29 listopada 2016

Rarytas z krakersem i karmelem

 Przegladajac przepisy, trafiłam na przepis na ciasto, które pięknie prezentowało się na zdjęciu i z dodatkiem krakersów. Zaintrygowana przepisem postanowiłam go upiec. No i....nie zaluje. Jest przepyszne. Krakersy powodują, ze przy każdym gryzie, trafiamy na chrupiąca warstwę. Zachęcam do przygotowania tego ciasta u siebie w domu.

Wymiary blaszki: 28x24 cm
Temp. pieczenia: 170C
Czas pieczenia: 40-50 minut




Składniki:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 czubata szklanka maki
  • 1 lyzka oleju
  • 3 lyzeczki kakao
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 puszka kajmaku
  • 200 g masla
  • 2 paczki krakersów
  • posiekane orzechy włoskie
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 4 lyzki smietanki 30%, albo mleka 

 Sposób przygotowania:

  1. Białka nalezy oddzielić od zoltek i zmiksować z cukrem puch.
  2. Następnie dodac zoltka i dalej miksować dodając po kolei, make z proszkiem do pieczenia, kakao, 1 lyzke wody i olej.
  3. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę pokryta papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy ok. 40-50 minut w temp. 170 C
  5. Po wystudzeniu , ciasto nalezy przekroić wzdluz.

Masa kajmakowa:
  1. Kajmak utrzec z miękkim masłem na jednolita masę.
Ciasto czekoladowe z krakersem:
  1. 1 blat posmarować czescia masy kajmakowej, po czym ulozyc warstwę krakersów, lekko docisnac i kladziemy nastepna warstwe masy i warstwa karakersow, masa kajmakowa i ciasto czekoladowe, mi wyszly 3 warstwy krakersow.
  2. Czekolady rozpuscic w kapieli wodnej, dolac smietanke i gotowa polewa polac ciasto.
  3. Orzechy pokroic na mniejsze kawałki i posypać nim cale ciasto.
  4. Odstawic do lodówki na cala noc i gotowe :)

Smacznego :)

28 listopada 2016

Kokosanki - pycha

Dzisiaj chciałam zaprosić na pyszne, delikatne ciasteczka, kokosanki. Jeśli lubicie kokos to przepis ten jest idealny dla Was. Zapewniam, ze nie będziecie mieli zadnych trudnosci przy ich przygotowaniu. Skladnikow jest malo i zawsze wychodza :) Zatem do dziela ;)

Temp. pieczenia : 170 C
Czas pieczenia : ok. 15-20 minut





Składniki:
  • 2 jaja
  • 100 g cukru
  • 200 g wiorkow kokosowych
  • szczypta soli
  • cukier wanilinowy
  • 100 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
  1. Jaja zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i sola na krem.
  2. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.
  3. Za pomoca dwóch lyzek formować ciastka.
  4. Piec w temp. 170 C na zloty kolor.
  5. Polac rozpuszczona czekolada w kapieli wodnej.
Smacznego :)