23 marca 2016

Pyszny mazurek kawowy z marmoladą

Polecam Wam wszystkim ten oto mazurek. Smak ciasta kruchego - niesamowity, smak nadzienia- niebiański. Nadzienie zrobiłam na bazie mleka w proszku. Dodałam odrobinę kawy rozpuszczalnej i efekt wyszedł cudowny :)


Wymiary blaszki : 40 x 40 cm
Czas pieczenia : 30 minut
Temp. pieczenia : 180 C


Składniki:
Ciasto kruche:
  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 200 g cukru do wypieków
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki serka waniliowego lub śmietany
Nadzienie:
  • 100 g mleka w proszku
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej ( byle nie była w granulkach bo trudno się rozpuszcza)
  • mały cukier waniliowy
Ponadto:
  • marmolada 
  • czekolada mleczna
  • ozdoby  

Sposób przygotowania:
  1. Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli.
  2. Dodajemy 200 g schłodzonego masła i 100 g cukru.
  3. Składniki siekamy, dodajemy żółtko i serek.
  4. Szybko zagniatamy i formujemy kule, owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 40 minut.
  5. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części ( mniejszą i większą) Większą pokrywamy dno kwadratowej formy,pokrytej papierem do pieczenia. 
  6. Mniejszą część należy rozwałkować i powycinać np. kwiatki.
  7. Należy je poukładać po bokach, nakładając jeden na drugim, w ten sposób utworzy się śliczny rant :)
  8. Nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C.
  9. Dno przykryć folią aluminiową i obciążyć suchym grochem.
  10. Piec na złoty kolor ok. 30 minut.
  11. Po ostudzeniu , posmarować marmoladą,w moim przypadku była to marmolada z leśnych owoców.
Masa kawowa:
  1. Rozpuszczamy 100 g masła.
  2. Kawę mieszamy z mlekiem w proszku, resztą cukru (100 g) i cukrem waniliowym.
  3. Do suchych składników,dolewamy 80 ml wrzątku i miksujemy. 
  4. Następnie dodajemy rozpuszczone,ostudzone masło.
  5. Mieszamy i wylewamy na mazurek, pokryty marmoladą.
  6. 50 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  7. Papier do pieczenia kładziemy na deseczce i łyżeczką robimy esy floresy na papierze, takie nie za duże, żeby po zdejmowaniu z papieru się nie połamały.
  8. Wkładamy do lodówki i czekamy aż czekolada zastygnie.
  9. Ozdabiamy mazurek według własnego upodobania :)
Smacznego :)

 

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz