3 października 2015

Pasztet z soczewicy

Dzisiaj mam przysmak dla wegetarian i dla wszystkich tych , którzy lubia zdrowo zjesc :) Pasztet z soczewicy to zrodlo białka , zawiera tez zelazo i kwas foliowy co sprzyja powstawaniu czerwonych krwinek . Bardzo polecam ten szybki i bardzo smaczny pasztet wegetariański.


Wymiary blaszki : keksówka
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 30 - 40 minut





Składniki:
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 500 ml wody
  • 2 marchewki
  • cebula
  • olej
  • 3 jajka
  • sol, pieprz, czosnek,curry , galka muszkatalowa

Sposób przygotowania:
  1. Soczewice gotuj w 500 ml wody na papkę ( to trwa naprawdę chwilkę )
  2. Marchewki zetrzyj na tarce o średnich oczkach .
  3. Cebule drobno pokrój i przesmaż razem z marchewka na odrobinie oleju.
  4. Dopraw przyprawami według swojego gustu :)
  5. Wymieszaj z soczewica i jajkami.
  6. Piecz w keksówce wylozonej papierem do pieczenia w temp. 180 C ok. 30 - 40 minut.
Smacznego :)

3 komentarze:

  1. także robię pasztet z soczewicy i bardzo za nim przepadamy. Twój wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam go dzisiaj, dodałam jeszcze suszone pomidory i sporo pieprzu. Pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz