20 czerwca 2015

Claufotis

Claufotis  to francuski deser , polega on na tym , że owoce polane są ciastem i upieczone. Wygląda po upieczeniu jak typowy zakalec ale tak ma być :) Smak można porównać do naleśników ,więc jeśli lubicie naleśniki i zakalce to deser jest dla Was :D. Można go przygotować z różnymi owocami , pomimo tego że w oryginale był z wiśniami. Ja upiekłam z truskawkami. Nam smakowało :)

Wymiary foremki : średnica 24 cm
Temp. pieczenia : 200 C
Czas pieczenia : 30 -35 minut




Składniki:
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 7 łyżek cukru
  • 20 łyżek maki
  • 18 łyżek mleka
  • 300 g truskawek
Sposób przygotowania:
  1. Masło rozpuszczamy w rondelku.
  2. Miksujemy jajka.
  3. Do ubitych jaj dodajemy resztę składników tzn. cukier , rozpuszczone masło, mąkę i mleko.
  4. Foremkę lekko natłuszczamy , umyte truskawki i wysuszone ,wysypujemy na foremkę i zalewamy przygotowanym ciastem.
  5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy ok. 30 - 35 minut. Najlepiej użyć truskawek twardych, małych ,co sprawi ze nie puszcza dużo soków.
Smacznego





 

3 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz