1 lutego 2015

Sernik " Złota rosa "

Pisałam Wam kiedyś , że uwielbiam serniki ? ;) są to chyba najlepsze ciasta na świecie . Dzisiaj również poczęstuję Was serniczkiem . Zawsze byłam ciekawa jak ten sernik smakuje i czy wyjdzie mi rosa ? :) Za pierwszym razem jak piekłam wyszła mi tylko jedna kropelka ;) Za długo trzymałam w piekarniku i zrobiła się bardziej beza niż piana ;)




Do przygotowania sernika potrzebne będą :
Ciasto :
  • margaryna
  • 4 żółtka ( białka + 1 białko na wierzch )
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3 szkl. mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy

Na blat wysypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia , dodajemy żółtka i cukry , margarynę siekamy nożem. Wszystko razem zagniatamy. Blaszkę pokrytą papierem do pieczenia , wylepiamy ciastem .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C i podpiekamy ok. 20 minut ( ciasto powinno nabrać lekko złotego koloru ).

Masa serowa:
  • 1 kg sera ( wiaderko sera Pilos z Lidla )
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • sok z połowy cytryny
  • budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 2 szkl. mleka
 
Piana :
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 białka z ciasta + 1 dodatkowe
 Jajka ucieramy z cukrem na kremowy puch . Dodajemy kolejno ser, olej , sypki budyń , sok z cytryny i na samym końcu 2 szklanki mleka. Masa jest bardzo rzadka , więc się nie przestraszcie bo taka ma być :) Wylewamy ją na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika na ok. 50 - 55 minut.
Pod koniec pieczenia ubijamy pianę z 5 białek z 1/2 szklanki cukru . Najpierw ubijamy same białka i jak zrobią się sztywne,dodajemy cukier .Wstawiamy ponownie do piekarnika i w moim przypadku wystarczyło 5 minut bo mi już piana zrobiła się brązowa :)
Wyjmujemy z piekarnika i po jakiś 30 minutach , może troszkę więcej powinna pojawić się złota rosa :)

Smacznego




 
 

11 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie, jadłam i jest świetny :)
    Pozdrawiam serdecznie, http://juliet-monroe.blogspot.com/KLIK :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham serniki, a ten jest jednym z moich ulubionych. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten sernik jest wyśmienity, to popisowe ciasto mojej mamy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pola jestem pewna , że Mamie wychodzi piękniejsza rosa :) ale co do smaku to rzeczywiście jest pyszny !!! :)

      Usuń
    2. A margaryna?

      Usuń
    3. Anonimie czytaj dokladnue mRgaryna POSZLA do kruchego ciasta

      Usuń
    4. Ciacho wysmienite kiedyas robilam, trzeba zrobic powtorke, pozdrawiam

      Usuń
  4. A jakie wymiary blaszki?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blaszka o wymiarach 24x29cm,ale spokojnie może być większa.

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz