20 czerwca 2015

Claufotis

Claufotis  to francuski deser , polega on na tym , że owoce polane są ciastem i upieczone. Wygląda po upieczeniu jak typowy zakalec ale tak ma być :) Smak można porównać do naleśników ,więc jeśli lubicie naleśniki i zakalce to deser jest dla Was :D. Można go przygotować z różnymi owocami , pomimo tego że w oryginale był z wiśniami. Ja upiekłam z truskawkami. Nam smakowało :)

Wymiary foremki : średnica 24 cm
Temp. pieczenia : 200 C
Czas pieczenia : 30 -35 minut




Składniki:
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 7 łyżek cukru
  • 20 łyżek maki
  • 18 łyżek mleka
  • 300 g truskawek
Sposób przygotowania:
  1. Masło rozpuszczamy w rondelku.
  2. Miksujemy jajka.
  3. Do ubitych jaj dodajemy resztę składników tzn. cukier , rozpuszczone masło, mąkę i mleko.
  4. Foremkę lekko natłuszczamy , umyte truskawki i wysuszone ,wysypujemy na foremkę i zalewamy przygotowanym ciastem.
  5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy ok. 30 - 35 minut. Najlepiej użyć truskawek twardych, małych ,co sprawi ze nie puszcza dużo soków.
Smacznego





 

4 czerwca 2015

Obłędne ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką

 Miałam wielką ochotę na jakieś szybkie ciasto i znalazłam cudowny przepis w jednej z gazet dla kobiet :) Jestem zachwycona smakiem :) Użyłam rabarbaru  ale będą równie dobrze będą pasowały np. borówki, chodzi o suche owoce żeby nie puszczały soku. Bardzo polecam ! Smak cytrynowo - słodkawy a to za sprawą dodanej skórki z cytryny i szczypty mielonej kurkumy.

Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Temp. pieczenia : 185 st. C
Czas pieczenia : ok. 60 minut




 
Składniki:
  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • szczypta soli i mielonej kurkumy
  • skórka starta z cytryny ( opcjonalnie może zostać użyty aromat cytrynowy)
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 200 g mąki pszennej
  • budyń śmietankowy bądź waniliowy bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 - 500 g rabarbaru

Kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
Sposób przygotowania :
  1. Miękkie masło ucieramy z cukrem , szczyptą soli mielonej kurkumy na konsystencję kremu.
  2. Dodajemy skórkę z cytryny, cały czas ucierając.
  3. Następnie dodajemy po 1 jajku a potem żółtku.
  4. Przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia, wsypujemy do ciasta i miksujemy na gładką masę.
  5. Foremkę wyściełamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowane ciasto.
  6. Rabarbar myjemy, oczyszczamy z liści i z bulwiastej końcówki.
  7. Łodygi kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i układamy na cieście.
  8. Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą. palcami rozkruszamy i posypujemy nią całe ciasto.
  9. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 185 st. C i pieczemy ok. 60 minut.
Smacznego :)