29 listopada 2016

Rarytas z krakersem i karmelem

 Przegladajac przepisy, trafiłam na przepis na ciasto, które pięknie prezentowało się na zdjęciu i z dodatkiem krakersów. Zaintrygowana przepisem postanowiłam go upiec. No i....nie zaluje. Jest przepyszne. Krakersy powodują, ze przy każdym gryzie, trafiamy na chrupiąca warstwę. Zachęcam do przygotowania tego ciasta u siebie w domu.

Wymiary blaszki: 28x24 cm
Temp. pieczenia: 170C
Czas pieczenia: 40-50 minut




Składniki:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 czubata szklanka maki
  • 1 lyzka oleju
  • 3 lyzeczki kakao
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 puszka kajmaku
  • 200 g masla
  • 2 paczki krakersów
  • posiekane orzechy włoskie
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 4 lyzki smietanki 30%, albo mleka 

 Sposób przygotowania:

  1. Białka nalezy oddzielić od zoltek i zmiksować z cukrem puch.
  2. Następnie dodac zoltka i dalej miksować dodając po kolei, make z proszkiem do pieczenia, kakao, 1 lyzke wody i olej.
  3. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę pokryta papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy ok. 40-50 minut w temp. 170 C
  5. Po wystudzeniu , ciasto nalezy przekroić wzdluz.

Masa kajmakowa:
  1. Kajmak utrzec z miękkim masłem na jednolita masę.
Ciasto czekoladowe z krakersem:
  1. 1 blat posmarować czescia masy kajmakowej, po czym ulozyc warstwę krakersów, lekko docisnac i kladziemy nastepna warstwe masy i warstwa karakersow, masa kajmakowa i ciasto czekoladowe, mi wyszly 3 warstwy krakersow.
  2. Czekolady rozpuscic w kapieli wodnej, dolac smietanke i gotowa polewa polac ciasto.
  3. Orzechy pokroic na mniejsze kawałki i posypać nim cale ciasto.
  4. Odstawic do lodówki na cala noc i gotowe :)

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. jeśli w cieście sa orzechy i czekolada, to ja już jestem zadowolona ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz