29 lutego 2016

Czekoladowiec bez mąki

Dawno nie piekłam ciasta z dodatkiem czekolady. Naszła mnie ochota....ale tym razem zdecydowałam się na coś w rodzaju brownie,ale bez grama mąki :) Ciasto wyszło niezwykle czekoladowe i wilgotne. Polecam wszystkim miłośnikom czekolady.


Wymiary blaszki : 24x29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 30 minut





Składniki:
  • 5 jaj
  • 170 g cukru
  • 220 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 80 g mielonych migdałów
  • płatki migdałowe
  • cukier puder 

Sposób przygotowania:
  1. Jajka ubijamy na puszystą masę.
  2. Wsypujemy stopniowo cukier,cały czas mieszając.
  3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  4. Masło kroimy na małe kawałeczki,dodajemy do czekolady i rozpuszczamy.
  5. Masę czekoladowa przelewamy do miski z ubitymi jajkami i mieszamy,aż do jednolitej konsystencji.
  6. Na sam koniec wsypujemy zmielone migdały.
  7. Blaszkę wstawiamy na chwilkę do lodówki w celu jej schłodzenia.Pokrywamy papierem do pieczenia.
  8. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Pieczemy ok. 30 minut.
  9. Po upieczeniu i wystudzeniu, posypujemy cukrem pudrem i płatkami migdałowymi.
Smacznego :)

 

21 lutego 2016

Miodownik z dwiema masami

Lubicie ciasta miodowe? A co powiecie na to,aby miodowe placki były przełożone dwiema różnymi masami? :) oczywiście najlepsze są na 2,3 dzień pomimo tego że zaraz po upieczeniu twardnieją.Placki przełożone masami miękną.Przygotowane surowe ciasto należy chłodzić 24 godziny a więc pamiętajcie o wcześniejszym przygotowaniu ;)

Wymiary blaszki: 24x29 cm
Temp. pieczenia: 180 C
Czas pieczenia: 3x20 minut




Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 200 g masła
  • 4 łyżki mleka
  • łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1/2 szklanki cukru
  • orzechy włoskie ( do dekoracji)
Masa 1:
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
Masa 2:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy

Sposób przygotowania:
Ciasto:
  1. Przesiewamy mąkę z sodą.
  2. W misce ucieramy masło z żółtkami, miodem,cukrem i mlekiem.
  3. Przekładamy do mąki i zagniatamy ciasto.
  4. Wkładamy na 24 godziny do lodówki.
  5. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części.
  6. Każda z części wałkujemy na placek 24x29 i pieczemy 3 placki po ok. 20 minut w temp. 180 C
Masa z kaszy:
  1. Mleko doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy kasze, gotujemy cały czas mieszając,aż do zgęstnienia.
  2. Po wystudzeniu masy,margarynę ucieramy z cukrem pudrem.
  3. Nie przerywając ucierania,dodajemy po 1 łyżce zimnej kaszy manny.
Masa budyniowa:
  1. Z podanych składników gotujemy budyń.
  2. Odstawiamy do wystygnięcia.
Miodownik z dwiema masami:
  1. Placki przekładamy masami, wierzch smarujemy roztopioną czekoladą i posypujemy pokrojonymi orzechami włoskimi.
  2. Odstawiamy do zastygnięcia.
  3. Ciasto najlepsze na 2 dzień, a wiec polecam na miodownik przygotować na 2 dni wcześniej :)
Smacznego :) 

14 lutego 2016

Sernik z wiśniową wkładką

Z okazji Walentynek ,upiekłam taki oto serniczek :) Oprócz sera jest masa serowa z dodatkiem wiśni. Obawiałam się że będzie troszkę za kwaśny,ale byłam w dużym błędzie ;) Teraz już wiem że wiśnie z cukrem to świetne połączenie. Sernik jest bardzo kremowy i puszysty.Piekłam go po  raz pierwszy,ale nie po ostatni :)


Wymiary tortownicy : średnica 24 cm
Czas pieczenia : 10 min + 30 minut + 30 minut
Temp. pieczenia 180 C


Składniki:
Spód:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu ( użyłam sera z wiaderka Pilos)
  • 6 jaj
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka mrożonych wiśni
 
Sposób przygotowania:
Spód:
  1. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekamy z masłem.
  2. Dodajemy żółtka , cukier oraz kakao i zagniatamy w jednolite ciasto.
  3. Dzielimy je na dwie części 2/3 i 1/3 i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Masa serowa:
  1. Żółtka ucieramy z masłem i cukrem pudrem.
  2. Partiami dodajemy twaróg.
  3. Pod koniec wsypujemy obie mąki i dokładnie mieszamy.
  4. Masę serową dzielimy na dwie części.
  5. Do jednej wrzucamy rozmrożone,posiekane,osaczone wiśnie.
Sernik:
  1. Większą  część ciasta rozprowadzamy na dno tortownicy i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 10 minut.
  2. Na podpieczony spód wylewamy masę wiśniową i pieczemy 30 minut.
  3. Na lekko zapieczoną masę wiśniową ,wylewamy druga,serową.
  4. Z mniejszej części ciasta kruchego wykrawamy np. serduszka i kładziemy na wierzch sernika.
  5. Sernik wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy następne 30 minut ( wierzch zacznie się rumienić)
  6. Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
  

6 lutego 2016

Pyszne pączki

W ostatni dzień karnawału u nas pączki :) Tak, wiem,wiem że nie możecie już na nie patrzeć,ale w tłusty czwartek nie było czasu i zjadłam ich tylko 3 ;) Dzisiaj zamierzam poprawić wynik w ilości ich zjedzenia :D Wyszły pulchniutkie i mięciutkie, zatem nie będzie żadnego problemu ;) Jeszcze zdążycie je usmażyć:) Zatem zapraszam do pracy :)


Składniki na ok. 36 pączków:
  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  • łyżka cukru
  • szklanka mleka
  • 6 żółtek
  • 120 g masła   
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • marmolada
  • olej słonecznikowy                                                                                                     

Sposób przygotowania:
  1. Zaczynamy od rozczynu. Odmierzamy dokładnie ilość drożdży,rozkruszamy je i rozcieramy z cukrem.
  2. Dodajemy łyżeczkę mąki i wlewamy wcześniej podgrzaną szklankę mleka.
  3. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut ( kiedy jego powierzchnia się wybrzuszy tzn. że jest już dojrzały)
  4. Do rozczynu dodajemy ubite wcześniej żółtka z cukrem pudrem, przesianą mąkę, roztopione i ostudzone masło.
  5. Wszystkie te produkty powinny mieć taką samą temperaturę.
  6. Całość dokładnie ubijamy. Ja zmiksowałam w robocie kuchennym.
  7. Ubite ciasto odstawiamy do wyrośnięcia .
  8. Następnie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki.
  9. Kolejno wałkujemy placek o grubości ok. 1 cm i wycinamy szklanką pączki.
  10. Odstawiamy ponownie na ok. 10 minut.
  11.  Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy do czasu,aż pączki nabiorą brązowego koloru.
  12. Można również każdy z wyciętych pączków nadziać marmoladą i sklejać,ale ja ułatwiłam sobie pracę :) Usmażone pączki nadziewałam po ich ostygnięciu.
  13. Posypujemy cukrem pudrem albo lukrem.
Smacznego :)