24 maja 2015

Ciasto marchewkowe z kremem miętowym

Rewelacyjne , bardzo orzeźwiające ciasto - marchewkowe z kremem miętowym . Bardzo polecam do wypróbowania takiego połączenia . Sama miałam małe wątpliwości ale spróbowałam i się nie zawiodłam . Wręcz przeciwnie :) Teraz już jestem pewna że jeszcze nie jeden raz pojawi się u nas w domku to ciasto :)


Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : ok. 40 - 45 min.


Składniki:
Ciasto marchewkowe:
  • 1,5 szkl. mąki
  • 0,5 szkl. krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka imbiru
  • garść rodzynek
  • 1,5 szkl. cukru trzcinowego
  • 2,5 szkl. marchwi
  • 0,5 szkl. jabłek
  • 3 jajka
  • 1 szkl. oleju rzepakowego
Krem miętowy:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 serka mascarpone
  • 100 g landrynek miętowych
Dodatkowo:
  • 50 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe:
  1. Przesiać mąkę pszenną i krupczatkę .
  2. Dodać łyżeczkę proszku do pieczenia , cynamon , szczyptę soli , imbir, rodzynki i cukier trzcinowy.
  3. Zetrzeć marchew na dużej tarce razem z jabłkami.
  4. W oddzielnej misce szykujemy 3 jajka , szklankę oleju rzepakowego.
  5. Łączymy składniki mokre z suchymi. Dobrze wymieszać .
  6. Przełożyć do blachy , pokrytej papierem do pieczenia.
  7. Piec w temp. 180 C do suchego patyczka ok. 40 minut.
Krem miętowy:
  1. Rozpuszczamy landrynki w 100 ml wody.
  2. Śmietanę kremówkę 30 % ubijamy i dodajemy serek mascarpone .
  3. Lekko przestudzone landrynki wlewamy do kremu.
  4. Delikatnie mieszamy.
  5. Wykładamy na upieczone ciasto marchewkowe.
Dodatkowo:
  1. Płatki migdałowe prażymy na patelni i posypujemy nimi ciasto .
Smacznego :)




3 komentarze:

  1. Już sobie wyobrażam jak pyszne jest to ciasto :). Skoro jest w nim smak miętowy, to inaczej nie może smakować :)..

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę przepysznie ;D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz