23 stycznia 2016

Makowiec na kruchym spodzie

No i tak to się stało,ze Święta mamy już dawno za sobą...myślimy już o Wielkiej Nocy,a ja dopiero dzisiaj chciałabym się podzielić przepisem na pyszny makowiec na bardzo kruchym spodzie. Ale z drugiej strony, kto powiedział że makowce tylko jemy na Boze Narodzenie ;).Korzystałam z przepisu Mai klik. Bardzo polecam ten przepis. Ja na pewno skorzystam z niego jeszcze nie raz :)


Wymiary blaszki: 24x29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia: 20 min, + 60 minut





Składniki:
Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g zimnego masła
  • szczypta soli
Masa makowa:
  • 400 g maku
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g maki pszennej
  • 5 jaj
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • klika kropel ekstraktu migdałowego
  • bakalie,orzechy
Lukier:
  • 12 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1/2 łyżki soku z cytryny 
Dzielimy lukier na pół. Do jednej dosypujemy 2 łyżki kakao. Drugą zostawiamy.



Sposób przygotowania:

Masa makowa:
  1. Mak zalać gorącą wodą tak,aby mak zakryć w całości. W moim przypadku mak moczył się całą noc, gdyż zalałam wodą już późną nocą :)
  2. Odcedzamy mak w sicie wyłożonym ściereczką.
  3. Następnie mielimy 3 razy.
  4. Żółtka ubijamy z cukrem na jasny,puszysty krem.
  5. Dodajemy stopniowo,po jednej łyżce zmielony mak,cały czas mieszając.
  6. Do masy dodajemy masło,mąkę,kakao oraz zapach migdałowy.
  7. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna piane.
  8. Delikatnie wmieszamy pianę w masę makową.
  9. Na koniec dodajemy bakalie,orzechy.
Ciasto kruche :
  1. Make łączymy z zimnym masłem,  można pokroić sobie na małe kawałki.
  2. Następnie dodajemy inne składniki ( cukier puder,żółtka i proszek do pieczenia) i zagniatamy na gładkie ciasto.
  3. Ciasto zwijamy w kulę,owijamy w folie i chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę.
  4. Ciasto dzielimy na dwie części.
  5. Formę wykładamy papierem do pieczenia.
  6. Dno wylepiamy jedna częścią ciasta, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20 minut w celu podpieczenia.
  7. Podpieczony spod,posypujemy bułką tartą i wykładamy masę makowa.
  8. Z drugiej części ,robimy wałeczki i robimy krateczkę na wierzch makowca.
  9. Pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 C
  10. Po upieczeniu i wystudzeniu ozdabiamy lukrem białym i kakaowym.
Smacznego :)
 

 

17 stycznia 2016

Szarlotka z ksylitolem

Jestem wielką fanka ciast z jabłkami i dlatego tym razem będzie ....szarlotka :) zamiast cukru użyłam ksylitolu ( cukier brzozowy,nie podnosi on poziomu glukozy we krwi ), niestety jest dość drogi,ale gdy ma się wielką ochotę na coś słodkiego,warto wydać więcej ;)Byłam ciekawa efektu i muszę Wam powiedzieć że użycie ksylitolu nie odbiera smaku. Szarlotka smakowała zupełnie tak samo jakbym użyła zwykłego cukru,ale świadomość tego że jem ciasto z małą zawartością cukru w cukrze, niezłomna :)


Wymiary blaszki : 24x29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 10 min + 50 minut



Składniki:
Ciasto:
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 2 szklanki maki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki ksylitolu ( można użyć zwykłego cukru pudru)
  • 1,5 kostki masła
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki gęstej śmietany
Nadzienie:
  • 8 kwaśnych jabłek pokroić w kostkę ( użyłam gotowych ze słoika)
  • 1/2 szklanki cukru ( w przypadku jabłek kwaśnych)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 łyżki soku z cytryny
 
Sposób przygotowania:
Ciasto:
  1. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy,albo tak jak ja uczyniłam,wrzuciłam do miksera :)
  2. Ciasto formujemy w kulkę i chłodzimy w lodowce przynajmniej 1 godzinkę
Nadzienie:
  1. Jabłka kroimy w kostkę,podlewamy woda i dusimy 15 minut.
  2. Jabłuszka ze słoika wylewamy do rondelka, doprawiamy cynamonem,make ziemniaczana mieszamy z sokiem z cytryny i wlewamy do masy jabłkowej,dusimy ok. 2 minut. ( tak samo robimy w przypadku świeżych jabłek)
  3. Ciasto dzielimy na 3 części.
  4. Formę wykładamy papierem do pieczenia i pierwsza część ciasta ścieramy na tarce.Dociskamy do blachy,aby spód był równy.Podpiekamy na zloty kolor ok. 10-15 minut w temp. 180 C
  5. Spod lekko studzimy,wykładamy jabłka i rozwałkujemy na cienki placek druga część ciasta.
  6. Z 3 części, robimy wałeczki i ozdabiamy w krateczkę wierzch szarlotki.
  7. Pieczemy ok. 50 minut ,gdy wierzch zrobi się zloty to znam ze szarlotka się upiekła :)
Smacznego :)