29 lutego 2016

Czekoladowiec bez mąki

Dawno nie piekłam ciasta z dodatkiem czekolady. Naszła mnie ochota....ale tym razem zdecydowałam się na coś w rodzaju brownie,ale bez grama mąki :) Ciasto wyszło niezwykle czekoladowe i wilgotne. Polecam wszystkim miłośnikom czekolady.


Wymiary blaszki : 24x29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 30 minut





Składniki:
  • 5 jaj
  • 170 g cukru
  • 220 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 80 g mielonych migdałów
  • płatki migdałowe
  • cukier puder 

Sposób przygotowania:
  1. Jajka ubijamy na puszystą masę.
  2. Wsypujemy stopniowo cukier,cały czas mieszając.
  3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  4. Masło kroimy na małe kawałeczki,dodajemy do czekolady i rozpuszczamy.
  5. Masę czekoladowa przelewamy do miski z ubitymi jajkami i mieszamy,aż do jednolitej konsystencji.
  6. Na sam koniec wsypujemy zmielone migdały.
  7. Blaszkę wstawiamy na chwilkę do lodówki w celu jej schłodzenia.Pokrywamy papierem do pieczenia.
  8. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Pieczemy ok. 30 minut.
  9. Po upieczeniu i wystudzeniu, posypujemy cukrem pudrem i płatkami migdałowymi.
Smacznego :)

 

1 komentarz:

  1. Bardzo sympatyczne, aż się ni chce wierzyć, że tam mąki nie ma!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz