30 września 2014

Ciasto orzechowo - jabłkowe

Ciasta Siostry Anastazji mnie zachwycają . Przygotowanie zajmuje sporo pracy , ale efekt końcowy jest tego wart. Biszkopt orzechowy niezwykle mięciutki i puszysty. Masa jabłkowa pyszna , z dwóch stron otulona drożdżowo - kruchym ciastem . Bardzo polecam spróbować tego ciasta :)

Wymiary blaszki: 28 x 24 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 30 min + 30 min + 40 min.



Składniki:
Biszkopt orzechowy :
  • 4 jajka
  • 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto jabłkowe:
  • 1 kg jabłek
  • 4 żółtka
  • 150 g margaryny
  • 300 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli
Masa :
  • 3 szkl. mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej ( kopiaste )
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (kopiaste )
  • 200 g masła

Sposób przygotowania :

Biszkopt orzechowy : x 2
  1.  Białka ubijamy z cukrem aż powstanie piana.
  2. Następnie dodajemy po 1 żółtku , mąkę z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy , bułkę tarta.
  3. Delikatnie mieszamy , aby biszkopt nie stracił puszystości.
  4. Biszkopt wylać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 30 minut.
Ciasto jabłkowe:
  1. Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem pudrem do czasu , aż ładnie się połączą ( bez grudek )
  2. Margarynę siekamy z mąką , żółtkami , szczyptą soli , 3 łyżkami śmietany i na końcu wlać rozrzedzone drożdże.
  3. Wyrabiamy ciasto tak jak na ciasto drożdżowe .
  4. Dzielimy na 2 części .
  5. 1 część ciasta wykładamy na drugiej blaszce . 
  6. Jabłka zetrzeć na grubych oczkach , wymieszać z cynamonem i bułka tartą.
  7. Tak przygotowane wykładamy na 1 część ciasta drożdżowego i przykrywamy drugą częścią ciasta.
  8. Pieczemy w temp. 180 C ok. 40 C ( kiedy ciasto nabierze pięknego złotego koloru )
Masa:
  1. 2,5 szklanki mleka wlać do rondelka i zagotować .
  2. W 1/2 szkl. mleka rozrobić obie mąki i cukier. 
  3. Do gotującego się mleka wlewamy roztwór z mąk i mieszamy do czasu aż masa zgęstnieje.
  4. Budyń studzimy a następnie miksujemy z miękkim masłem na krem, stopniowo dodając do masła budyń.
Składanie ciasta 
Biszkopt orzechowy / połowa masy budyniowej / ciasto jabłkowe / druga połowa masy budyniowej / biszkopt orzechowy / polewa

Smacznego



21 września 2014

Ciasto Krówka - rewelacja

Od samego patrzenia na to ciasto ślinka leci a cóż dopiero móc go spróbować , to już istny raj :) Wcale nie przesadzam , bo ciasto miodowe przełożone bitą śmietaną wzmocnioną galaretką cytrynową , musi smakować :) Przepis znalazłam na blogu Danusi - Kuchnia Danusi.



Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Czas pieczenia : 2 x po ok. 30 minut
Temp. pieczenia : 190 C


Składniki:
Ciasto miodowe :
  • 500 g mąki 
  • 2 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 100 g masła
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szkl. cukru

Masa śmietankowa:
  • 500 ml śmietanki 36 % ( ja użyłam 30 % )
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 op. śmietan fixu
  • 200 g orzechów włoskich
  • 1 puszka masy kajmakowej

 
Sposób przygotowania:
Ciasto miodowe:
  1. Na blat wysypać mąkę dodać masło, jajka, miód , oba cukry i sodę.
  2. Zagnieść ciasto.
  3. Podzielić na dwie części i piec każdą część z osobna.
  4. W piekarniku nagrzanym do 190 C ok. 30 minut.
Masa śmietankowa:
  1. Cytrynowa galaretkę rozpuścić w 1 szklance gotowanej wody.
  2. Poczekać aż galaretka ostygnie.
  3. Ubić śmietankę ( musi być zimna ) w trakcie ubijania dodać  cukier puder. 
  4. Wlać zimną galaretkę i wylać masę śmietankową na 1 placek miodowy.
  5. Następnie przykryć drugim plackiem miodowym.
  6. Na wierzch wylać masę  kajmakową ( wcześniej podgrzać w garnuszku z wodą - będzie wtedy łatwiej wylać z puszki ) 
  7. Posypać orzechami włoskimi na sam koniec.
Smacznego


16 września 2014

Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi

Rogaliki są pyszne , zachowują długo świeżość . Nie czuć drożdży bo czasami niestety zapach drożdży zabija moją przyjemność z jedzenia . Nadziać można  powidłami, konfiturą. Radziłabym jednak użyć dość gęstego nadzienia , zapobiegnie to wyciekaniu podczas pieczenia.





Składniki:
  • 500 g mąki 
  • 40 g świeżych drożdży
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • skórka starta z cytryny ( ja wkropiłam kilka kropel zapachu pomarańczowego )
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mleka
  • konfitura lub powidła
  • cukier puder albo cukier trzcinowy ( użyłam firmy Symbio )
 
Sposób wykonania:
  1. Drożdże utrzeć z cukrem.
  2. Dodać obie śmietany , żółtka , 2 jajka, mąkę , wanilię i esencję pomarańczową albo skórkę z  cytryny )
  3. Miksować ciasto , dodać rozpuszczone masło i szczyptę soli.
  4. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
  5. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  6. Ponownie wyrobić ciasto i podzielić 4 części.
  7. Każdą część należy rozwałkować na okrągły placek.
  8. Wykroić trójkąty ( tak jak kroi się tort ) . W szerszej stronie trójkąta kładziemy łyżeczkę nadzienia i zwijamy w stronę wierzchołka.
  9. Ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
  10. Roztrzepanym jajkiem smarujemy każdy rogalik i posypujemy cukrem trzcinowym albo cukrem pudrem.
  11. Piec ok. 20 - 25 minut w temp. 180 C aż się zrumienią.
Smacznego



10 września 2014

Powidła śliwkowe z czekoladą

Przepis znalazłam w gazetce " Moje smaki życia " i od razu przypadł mi do gustu. Śliwek w ogrodzie mnóstwo , czekoladę uwielbiam , więc wzięłam się do pracy. Przygotowanie zajmuje 2 dni , gdyż tyle czasu z przerwą, wymagają powidła , aby cieszyły nasze podniebienia pysznym smakiem. Martwiłam się , że będą wyczuwalne skórki od śliwek , ale długie smażenie sprawiło , że powstała z nich dość gęsta masa czekoladowo - śliwkowa. :) Polecam , bo naprawdę wielka pychota wyszła. Nadaję się jako nadzienie do rogalików, które będą niebawem na blogu ;) i też znakomite na świeżutkiej bułeczce :)





Składniki:
  • 1 kg dojrzałych śliwek najlepiej węgierek
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki kakao ( użyłam kakao firmy Symbio )

Sposób przygotowania:
  1. Śliwki umyć , przekroić na pół , wypestkować.
  2. Wrzucić  do garnka i smażyć na małym ogniu do momentu gdy owoce zrobią się miękkie ok. 1 godziny, pamiętając o mieszaniu co jakiś czas , aby się nie przypaliło.
  3. Dosypać cukier i smażyć dalej następne 2 godziny. Ostudzić .
  4. Następnego dnia znowu smażyć bez przykrycia , aby sok się wygotował , a powidła zrobiły się gęste ok. 1,5 godziny.
  5. Dodać pokrojoną na małe kawałeczki czekoladę i gdy się rozpuści , wsypać kakao.
  6. Wymieszać i zestawić z ognia.
  7. Napełnić słoiczek 0,5 l zamknąć. Wlać wodę do garnka, wstawić słoiczek z powidłami i pasteryzować od czasu zagotowania się wody ok. 20 minut.
Smacznego



 

8 września 2014

Kruche ciasto z brzoskwinią i budyniem

Pyszne ciasto , łatwe w przygotowaniu. Ono musi się udać :) Polecam wszystkim czytelnikom. Przepis pożyczyłam od Danusi , która prowadzi bloga " mojewypiekiinietylko" . Dziękuję Ci Danusiu za pyszne ciasto. Nie mogłam nigdzie dostać moreli i użyłam brzoskwinie. Ciasto przepyszne i nie bardzo słodkie . :)






Składniki:
  • 500 g krupczatki
  • 125 g cukru pudru
  • 250 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
  • 3 duże brzoskwinie
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 900 ml mleka 
 
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
  1.  Mąkę , cukier puder i proszek do pieczenia przesiać i dobrze wymieszać.
  2. Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wszystkie składniki ucieramy na grubą kruszonkę.
  3. Następnie dodać żółtka, śmietanę i lodowatą wodę.
  4. Wyrobić w miarę szybko ciasto , podzielić je na dwie równe części i wstawić do zamrażalnika na 1 - 2 godziny.
Masa budyniowa:
  1. Ugotować 3 budynie waniliowe na 900 ml mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru.
Kruche ciasto z brzoskwinią:
  1. Jedną część ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce na całej powierzchni blaszki.
  2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiec sam spód ok. 20 minut ( wyjąć wtedy , kiedy ciasto się zarumieni )
  3. Ugotowany budyń wylewamy na podpieczony spód i układamy na nim umyte i pokrojone na mniejsze cząstki brzoskwinie , po czym na samą górę ścieramy resztę ciasta kruchego .
  4. Ponownie wstawiamy do piekarnika na następne 40 minut. Wierzch ciasta musi nabrac pięknego złocistego koloru .
Smacznego





2 września 2014

Sernik czekoladowo - kokosowy

Serniki to pyszne ciasta . Ten kremowy smak i konsystencja to , to co uwielbiam w sernikach. Ten kto myśli tak jak ja , wie o czym piszę :) Dzisiejszy przepis pożyczyłam od Małgosi , która prowadzi bloga "Wędrówki po kuchni ". Wielkie dzięki za cudowny przepis. W jednym cieście dwa przecudowne smaki -  czekolada z kokosem i do tego sernik jest bardzo delikatny , rozpływa się w ustach :)

Wymiary foremki : średnica 24 cm
Czas pieczenia : ok. 1 godziny
Temp. pieczenia 180 C w kąpieli wodnej





Składniki:
  • 1 kg twarogu
  • 4 jaja
  • 100 g cukru
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g czekolady deserowej
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 200 ml śmietany kremówki 30 %
  • 4 łyżki likieru kokosowego
Sposób przygotowania:
  1. 100 ml śmietanki zagrzać w rondelku razem z łyżką cukru.
  2. Zdjąć z ognia i wsypać 80 g wiórków i 2 łyżki likieru kokosowego.
  3. Wszystko wymieszać i odstawić.
  4. 100 g czekolady gorzkiej rozpuścić w kąpieli wodnej.
  5. Jajka , resztę cukru i mąkę ziemniaczaną dodać do sera , wszystko wymieszać .
  6. Masę serową rozdzielić na dwie części.
  7. Do jednej dodać masę kokosową a do drugiej masę czekoladową.
  8. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową  i zabezpieczyć foremkę , gdyż sernik będzie się piekł w kąpieli wodnej.
  9. Do tak przygotowanej tortownicy wylać najpierw sernik czekoladowy a później masę kokosową. Ja nie mieszałam tylko tak zostawiłam i wstawiłam foremkę z ciastem do większej blachy wypełnionej 4 szklankami wody.
  10. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 C. Po tym czasie piekarnik uchylić i po 20 minutach wyjąć sernik do wystudzenia.
 
Polewa czekoladowo- kokosowa
  1. 100 g czekolady deserowej rozpuścić w kąpieli wodnej , dodać 100 ml śmietanki , wymieszać i dolać 2 łyżki likieru kokosowego.
  2. Odczekać 5 minut i wylać na ostudzony sernik i posypać 20 g wiórkami kokosowymi.
Smacznego