31 października 2015

Leon ciasto siostry Anastazji


Miodowe placki, przełożone biszkoptem z kremem budyniowym i masą jabłkową. Pyszne połączenie,choć dość pracochłonne ;) Warto się zmierzyć z ciastem bo smak wynagradza nam trud przygotowań :) Najlepsze na 2-3 dzień. Bardzo polecam.
Piekłam w foremce dużej i musiałam przygotować i upiec dwa miodowe placki . Radze robić to ciasto w większej formie,z tego powodu,ze jest dużo warstw i dzięki temu, ciasto troszkę nam się wydłuża i zyska na ilości ;)


Wymiary blaszki: 38 x 25 cm
Temp. pieczenia: !80 C
Czas pieczenia : 30 min.+ 2x25 min.



Składniki:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maki
  • 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
Placek miodowy:
  • 300 g maki
  • 150 g margaryny 
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 100 g cukru 
Krem budyniowy:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • cukier wanilinowy
  • 250 g masła
  • 1/2 l mleka
 Krem z jabłek:
  • 2 kg jabłek ( użyłam Szarą Renetę)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 galaretka czerwona
  • 1 galaretka żółta
 


Sposób przygotowania:
Biszkopt:
  1. Białka ubijamy na sztywno.
  2. Dodajemy po kolei żółtka,na zmianę z cukrem.
  3. Następnie wsypujemy make zmieszana z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać.
  4. Wlewamy do foremki , wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy ok. 30 minut.
Placek miodowy:
  1. Wszystkie składniki miksujemy w robocie kuchennym , następnie zlepiamy w kule. Wylepiamy dno foremki pokrytej papierem do pieczenia.
  2. Ja upiekłam 2 takie placki w temp. 180 C przez 25 minut.
 Krem budyniowy:
  1. Odlewamy 1 szklankę i gotujemy .
  2. W drugiej szklance mieszamy maki z cukrem wanilinowym.
  3. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch.
  4. Dodajemy stopniowo ostudzony budyń i cały czas ucieramy,dopóki nie powstanie jednolity krem.
Krem z jabłek:
  1. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i gotujemy z cukrem do miękkości.
  2. Galaretki rozpuszczamy oddzielnie w 1/4 szklance wody.
  3. Ugotowane jabłka,dzielimy na pół .
  4. Jedną część łączymy z galaretką czerwoną a drugą z żółtą.
 Warstwy Leona :
Placek miodowy - krem budyniowy - krem z jabłek z czerwona galaretka - krem budyniowy - biszkopt jasny - krem budyniowy - krem z jabłek z żółtą galaretką - krem budyniowy - placek miodowy- polewa czekoladowa - wiórki kokosowe

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. wygląda świetnie :) na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. dobre ciasto , a na trzeci dzien smakuje jeszcze lepij

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz