8 lutego 2015

Ciasto waniliowo-czekoladowe

Na pewno też tak czasem macie , że macie ochotę na szybkie i pyszne ciasto ? ja bardzo często tak mam i dlatego któregoś dnia po przejrzeniu książeczki " Czekolada" znalazłam świetny przepis , którym się z Wami teraz podzielę :)


Wymiary blaszki: 30 x 12 cm
Temp. pieczenia : 190 C
Czas pieczenia : 30 - 40 minut




Składniki:
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej ( można użyć zwykłego waniliowego aromatu)
  • 3 jajka
  • 1 i 3/4 szkl. przesianej mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g czekolady deserowej

Sposób przygotowania:
  1. Ucieramy miękką margarynę z cukrem na puszystą , gładką masę .
  2. Wlewamy esencję waniliową , stopniowo dodajemy całe jajka .
  3. Cały czas miksując , wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Miksujemy na gładką masę .
  5. Dzielimy masę na pół.
  6. Do jednej części dolewamy stopioną czekoladę i dokładnie mieszamy całość.
  7. Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia , wylewamy najpierw masę waniliową , wygładzamy ją i na to wylewamy masę czekoladową.
  8. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 190 C przez ok. 30 - 40  minut .
  9. Posypujemy na koniec cukrem pudrem i gotowe .
Smacznego




1 lutego 2015

Sernik " Złota rosa "

Pisałam Wam kiedyś , że uwielbiam serniki ? ;) są to chyba najlepsze ciasta na świecie . Dzisiaj również poczęstuję Was serniczkiem . Zawsze byłam ciekawa jak ten sernik smakuje i czy wyjdzie mi rosa ? :) Za pierwszym razem jak piekłam wyszła mi tylko jedna kropelka ;) Za długo trzymałam w piekarniku i zrobiła się bardziej beza niż piana ;)




Do przygotowania sernika potrzebne będą :
Ciasto :
  • margaryna
  • 4 żółtka ( białka + 1 białko na wierzch )
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3 szkl. mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy

Na blat wysypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia , dodajemy żółtka i cukry , margarynę siekamy nożem. Wszystko razem zagniatamy. Blaszkę pokrytą papierem do pieczenia , wylepiamy ciastem .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C i podpiekamy ok. 20 minut ( ciasto powinno nabrać lekko złotego koloru ).

Masa serowa:
  • 1 kg sera ( wiaderko sera Pilos z Lidla )
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • sok z połowy cytryny
  • budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 2 szkl. mleka
 
Piana :
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 białka z ciasta + 1 dodatkowe
 Jajka ucieramy z cukrem na kremowy puch . Dodajemy kolejno ser, olej , sypki budyń , sok z cytryny i na samym końcu 2 szklanki mleka. Masa jest bardzo rzadka , więc się nie przestraszcie bo taka ma być :) Wylewamy ją na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika na ok. 50 - 55 minut.
Pod koniec pieczenia ubijamy pianę z 5 białek z 1/2 szklanki cukru . Najpierw ubijamy same białka i jak zrobią się sztywne,dodajemy cukier .Wstawiamy ponownie do piekarnika i w moim przypadku wystarczyło 5 minut bo mi już piana zrobiła się brązowa :)
Wyjmujemy z piekarnika i po jakiś 30 minutach , może troszkę więcej powinna pojawić się złota rosa :)

Smacznego