7 października 2015

Kruche ciasto jablkowo-serowe

Miałam wielka ochote na sernik badz na szarlotkę ;) Nie mogłam się zdecydować które upiec a wiec powstało 2 w 1 :) Pyszne kruche , maślane ciasto z jabłkami i białym serem. Wspaniała propozycja do jesiennej kawki lub herbaty :) Zapraszam na ciacho :)


Wymiary blaszki : tortownica - średnica 24 cm
Temp. pieczenia : 180 C ; 170 C
Czas pieczenia : 20 minut + 50 minut




Składniki:
  • 120 g masla
  • 150 g maki
  • 250 g sera śmietankowego
  • 8 lyzek cukru
  • 50 g mielonych migdalow
  • 2 jaja i zoltko
  • lyzeczka maki ziemniaczanej
  • 4 jabłka antonówki
  • 50 g platkow migdalow
  • lyzeczka cynamonu

Sposób przygotowania:
  1.  Maslo siekamy z maka i migdałami.
  2. Dodajemy 2 lyzki cukru i zotlko i zagniatamy ciasto.
  3. Tak przygotowane ciasto formujemy w kule , zawijamy w folie i chłodzimy ok. 45 minut.
  4. Następnie wykładamy okragla formę ( od tarty albo tortownicy) papierem do pieczenia i układamy ciasto.
  5.  Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C ( do czasu gdy się zarumieni ). Studzimy.
  6. Ser ucieramy z 3 lyzkami cukru , jajkami i maka ziemniaczana. 
  7. Masę serowa wylewamy na kruchy spod.
  8. Jabłka obieramy , kroimy w plasterki i mieszamy z reszta cukru i cynamonem. Wykładamy na masę serowa.
  9. Posypujemy platkami migdalow.
  10. Pieczemy ok 50 - 60 minut w temp. 170 C
Smacznego :)

  
 

2 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz