8 lutego 2015

Ciasto waniliowo-czekoladowe

Na pewno też tak czasem macie , że macie ochotę na szybkie i pyszne ciasto ? ja bardzo często tak mam i dlatego któregoś dnia po przejrzeniu książeczki " Czekolada" znalazłam świetny przepis , którym się z Wami teraz podzielę :)


Wymiary blaszki: 30 x 12 cm
Temp. pieczenia : 190 C
Czas pieczenia : 30 - 40 minut




Składniki:
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej ( można użyć zwykłego waniliowego aromatu)
  • 3 jajka
  • 1 i 3/4 szkl. przesianej mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g czekolady deserowej

Sposób przygotowania:
  1. Ucieramy miękką margarynę z cukrem na puszystą , gładką masę .
  2. Wlewamy esencję waniliową , stopniowo dodajemy całe jajka .
  3. Cały czas miksując , wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Miksujemy na gładką masę .
  5. Dzielimy masę na pół.
  6. Do jednej części dolewamy stopioną czekoladę i dokładnie mieszamy całość.
  7. Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia , wylewamy najpierw masę waniliową , wygładzamy ją i na to wylewamy masę czekoladową.
  8. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 190 C przez ok. 30 - 40  minut .
  9. Posypujemy na koniec cukrem pudrem i gotowe .
Smacznego




1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz