15 listopada 2015

Sernik dyniowy z polewa kajmakowa

Kto ma dynie i nie wie co ma z nią zrobić? i ma go tego jeszcze wielka ochotę na pyszny serniczek, to bardzo proszę :) Sernik dyniowy zaspokoi Wasze oczekiwania smakowe. To jest to, co mi i Wam trzeba w zimną i mokra niedzielę ;)

Wymiary blaszki: tortownica srednica 28 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia: 50-60 minut




Składniki:
Spod:
  • 180 g herbatników czekoladowych
  • 100 g masła
  • 20 g mielonych orzechów
Masa serowa:
  • 5 jaj
  • 170 g trzcinowego cukru
  • 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 300 g puree z dyni
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • łyżeczka skórki startej z cytryny

Polewa:
  • puszka gotowego kajmaku
  • 3 łyżki mleka albo kremówki
 
Sposób przygotowania:
Spod:
  1. Herbatniki pokruszyć walkiem.
  2. Wymieszać z roztopionym masłem i orzechami.
  3. Masą wylepić wyłożoną papierem do pieczenia tortownice.
  4. Wstawić na 3 godziny do lodówki.
Masa:
  1. Zółtka z zmiksować z cukrem.
  2. Dodać twaróg,a następnie mascarpone , puree z dyni (dynie obrać, pokroić na mniejsze kawałki i na małym ogniu gotować z małą ilością wody, uważając ,aby się nie przypaliła),proszek budyniowy, ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Dobrze wymieszać.
  3. Ubić białka na sztywna piane i połączyć z masą serowo-dyniową.
  4. Wylewamy masę na schłodzony spod czekoladowy.
  5. Pieczemy ok.50-60 minut. Jeśli wierzch ciasta, za bardzo będzie się rumienić przykryć papierem do pieczenia. Pozostawić do wystygnięcia w piekarniku.
  6. Po upieczeniu polewamy kajmakiem.
Smacznego :)

 

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Olga bardzo dziekuje za mile slowa :) pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Uwielbiam serniki! Ten wygląda bardzo kremowo.

    OdpowiedzUsuń
  3. serniki to moja słabość, próbowałam już chyba ze wszystkimi owocami, ale w takim wydaniu jeszcze nie. tylko mam pytanie czy musi być polewa czekoladowa można ją czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uzylam polewy kajmakowej. Jesli Pani sobie takiej nie zyczy, oczywiscie ze nie trzeba jej przygotowywac. Sernik jest pyszny sam w sobie,ze nie wymaga polewania. Mozna ewentualnie lekko posypac cukrem pudrem,ale nie jest to konieczne. Zycze smacznego!!! Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Wyglada oblednie,choc dyni nie lubie to w tym przypadku wyprobuje,dziekuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz