30 grudnia 2014

Makowiec zawijany

Makowiec - pyszne ciasto i takie ciasto , które nie tylko w Święta na szczęście można upiec :) i nie tylko w Święta tak super smakuje ;) Przepis zaczerpnęłam z książki znanej blogerki  "Moje wypieki i desery " Niezwykle delikatne ciasto drożdżowe i wilgotne nadzienie makowe zachwyciło nie tylko mnie ;) Dobre nawet po 3 dniach od zrobienia ;)

2 rolady o wymiarach 31 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia: 40 - 45 minut




Składniki:
Ciasto:
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 42 g świeżych drożdży
  • 180 ml letniego mleka
  • 6 żółtek
  • 150 g roztopionego masła
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżki ja dodałam rumu ale może być również wódka
  • ziarenka z laski wanilii
 
Nadzienie:
  • 500 g suchego maku
  • 170 g brązowego cukru
  • 100 g rodzynków 
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 1 łyżka masła o temp. pokojowej
  • 6 białek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowej
Lukier :
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • kilka kropel soku z cytryny
 
Sposób wykonania:

Ciasto:
  1. Z drożdży przygotować rozczyn : świeże drożdże , 3 łyżki mąki pszennej , 1 łyżka cukru, 1 /4 szkl. letniego mleka. W miseczce rozkruszamy drożdże i zasypujemy je cukrem. Zalewamy mlekiem ( nie może być gorące). Wymieszać , aż drożdże się rozpuszczą . Dodać mąkę i ponownie wymieszać , aby nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Do ciasta odejmujemy o tyle mniej składników , które używaliśmy do rozczynu.
  2. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać ( mi robot kuchenny pomógł ).
  3. Ubić białko na sztywną masę i połączyć z ciastem.
  4. Przykrywamy ciasto ściereczką i czekamy na tyle , aby ciasto podwoiło swoja objętość.
  5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na ( w moim przypadku na 2 części ).
  6. Rozwałkować na prostokątne placki , nałożyć masę makową zostawiając po bokach wolne miejsce ok. 2 cm.
  7. Zwijać jak roladę wzdłuż długiego boku.
  8. Zawinąć w papier do pieczenia posmarowany lekko olejem, należy pamiętać , aby zostawić nieco przerwy między wierzchem ciasta a papierem.
  9. Tak zawiniętą roladę wkładamy do blaszki keksowej na ok. 40 - 45 minut w temp. 180 C. Rolada jak będzie brązowa to znak , że już to ten moment , aby makowiec wyjąć :)
  10. Na koniec polać lukrem , posypać makiem albo posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Smacznego



11 grudnia 2014

Puszysty sernik z jogurtów greckich

Pyszny , puszysty , wspaniały sernik ...no właśnie czy sernikiem można nazwać ciasto w którym nie ma ani grama sera ? no więc ciasto to smakuje tak jak sernik . Jest delikatny , można rzec jak pianka serowa :) jeśli ktoś nie lubi zwykłych serników z tzw, grudkami to propozycja tego sernika jest w sam raz dla niego :) Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie :)

Przepis pochodzi z grupy na facebooku "Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta "autorstwa Elżbiety :)

Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 50 - 60 minut



Składniki:
  • 5 jaj
  • 1/4 szkl. cukru pudru
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 800 g jogurtów greckich ( 2 opakowania po 400 g )
  • 2 budynie waniliowe 
  • 1 cukier waniliowy
  • biszkopty
  • ciasteczka korzenne ( można również ciasteczka kakaowe tak jak było w oryginale) 
 
Sposób przygotowania :
  1. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na puch.
  2. Do ubitej masy dodajemy olej , cukier waniliowy i po jednej łyżce jogurty cały czas mieszając
  3. Następnie wsypujemy budynie i całość mieszamy.
  4. Białka ubijamy z 1/4 szkl. cukru na sztywno. Dodajemy do masy serowej i dokładnie wszystko mieszamy.
  5. W foremce pokrytej papierem do pieczenia układamy biszkopty , posypujemy pokruszonymi ciasteczkami , tak aby pokryć wszystkie biszkopty.
  6. Wylewamy masę i pieczemy ok. 50 - 60 minut w temp. 180 C
Smacznego




 

3 grudnia 2014

Pyszny piernik

Piernik ten nazwany został jako najlepszy na stronie "kwestiasmaku", gdzie znalazłam ten przepis :) Nie dziwię się teraz dlaczego :) jest naprawdę pyszny. Mięciutki , pachnący z lekką nutką kawy w smaku . Czas świąteczny już za chwilkę , za momencik, zatem pieczcie go na święta bo jest super :)

Wymiary foremki : 29 x 11 cm
Czas pieczenia: 50 - 55 minut
Temp. pieczenia : 175 C




Składniki:
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 125 g masła
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżeczki przyprawy ja użyłam "przyprawy do pierników " firmy Skworcu 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao Skworcu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 2 kopiaste łyżki kawy zbożowej np. Inka
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej ( tortowej)
  • orzechy włoskie do posypania
Polewa czekoladowa:
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 %
  • 1 łyżka kawy zbożowej
  • 100 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
  1. Piernik rozgrzewamy do temp. 175 C.
  2. W garnku na małym ogniu rozpuszczany masło , dodajemy cukier i mieszamy.
  3. Następnie dodajemy miód , powidła śliwkowe, przyprawę do pierników, cynamon i kakao.
  4. Chwilkę pozostawić na ogniu i mieszać.
  5. Zdejmujemy z ognia  i dodajemy sodę , kawę zbożową, mleko i roztrzepane widelcem jajka.
  6. Wszystko energicznie mieszamy.
  7. Cały czas mieszając dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy dotąd dopóki masa zrobi się gładka .
  8. Ciasto wylewamy do keksowej foremki pokrytej papierem do pieczenia.
  9. Piec ok. 50 - 55 minut.
  10. Upieczony piernik polewamy polewą czekoladową i posypiemy orzechami włoskimi. 
Polewa czekoladowa:
  1. Do rondelka wlewamy śmietankę , wrzucamy połamane kawałki czekolady i wsypujemy kawę.
  2. Mieszamy aż polewa zgęstnieje.
  3. Polewany nią ostudzony piernik i posypujemy orzechami włoskimi.
Smacznego