31 października 2015

Leon ciasto siostry Anastazji


Miodowe placki, przełożone biszkoptem z kremem budyniowym i masą jabłkową. Pyszne połączenie,choć dość pracochłonne ;) Warto się zmierzyć z ciastem bo smak wynagradza nam trud przygotowań :) Najlepsze na 2-3 dzień. Bardzo polecam.
Piekłam w foremce dużej i musiałam przygotować i upiec dwa miodowe placki . Radze robić to ciasto w większej formie,z tego powodu,ze jest dużo warstw i dzięki temu, ciasto troszkę nam się wydłuża i zyska na ilości ;)


Wymiary blaszki: 38 x 25 cm
Temp. pieczenia: !80 C
Czas pieczenia : 30 min.+ 2x25 min.



Składniki:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maki
  • 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
Placek miodowy:
  • 300 g maki
  • 150 g margaryny 
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 100 g cukru 
Krem budyniowy:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • cukier wanilinowy
  • 250 g masła
  • 1/2 l mleka
 Krem z jabłek:
  • 2 kg jabłek ( użyłam Szarą Renetę)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 galaretka czerwona
  • 1 galaretka żółta
 


Sposób przygotowania:
Biszkopt:
  1. Białka ubijamy na sztywno.
  2. Dodajemy po kolei żółtka,na zmianę z cukrem.
  3. Następnie wsypujemy make zmieszana z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać.
  4. Wlewamy do foremki , wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy ok. 30 minut.
Placek miodowy:
  1. Wszystkie składniki miksujemy w robocie kuchennym , następnie zlepiamy w kule. Wylepiamy dno foremki pokrytej papierem do pieczenia.
  2. Ja upiekłam 2 takie placki w temp. 180 C przez 25 minut.
 Krem budyniowy:
  1. Odlewamy 1 szklankę i gotujemy .
  2. W drugiej szklance mieszamy maki z cukrem wanilinowym.
  3. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch.
  4. Dodajemy stopniowo ostudzony budyń i cały czas ucieramy,dopóki nie powstanie jednolity krem.
Krem z jabłek:
  1. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i gotujemy z cukrem do miękkości.
  2. Galaretki rozpuszczamy oddzielnie w 1/4 szklance wody.
  3. Ugotowane jabłka,dzielimy na pół .
  4. Jedną część łączymy z galaretką czerwoną a drugą z żółtą.
 Warstwy Leona :
Placek miodowy - krem budyniowy - krem z jabłek z czerwona galaretka - krem budyniowy - biszkopt jasny - krem budyniowy - krem z jabłek z żółtą galaretką - krem budyniowy - placek miodowy- polewa czekoladowa - wiórki kokosowe

Smacznego :)

25 października 2015

Murzynek ze sliwkami

Gdy na dworze szaro, buro i chcecie poprawic sobie humor , nic lepiej go nie poprawi jak to ciasto :)
Do pełnego szczescia potrzebne beda sliwki ;) gdy w domu się znajda to nie zwlekajcie tylko bierzcie się do pracy :)

Wymiary blaszki: tortownica średnica 25 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 50-60 minut


Skladniki:
  • 2 szklanki maki pszennej
  • niecała szklanka cukru trzcinowego
  • 5 jaj
  • 100 g masla
  • 3 lyzki oleju rzepakowego
  • 4 lyzki kakao
  • 1,5 lyzeczki do pieczenia
  • cukier wanilinowy mala torebka
  • 400 g śliwek
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
  1. W garnku rozpuszczamy maslo z cukrem i z kakao na malym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
  2. Wlewamy olej i 1/3 szklanki wody. Studzimy.
  3. Następnie caly czas mieszając , dodajemy po jednym zoltku , po trochu maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
  4. Ubijamy piane z białek i delikatnie laczymy ja z ciastem.
  5. Śliwki kroimy na pol , wyjmujemy pestki i układamy na wylane ciasto do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. 
  6. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 -55 minut w temp. 180 C .
Smacznego :)

 

18 października 2015

Orzechowiec z kremem dyniowym

Okres jesienny sprzyja tworzeniu ciast z dodatkiem dyni :) Znalazłam fajna opcje na ciasto orzechowe z kremem dyniowym. Jeśli się zastanawiacie czy ciasto z takim warzywkiem jest dobre :) to odpowiadam Wam, ze jest bardzo pyszne i dynia ma tak neutralny smak, ze w kremie jest wlasciwie nie wyczuwalna a krem jest pulchniutki i nietłusty pomimo serka mascarpone :)


Wymiary blaszki : 24x29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 30-40 min


Składniki
Biszkopt:
  • 150 g posiekanych orzechów włoskich
  • 3 lyzki bulki tartej
  • 1 lyzka kaszy manny
  • 6 jaj
  • 1/2 szkl. cukru pudru
Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g puree z dyni
  • 2 lyzki cukru pudru
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • 1 lyzeczka żelatyny
  • 15 ml wody

Ponadto:
  • puszka masy kajmakowej
  • posiekane orzechy na wierzch
Sposób przygotowania :
Biszkopt:
  1. Oddzielamy zoltka od białek. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywna piane.
  2. Do zoltek dodajemy cukier puder - ucieramy na puszysta masę.
  3. Orzechy mieszamy z kasza i bulka tarta.
  4. Dodajemy składniki suche do masy zoltkowej i miksujemy.
  5. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
  6. Wylewamy na blaszkę wylozona papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30-40 minut w temp. 180 C.
  7. Gdy biszkopt wystygnie kroimy na dwa blaty.
Krem:
  1. Dynie obieramy ze skory , kroimy na male kawałki i gotujemy w malej ilości do miekkosci.
  2. Miękka dynie blenderujemy na puree.
  3. Zelatyne zalewamy zimna woda,mieszamy i odstawiamy(zelatyna napecznieje ok. 5 min.), nastepnie podgrzewamy,aby zelatyna sie rozpuscila.
  4. Serek miksujemy z cukrem, gdy skladniki sie dobrze polacza, dodajemy wystudzone puree z dyni i cynamon. Dolewamy rozpuszczona i ostudzona zelatyne.
Orzechowiec z kremem dyniowym:
  1. Przekrojony orzechowiec przekładamy kremem dyniowo-cynamonowym .
  2. Na wierzch wylewamy podgrzana masę kajmakowa i posypujemy posiekanymi orzechami.
Smacznego :)


7 października 2015

Kruche ciasto jablkowo-serowe

Miałam wielka ochote na sernik badz na szarlotkę ;) Nie mogłam się zdecydować które upiec a wiec powstało 2 w 1 :) Pyszne kruche , maślane ciasto z jabłkami i białym serem. Wspaniała propozycja do jesiennej kawki lub herbaty :) Zapraszam na ciacho :)


Wymiary blaszki : tortownica - średnica 24 cm
Temp. pieczenia : 180 C ; 170 C
Czas pieczenia : 20 minut + 50 minut




Składniki:
  • 120 g masla
  • 150 g maki
  • 250 g sera śmietankowego
  • 8 lyzek cukru
  • 50 g mielonych migdalow
  • 2 jaja i zoltko
  • lyzeczka maki ziemniaczanej
  • 4 jabłka antonówki
  • 50 g platkow migdalow
  • lyzeczka cynamonu

Sposób przygotowania:
  1.  Maslo siekamy z maka i migdałami.
  2. Dodajemy 2 lyzki cukru i zotlko i zagniatamy ciasto.
  3. Tak przygotowane ciasto formujemy w kule , zawijamy w folie i chłodzimy ok. 45 minut.
  4. Następnie wykładamy okragla formę ( od tarty albo tortownicy) papierem do pieczenia i układamy ciasto.
  5.  Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C ( do czasu gdy się zarumieni ). Studzimy.
  6. Ser ucieramy z 3 lyzkami cukru , jajkami i maka ziemniaczana. 
  7. Masę serowa wylewamy na kruchy spod.
  8. Jabłka obieramy , kroimy w plasterki i mieszamy z reszta cukru i cynamonem. Wykładamy na masę serowa.
  9. Posypujemy platkami migdalow.
  10. Pieczemy ok 50 - 60 minut w temp. 170 C
Smacznego :)

  
 

3 października 2015

Pasztet z soczewicy

Dzisiaj mam przysmak dla wegetarian i dla wszystkich tych , którzy lubia zdrowo zjesc :) Pasztet z soczewicy to zrodlo białka , zawiera tez zelazo i kwas foliowy co sprzyja powstawaniu czerwonych krwinek . Bardzo polecam ten szybki i bardzo smaczny pasztet wegetariański.


Wymiary blaszki : keksówka
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 30 - 40 minut





Składniki:
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 500 ml wody
  • 2 marchewki
  • cebula
  • olej
  • 3 jajka
  • sol, pieprz, czosnek,curry , galka muszkatalowa

Sposób przygotowania:
  1. Soczewice gotuj w 500 ml wody na papkę ( to trwa naprawdę chwilkę )
  2. Marchewki zetrzyj na tarce o średnich oczkach .
  3. Cebule drobno pokrój i przesmaż razem z marchewka na odrobinie oleju.
  4. Dopraw przyprawami według swojego gustu :)
  5. Wymieszaj z soczewica i jajkami.
  6. Piecz w keksówce wylozonej papierem do pieczenia w temp. 180 C ok. 30 - 40 minut.
Smacznego :)