21 lutego 2016

Miodownik z dwiema masami

Lubicie ciasta miodowe? A co powiecie na to,aby miodowe placki były przełożone dwiema różnymi masami? :) oczywiście najlepsze są na 2,3 dzień pomimo tego że zaraz po upieczeniu twardnieją.Placki przełożone masami miękną.Przygotowane surowe ciasto należy chłodzić 24 godziny a więc pamiętajcie o wcześniejszym przygotowaniu ;)

Wymiary blaszki: 24x29 cm
Temp. pieczenia: 180 C
Czas pieczenia: 3x20 minut




Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 200 g masła
  • 4 łyżki mleka
  • łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1/2 szklanki cukru
  • orzechy włoskie ( do dekoracji)
Masa 1:
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
Masa 2:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy

Sposób przygotowania:
Ciasto:
  1. Przesiewamy mąkę z sodą.
  2. W misce ucieramy masło z żółtkami, miodem,cukrem i mlekiem.
  3. Przekładamy do mąki i zagniatamy ciasto.
  4. Wkładamy na 24 godziny do lodówki.
  5. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części.
  6. Każda z części wałkujemy na placek 24x29 i pieczemy 3 placki po ok. 20 minut w temp. 180 C
Masa z kaszy:
  1. Mleko doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy kasze, gotujemy cały czas mieszając,aż do zgęstnienia.
  2. Po wystudzeniu masy,margarynę ucieramy z cukrem pudrem.
  3. Nie przerywając ucierania,dodajemy po 1 łyżce zimnej kaszy manny.
Masa budyniowa:
  1. Z podanych składników gotujemy budyń.
  2. Odstawiamy do wystygnięcia.
Miodownik z dwiema masami:
  1. Placki przekładamy masami, wierzch smarujemy roztopioną czekoladą i posypujemy pokrojonymi orzechami włoskimi.
  2. Odstawiamy do zastygnięcia.
  3. Ciasto najlepsze na 2 dzień, a wiec polecam na miodownik przygotować na 2 dni wcześniej :)
Smacznego :) 

3 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz