkę z cytryny oraz pianę z białek i delikanie połączyć wszystkie składniki.
  5. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz cynamon, dodajemy do ciasta i wszystko mieszamy.
  6. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia , wylewamy przygotowane ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C na ok. 50-55 minut ( czas pieczenia zależy od piekarnika).
  7. Po upieczeniu, czekamy do wystudzenia ciasta i polewamy lukrem.
Lukier:
  1. W miseczce łączymy cukier puder z 2 łyżkami gorącej wody i z sokien z cytryny.
  2. Gdy lukier będzie za rzadki, dodajemy cukier puder.
  3. Polewamy wierzch ciasta lukrem i ozdabiamy orzechami.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz