14 marca 2015

Beza Pavlova

Muszę się przyznać że bardzo się bałam piec bezę . Nie jest to taka trudna sprawa ,jak się okazało ;) ale trzeba pamiętać o tym , aby dobrze ubić pianę i piec w odpowiedniej temperaturze . Ja piekłam w 140 C i to wystarcza :)


Temp. pieczenia : 180 C + 140 C
Czas pieczenia : 5 minut + 2 godziny
Blaszka duża z piekarnika 









Składniki:
  • 3 białka
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli 
Krem
  • 200 ml śmietany kremówki 30 %
  • 1 łyżka cukru pudru 
Dodatkowo:
  • dowolne owoce do dekoracji

Sposób przygotowania :
  1. Oddzielamy białka od żółtek.
  2. Następnie białka miksujemy z dodatkiem soli na sztywną pianę .
  3. Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Lekko mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .
  4. Robimy kształt koła z lekkim pagórkiem . Można po bokach przeciągnąć łyżką od dołu do góry.
  5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C . Pieczemy przez 5 minut , po czym zmniejszamy temp. do 140 i suszymy ok. 2 godzin.
  6. Ubijamy zimną śmietankę , gdy lekko zgęstnieje dodajemy cukier puder . Nie potrzeba a nawet nie należy zbyt długo ubijać . gdyż zrobi nam się masło . Gdy śmietanka zrobi się na tyle gęsta aby można ją było wyłożyć na podpieczoną i zimną bezę ...robimy to :)
  7. Ozdabiamy owocami. Nie dodawałam żadnych usztywniaczy do kremu , gdyż u nas słodkości znikają w mgnieniu oka ;)
  8. Beza Pavlova jest gotowa do jedzenia .
Smacznego :)



4 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz