12 marca 2016

Ciasto Mleczna Kanapka

To ciasto zrobiłam już jakiś czas temu,ale nie miałam okazji wstawić go na bloga.Ciasto prezentuje się wyśmienicie i smakuje pysznie. Wspaniały dodatek do pysznej kawy. Polecam wszystkim smakoszom ;) Krem jest na bazie mleka w proszku, jest nieco zbity po wyjęciu z lodówki,ale wystarczy wyjąć wcześniej z lodówki i krem mięknie :) 

Wymiary blaszki: 34x24 cm
Czas pieczenia: 20 minut
Temp. pieczenia: 170 C




Składniki:
  • 6 jaj
  • 1/2 szkl. maki pszennej
  • 1/2 szkl. maki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
Krem:
  • 2 szkl. mleka w proszku
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 300 g masła 
Polewa czekoladowa:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek mleka
  1. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.
  2. Do rozpuszczonej czekolady wlewamy mleko i mieszamy.
  3. Jeszcze ciepłą, polewamy ciasto.

Sposób przygotowania:
Ciasto:
  1. Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka,olej i przesiane mąki z proszkiem, kakao.
  2. Wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia .
  3. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w temp. 170 C
Krem:
  1.  Mleko podgrzewamy, dosypujemy cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia.
  2. Masło ucieramy, wlewamy ostudzone mleko i miksujemy na małych obrotach.
  3. Następnie wsypujemy mleko w proszku i ucieramy.
Ciasto Mleczna Kanapka:
  1. Biszkopt kroimy w poprzek i wykładamy na 1 placek, krem mleczny,przykrywamy drugim plackiem.
  2. Polewamy rozpuszczoną czekoladą 50 g z mlekiem ok. 5 łyżek.
  3. Robimy esy floresy i zajadamy się ze smakiem na następny dzień :)
Smacznego :)

Przepis zaczerpnięty z gazety dla kobiet ;)
 

6 komentarzy:

  1. Jadłam nieco podobne i .. Niebo w gebie. Dzięki że przypomniałaś mi przepis, chyba wezmę się za pieczenie ;) Bosko wyglada!

    OdpowiedzUsuń
  2. Na jak dużą blachę jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
  3. A jeśli nie mam mleka w proszku to czym je można zastąpić? Dodać więcej mąki i zwykłego mleka? (ile)?

    OdpowiedzUsuń
  4. A czym mozna zamienic mleko w proszku ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cala sztuka polega na tym wlasnie, ze krem jest na bazie mleka w proszku...nadaje mu charakterystyczny smak :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz