28 września 2015

Jesienne ciasto z jablkami


Oj dawno mnie tutaj nie bylo . Miałam urlop od bloga ;) chcialam Wam wynagrodzic jakos brak nowych przepisow i wracam z pysznym jesiennym ciastem dla Was :) Dodatek orzechów ,wisni kandyzowanych i jabluszek ,czyni z tego ciasta niezwykły rarytas dla podniebienia. Zachęcam do wypróbowania przepisu :)

Wymiary blaszki: 25x29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 45-55 minut




Składniki:
  • 5 jajek
  • 125 g cukru pudru
  • 175 g margaryny
  • 4 jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
  • wisnie kandyzowane lub suszona żurawina
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 lyzka skorki startej z cytryny
  • 125 g mielonych orzechów włoskich
  • 200 g maki
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
  1. Jabłka obieramy , przekrajamy na pol i usuwamy gniazda nasienne.
  2. Robimy nacięcia na wypuklej czesci jabłka i wkładamy jabłka do 200 ml wrzącej wody z dodatkiem soku z cytryny. Dusimy tak ok. 10 minut na malutkim ogniu. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia na sitku.
  3. Białka oddzielamy od zoltek i ubijamy je na sztywno z polowa cukru ok. 60 g.
  4. Margarynę ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym oraz zoltkami na gladka masę.
  5. Do masy dodajemy piane z białek i delikatnie mieszamy.
  6. Wrzucamy skorke z cytryny , mielone orzechy.
  7. Na koniec wsypujemy make przesiana z proszkiem do pieczenia. Calosc dobrze mieszamy.
  8. Przelewamy ciasto do blaszki wylozonej papierem do pieczenia.
  9. Na wierzchu w równych odstępach wykładamy po 2 wisienki kandyzowane.
  10.  Na zurawine kładziemy polówki jabłek brzuszkami do góry.
  11. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 45 - 55 minut. ( dlugosc zalezy od piekarnika - obserwujemy )
Smacznego :)

3 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz