8 stycznia 2017

Ciasto z czerwonej fasoli

Po swiatecznym obżarstwie wszelkich slodkosci, postanowiłam upiec cos dietetycznego ;) Szukając ciekawego przepisu trafiam na blog " Zdrowejestczadowe" i zaciekawił mnie przepis ciasta czekoladowego z czerwonej fasoli. Składniki potrzebne w domu miałam, mianowicie puszkę czerwonej fasoli, banany.....ale z racji tego, ze lubimy ciasta , a miałam obawy czy nie wyjdzie ciasta za malo... to zrobiłam z podwójnej porcji ;) Zamiast cukru, ksylitol, a wiec, kto lubi słodkie , to nie bedzie zawiedziony. Jakie wrazenia po upieczeniu? Ciasto jest bardzo wilgotne, czekoladowe, czuc ze w skladnikach jest banan,a co z fasola? no wiec ja troszkę ja czuje, dzieci tez,natomiast maz nie :D. Podsumowując, ciasto zrobię na pewno jeszcze nie raz a wiec polecam, spróbujcie Wy i sami oceńcie :)

Wymiary foremki: 31 cm
Temp. pieczenia: 175C
Czas pieczenia: 55-60 minut






Składniki:
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 dojrzale banany
  • 4 jajka
  • 3 lyzki oleju kokosowego
  • 3 lyzki kakao
  • 4 lyzki ksylitolu
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
Polewa:
  • 1,5 lyzki oleju kokosowego
  • 1,5 lyzki wody
  • 1 lyzka kakao
  • 1 lyzka miodu
 
Sposób przygotowania:
Ciasto:
  1. Fasole nalezy bardzo dobrze przelać woda na sitku i odsaczyc.
  2. Do miski z faola dodajemy pozostałe składniki i blendujemy dosc długo ok. 5 minut, aby ciasto nie posiadało grudek. Musi byc jednolicie gładkie.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 175C , ciasto wylewamy do foremki o dlugosci 31 cm, wylozonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 55-60 minut.
Polewa:
  1. W garnuszku na malutkim ogniu rozpuszczamy olej kokosowy, miód, kakao i wodę, cały czas mieszając
  2. Gdy składniki się rozpuszcza, zdejmujemy z ognia garnuszek i wylewamy goraca polewę na wystudzone ciasto.
  3. Ciasto odstawiamy w zimne miejsce, aby polewa ladnie zastygła.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz