25 października 2015

Murzynek ze sliwkami

Gdy na dworze szaro, buro i chcecie poprawic sobie humor , nic lepiej go nie poprawi jak to ciasto :)
Do pełnego szczescia potrzebne beda sliwki ;) gdy w domu się znajda to nie zwlekajcie tylko bierzcie się do pracy :)

Wymiary blaszki: tortownica średnica 25 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 50-60 minut


Skladniki:
  • 2 szklanki maki pszennej
  • niecała szklanka cukru trzcinowego
  • 5 jaj
  • 100 g masla
  • 3 lyzki oleju rzepakowego
  • 4 lyzki kakao
  • 1,5 lyzeczki do pieczenia
  • cukier wanilinowy mala torebka
  • 400 g śliwek
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
  1. W garnku rozpuszczamy maslo z cukrem i z kakao na malym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
  2. Wlewamy olej i 1/3 szklanki wody. Studzimy.
  3. Następnie caly czas mieszając , dodajemy po jednym zoltku , po trochu maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
  4. Ubijamy piane z białek i delikatnie laczymy ja z ciastem.
  5. Śliwki kroimy na pol , wyjmujemy pestki i układamy na wylane ciasto do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. 
  6. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 -55 minut w temp. 180 C .
Smacznego :)

 

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz