3 marca 2015

Pleśniak

Na pewno to ciasto znacie bardzo dobrze ? Pleśniak - pyszne kruche ciasto przełożone powidłami śliwkowymi i pianką . To wspomnienie lat dzieciństwa , kiedy to całą rodzinką, jako nieco młodsza dziewczyna , raczyliśmy się tą pychotką . Dzisiaj zamiast powidłami przełożyłam dżemem z czarnej porzeczki , która dodaje kwaskowatości całości :)

Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 20 min. + 50 minut



Składniki:
Ciasto kruche:
  • 6 jaj
  • 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • op. cukru wanilinowego
  • 200 g masła
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • cukier puder do oprószenia
Piana:
  •  białka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
  1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
  2. Oddzielamy żółtka od białek.
  3. Do mąki dodajemy żółtka, cukier wanilinowy , miękkie masło i dokładnie wygniatamy.
  4. Ciasto dzielimy na 3/4 i 1/4 . Każdą z części zawijamy w folię .
  5. Pierwszą część wkładamy na 20 minut do lodówki a drugą część do zamrażalnika.
  6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  7. Pierwszą część rozwałkowaną wykładamy na blaszkę .
  8. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C i podpiekamy ok. 20 minut ( jak nabierze koloru złotego wyjmujemy )
  9. Na podpieczoną część należy rozsmarować dżem .
  10. Białka ubijamy na sztywną masę , dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Chwilkę miksujemy i wylewamy pianę na dżem.
  11. Resztę ciasta wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o dużych oczkach .
  12. Całość wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut , ( obserwujemy ciasto gdyż długość pieczenia zależy od piekarnika ).
Smacznego :)



3 komentarze:

  1. Ja także robię z powidłami śliwkowymi, a w sezonie ze świeżymi owocami. Twój wygląda znakomicie. Pozdrawiam (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam znakomity smak tego placka. Kto nie zna niech żałuje !

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta wersja pleśniaka bardzo mi się podoba :) Zawsze robię to ciasto z dżemem porzeczkowym. Następnym razem skorzystam z Twojego przepisu!

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz