15 stycznia 2017

Marchewkowe romby bez cukru

 Marchewkowe romby, to propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią ciasta wilgotne i z warzywami. Tym razem głównym skladnikiem ciasta jest marchewka....dużo marchewki. Ciasto jest słodkie pomimo tego, że cukier zastąpiłam ksylitolem. Polewa z olejem kokosowym to taka kropka nad i.....

Wymiary blaszki : 34x24 cm
Temp. pieczenia: 170 C
Czas pieczenia : 60-65 minut





Składniki:
  • 600 g marchewki
  • 7 jajek
  • 75 g masła
  • 4 łyżki ksylitolu + łyżka do piany
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 6 łyżek soku cytrynowego
  • 130 g mielonych migdałów
  • 120 g zmielonych orzechów pekan
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka cynamonu
  • skórka starta z cytryny
  • 125 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 80 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
  1. Masło należy stopić, wystudzić.
  2. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
  3. Rozdzielamy jajka na żółtka i białka.
  4. Do żółtek dodajemy szczyptę soli, cukier wanilinowy i łyżkę ksylitolu i wszystko ucieramy na puszystą masę.
  5. Dolewamy wystudzone masło i sok z cytryny i mieszamy.
  6. Dokładamy startą marchewkę, zmielone migdały, orzechy, wiórki kokosowe, cynamon i startą skórkę z cytryny i wszystko łączymy ze sobą.
  7. Białka ubijamy z 4 łyżkami ksylitolu.
  8. Do ubitej piany dodajemy porcjami przygotowaną masę.
  9. Mąkę przesiewamy i wsypujemy do ciasta. 
  10. Łączymy powolutku wszystkie składniki.
  11. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. 
  12. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170C i pieczemy ok 60 - 65 minut.
 
Polewa:
  1. W kapieli wodnej rozpuszczamy lyzke oleju kokosowego z polamana na kawałki czekolada.
  2. Czekamy az czekolada się rozpuści.
  3. Zestawiamy z ognia i czekamy ok. 15 minut.
  4. Polewamy wystudzone ciasto polewa.
  5. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz