11 stycznia 2015

Rogaliki 3 składnikowe z nutellą

Jest niedziela, pogoda paskudna , wieje ....a może tak coś szybkiego do kawki ? Proponuję rogaliki 3 składnikowe :) Znikają tak szybko jak je się przygotowuję . Jedynie pełną godzinkę trzeba poczekać na schłodzenie się ciasta w lodówce ;) Przepis posiadam z grupy na facebooku "Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta " Najlepiej smakują w dniu pieczenia :)

Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 30 minut

źródło : internet





Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 250 ml śmietany 12 % albo 18 %
  • kostka masła albo margaryny ( z masłem zdecydowanie lepsze )
 
Sposób przygotowania:
  1. Wysypać mąkę na blat , dodać śmietanę i masło.
  2. Posiekać nożem i zagnieść ciasto w formę kuli.
  3. Zawinąć w folie i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  4. Podzielić ciasto na 4 kawałki.
  5. Rozwałkować na kształt koła i podzielić koło na trójkąty ( tak jak byśmy kroili tort )
  6. Na każdy trójkącik wykładamy nutellę, a może być również marmolada, konfitura i zwijamy do środka koła  , boki lekko zawijamy na kształt księżyca :)
  7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy do momentu zarumienienia się rogalików ok. 30 minut.
Smacznego




 

13 komentarzy:

  1. Takie świeżo pieczone rogaliki - pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają trochę jak rogale Święto Marcińskie :-) Pychotka

    OdpowiedzUsuń
  3. biore się dziś za nie,smakowicie wygladaja

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, pycha! Smakowicie się prezentują!
    Mam jednak pytanie. Piszesz kostka margaryny lub masła, a margaryna ma 250 G, a masło 200 G. Chce jutro zrobić i nie wiem ile gram tłuszczu dodać.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko bardzo dobre pytanie zadałaś :) jeśli chcesz użyć margaryny to odmierz jednak te 200 g , ale szczerze polecam użyć masło będą bardziej maślane i kruche :)

      Usuń
    2. trochę za późno przeczytałam, bo dodałam 250g masła, teraz się chłodzi. najwyżej podsypię więcej mąki do wałkowania, zobaczymy co wyjdzie

      Usuń
  5. Katarzyna Wirtych18 marca 2015 20:37

    Rogaliki tego typu są na pewno przepyszne. Sama robię podobne. Dodaje też mak, orzechy czy posypkę sezamową. Na pewno też wykorzystam ten przepis. Sama robiłam na razie takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ ale warto czasami wprowadzać zmiany i spróbować czegoś nowego. Dziękuję Ci za przepis i czekam na kolejne.

    OdpowiedzUsuń
  6. kwaśna śmietana?

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie wyglądają. A mam pytanie, nutellę wcześniej też trzeba schłodzić czy po prostu w temperaturze pokojowej może być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nutella nie musi byc schlodzona :) Rogaliki sa mega pyszne ;)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz