6 stycznia 2017

Karpatka

Karpatka - znane ciasto od lat. Ciasto parzone przelozone pysznym kremem..pycha ciasto. Za dawnych czasów, kazda uroczystosc w domu nie mogla się obyc bez tego ciasta :) u Was tez tak bylo? ;) Wspaniała propozycja na kazda okazje :) 

Temp. pieczenia: 180C
Czas pieczenia: 25-30 minut
Wymiary blachy: 32x24 cm





Skladniki:
Ciasto:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 1 szklanka maki pszennej 
  • 5 jaj
Do zagotowanej wody z margaryna, dodajemy 1 szklanke maki, szybko mieszamy i studzimy.
Dodajemy kolejno 5 jaj. Dzielimy ciasto na pol. Pieczemy dwa placki w temp. 180C ok. 25-30 minut.
Krem:
  • 2 lyzki maki ziemniaczanej
  • 1 lyzka maki pszennej
  • 1/2 litra mleka
  • 200 g masla
Z podanych skladnikow gotujemy budyn i studzimy.
Ucieramy miekkie maslo, po trochu dodajemy wczesniej przygotowany budyn.

Karpatka:
Upieczone blaty przekladamy kremem.
Posypujemy cukrem pudrem albo polewamy polewa czekoladowa ( 50 g czekolady rozpuszczamy z 50 ml smietanki albo z mlekiem)

Smacznego


2 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz