1 grudnia 2015

Ciasto z bananem

Propozycja dla wszystkich milosnikow bananów :) Mięciutki kakaowy spod, banany pokryte masa budyniowa to rozkosz dla podniebienia. Bardzo ladnie się prezentuje i szczególnie polecam na wszelakie uroczystości rodzinne.


Wymiary blaszki: 24x29 cm
Temp. pieczenia 180 C
Czas pieczenia :50 minut



Składniki:
Ciasto:
  • 5 jaj
  • 120 g cukru
  • 125 ml oleju
  • 200 g maki
  • 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 6 lyzek kakao

Masa budyniowa:
  • budyń waniliowy
  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru pudru
  • 300 g masla
  • 4 lyzki rumu
Sposób przygotowania:
Ciasto:
  1. Białka ubijamy na sztywna piane.
  2. Stopniowo dodajemy cukier i po jednym zoltku.
  3. Następnie wlewamy 125 ml oleju i wszystko miksujemy.
  4. Ciasto wylewamy do foremki wylozonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C pieczemy ok. 40 minut.
  5. Gdy ciasto wystygnie , układamy pokrojone w plasterki banany.
Masa budyniowa:
  1. 1,5 szklanki z 1 lyzka cukru gotujemy w garnku.
  2. W 0,5 szklance rozcieńczamy budyń i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i studzimy.
  3. Maslo miksujemy z cukrem pudrem , gdy powstanie kremowy puch , stopniowo dodajemy po 1 lyzce zimnego budyniu.
  4. Masę budyniowa wykładamy na ciasto kakaowe i banany. 
  5. Na wierzch mozna posypać starta czekoladę gorzka.

Smacznego :)

 
 

7 komentarzy:

  1. oj zjadłąbym zdjadła ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A bez rumu da radę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiscie ze mozna rumu nie dodawac...i tak bedzie pyszne :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz