30 sierpnia 2014

Pyszne ciasto jogurtowe ze śliwkami

Do tej pory pamiętam smak tego ciasta :) pamiętam... bo szybciutko zniknął ;) ma tak niesamowicie pyszny smak i aromat , że każdy jego kęs to przyjemność i do tego rozpływa się w ustach . Użyłam przyprawy do piernika firmy Skworcu i muszę przyznać , że przyprawy tak pięknie pachną , że moja szafka , gdzie je przetrzymuje przy każdym jej otwarciu , zachęca do częstego ich korzystania :)

Przepis znalazłam w książeczce kucharskiej dołączonej do "Świata kobiety "

Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 45 - 55 minut 





Składniki:
  • 150 g masła
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 150 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki " przyprawy do pierników " firmy Skworcu
  • 3/4 szkl. szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia firmy Skworcu
  • 500 g śliwek
  • 100 g dowolnego dżemu 
  • 50 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:
  1. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku.
  2. Mąkę przesiewamy , wsypujemy zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Masę jajeczną łączymy ze składnikami suchymi i dodajemy jogurt.
  3. Przygotowane ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  4. Śliwki myjemy , kroimy na pół i każdą obtaczamy w przyprawie do pierników , następnie układamy na cieście.
  5. Wkładamy foremkę do nagrzanego piekarnika do temp. 180 i pieczemy ok. 45 - 55 minut. Pilnujemy , jak ciasto będzie miało już skorupkę na wierzchu i będzie ładne złociste to powinniśmy go już wyjąć z piekarnika.
  6. Po wystudzeniu rozsmarowujemy na wierzchu dżem i posypujemy zarumienionymi na patelni płatkami migdałowymi. 
Smacznego





 

27 sierpnia 2014

Pikantne paluszki z mięsa mielonego

Nikt z Was nie zastanawiał się nad tym , w jaki inny sposób przygotować mięsko mielone ? Dzisiejsza propozycja jest wspaniałą alternatywą dla zwykłych kotletów mielonych . Jest to wersja raczej dla dorosłych gdyż paluszki mięsne są dość pikantne , ale zmniejszając ilość przypraw , myślę , że dzieciom będą smakowały i będą dla nich odpowiednie .

 



Składniki:
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 40 g masła
  • 3 łyżeczki przyprawy " Ras El Hanout do Tajin" ( z firmy Skworcu )
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania  :
  1. Wymieszać w misce mielone mięso razem z roztopionym masłem, solą i przyprawą " Ras El Hanout do Tajin"
  2. Wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki .
  3. Zwilżyć dłonie i formować paluszki o długości 5 cm a szerokości 2 cm .
  4. Piec albo na grillu ogrodowym albo na patelni grillowej ok. 15 minut, przewracając bardzo często z jednej strony na drugą. Paluszki powinny być miękkie i brązowe.
  5. Po upieczeniu od razu podawać .
Smacznego






24 sierpnia 2014

Karmelowa tarta ze śliwkami

Dzisiejsza tarta podbiła nasze serca. Jej wygląd , smak - pychota... a aromat jaki się unosił podczas pieczenia ....bezcenny :) Dzięki firmie Symbio miałam przyjemność wypróbować orzechy pekan i cukier brązowy. Ależ te produkty różnią się jakością i aromatem od wcześniej używanych przeze mnie. Już teraz wiem , gdzie zaopatrywać się w podobne artykuły :)

Foremka : średnica 23 cm
Czas pieczenia : 15 min + 30 minut
Temp. pieczenia : 180 C


Składniki:

Spód:
  • 400 g herbatników
  • 5 łyżek cukru
  • 180 g masła
  • skórka otarta z całej cytryny
  • 50 g orzechów ( ja użyłam orzechy pekan - z firmy Symbio ) ale można użyć orzechów włoskich albo laskowych
Nadzienie:
  • 600 g śliwek
  • 5 łyżek brązowego cukru ( użyłam z firmy Symbio )
  • 2 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 

Sposób przygotowania:

Spód:
  1. Herbatniki włożyć do torebki foliowej i pokruszyć wałkiem, albo tak jak ja to zrobiłam , zmielić w blenderze.
  2. Stopić masło, dodać cukier, herbatniki ,skórkę z cytryny i zmielone orzechy.
  3. Wymieszać na jednolita masę.
  4. Ciasto ugnieść w okrągłej foremce o średnicy 23 cm , wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika do temp. 180 C
  6. Wyjąć i ostudzić.
  7. Śliwki umyć . odsączyć , przekroić na pół i usunąć pestki.
  8. Drylowane śliwki ułożyć na podpieczonym spodzie.
  9. Posypać brązowym cukrem , skórką pomarańczową i cynamonem.
  10. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika na ok. 30 minut.
  11. Cukier powinien zacząć się karmelizować z sokiem ze śliwek .
Smacznego



 


21 sierpnia 2014

Pszenno - razowe bułeczki

Od dłuższego czasu zamierzałam upiec jakieś bułeczki . W końcu nadarzyły się dwie okazje , aby wypróbować swoje zdolności w pieczeniu pieczywka :). Nie było w domu ani jednej kromki chleba ani bułki. Drugą okazją była paczka którą dostałam od firmy Symbio a to z tego względu , że dzięki uprzejmości tej firmy dostałam dużo przydatnych produktów do wypieku czegoś do zjedzenia na kolację :) Wybór padł na bułeczki, lecz zamiast mąki pszennej dodałam mąki pszenno - razowej i posypałam pestkami z dyni i płatkami owsianymi na wierzchu. Bułeczki najlepsze tego samego dnia :)






Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszenno - razowej ( firmy Symbio )
  • 3/4 szkl. ciepłej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • pestki dyni ( użyłam firmy  Symbio )
  • płatki owsiane ( użyłam firmy Symbio )

Sposób przygotowania:
  1. Z drożdży , ciepłej wody , cukru i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn. Odstawić go na 25 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Do miski przesiać mąkę, dodać olej , sól i wyrabiać kilka minut aż ciasto będzie gładkie.
  3. Znowu odstawić ciasto w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką na kolejne 25 minut.
  4. Z wyrośniętego ciasta urywać po kawałku i formować bułeczki z wierzchu zmoczyć wodą.
  5. Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać wierzch np. pestkami dyni i płatkami owsianymi. Poukładać na blaszce od piekarnika.
  6. Chwilkę ok. 5 minut poczekać aż troszkę bułeczki urosną i wstawić do rozgrzanego do 190 C piekarnika. Piec ok. 25 - 30 minut.
  7. Średnich bułeczek z tego przepisu wychodzi sztuk 9.
Smacznego





19 sierpnia 2014

Leczo

Gdy się jest głodnym to chce się szybkie danie :) takim szybkim daniem jest właśnie leczo. Można w zasadzie wrzucić do niego wszystko co się ma w lodówce :) Ja wykorzystałam te oto składniki . Przyprawiłam aromatycznymi przyprawami firmy Skworcu .Polecam !




Składniki:
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • 2 papryki zielone
  • 4 pomidory bez skórki
  • 2 cebule
  • 1 średnia cukinia
  • 1/2 kg kiełbasy podsuszonej
  • 1 łyżeczka przyprawy węgierskiej Skworcu
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego Skworcu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 l przecieru pomidorowego
  • sól do smaku i pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:
  1. Rozgrzać patelnie z oliwą z oliwek.
  2. Pokroić cebulę w piórka i wrzucić na gorącą patelnię.
  3. Jak cebula się zeszkli to dodać pokrojoną w plasterki kiełbaskę. 5 minut podsmażyć i przełożyc do garnka.
  4. Na tej samej patelni ( nie płukać po cebuli i kiełbasie ) kładziemy umyte pokrojone w kostkę papryki , podsmażamy i wrzucamy do garnka.
  5. Na koniec wlać przecier pomidorowy i gotować pod przykryciem, wsypać przyprawę węgierską , sól, ziele angielskie.
  6. Po ok. 10 minutach dodać pokrojone w kostkę i bez skóry pomidory bez gniazd nasiennych.
  7. Gdy papryka zmięknie dodać pokrojoną w drobną kostkę cukinie .
  8. Wszystko pogotować do czasu aż wszystkie warzywa zmiękną.
Rada:
Można dodać jeszcze kabaczek, który bardzo ładnie zagęści nasze leczo .

Smacznego




18 sierpnia 2014

Błyskawiczna surówka

Pyszna do obiadu, na śniadanie i na kolacje. Tak nie wiele trzeba aby się najeść i zjeść zdrowo :) Dodatek przyprawy Caffe De Paris sprawia , że surówka nabiera pięknego aromatu i smaku. Dzięki firmie Skworcu wiem co robić , aby potrawy i dania nabrały wyrazistości smaku :)





Składniki:
  • 1 kapusta lodowa
  • 2 pomidory ( czerwony i pomarańczowy )
  • 1 zielony ogórek
  • dymka
  • saszetka zielonych oliwek w zalewie
  • papryka czerwona
  • przyprawa Caffe De Paris Skworcu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
  1. Kapustę , paprykę , pomidory, ogórki, dymkę umyć .
  2. Kapustę porwać i wrzucić do miski , pomidory i paprykę pokroić na małe cząstki, ogórki w talarki.
  3. Wkroić pokrojoną dymkę.
  4. Przyprawę Caffe De Paris wymieszać z 4 łyżkami oliwy z oliwek i wlać do surówki, bardzo dokładnie wymieszać .
  5. Odstawić na 15 minut i po tym czasie można zacząć jeść.
Smacznego




17 sierpnia 2014

Jabłecznik z kolorowym biszkoptem

Szarlotki są pyszne o każdej porze roku . Mają coś w sobie :) Z takim ciastem można eksperymentować . Z ciastem kruchym, biszkoptowym albo.....z tym i z tym .Tak jak w moim przypadku dzisiaj :) Przepis dostałam dzięki uprzejmości Agnieszki Antosik z fb. Troszeczkę zmodyfikowałam , ale i tak jest pycha :) Dziękuję Agnieszko :) .Dzięki firmie Symbio miałam okazję wypróbować pyszne kakao , które jest ekologiczne i ma niesamowity smak i zapach :)

Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 30 minut ; 45 - 50 minut



Składniki:
Ciasto kruche:
  • 3 szkl. mąki
  • 5 żółtek
  • 1 kostka margaryny
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt:
  • 5 białek
  • 150 g cukru
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki pszennej
  • sok z połowy cytryny ( można dodać esencji cytrynowej )
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao ( użyłam firmy Symbio )

Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • ok. 1 szklanki cukru ( zależy od jabłek i od swojego ulubionego smaku)
  • 1 łyżka kolendry mielonej
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
  1. Mąkę wysypać na blat, dodać żółtka, margarynę , cukier puder , proszek do pieczenia i śmietanę.
  2. Zagnieść wszystkie składniki , zrobić kule z ciasta i schować do lodówki na 1 godz.
  3. Po tym czasie , przygotować blaszkę , wyłożyć nią papierem do pieczenia .
  4. Na spód blaszki rozwałkować  schłodzone ciasto kruche ( część ciasta zostawić na wierzch jabłecznika) , podziubać widelcem i zapiec w nagrzanym piekarniku do temp. 180 C ok. 20 - 30 minut ( jak ciasto nabierze złotego koloru).
Biszkopt :
  1. Ubić pianę na sztywno.
  2. Dodać cukier puder i dalej ubijać.
  3. Następnie wlać sok z cytryny, wsypać obie mąki z wymieszanym proszkiem do pieczenia i dalej ubijać.
  4. Ciasto podzielić na pół a do jednej części wsypać łyżkę kakao.
Masa jabłkowa:
  1. Jabłka umyć , obrać i pokroić na cząstki pozbywając się gniazd nasiennych .
  2. Wsypać pokrojone jabłuszka do garnka i na małym ogniu je dusić , bez dodatku wody , dodać cukier i co jakiś czas mieszać , aby się nie przypaliły.
  3. W trakcie jak jabłka będą ładnie uduszone dosypać kolendry mielonej. Dzięki tej przyprawie jabłuszka nabiorą dodatkowych smaków i aromatów - pomarańczowo - cytrynowych.
Jabłecznik:
  1. Na upieczone ciasto wylewamy uduszone jabłka.
  2.  Wylewamy najpierw biszkopt biały na całe jabłka a potem łyżką robimy kupki na białym biszkopcie.
  3. Na to wszystko kładziemy kawałki pozostałego ciasta kruchego i wkładamy ponownie do piekarnika na następne 45 - 50 minut  i pieczemy w temp. 180 C .
Smacznego








15 sierpnia 2014

Współpraca z firmą Symbio

Nawiązałam również współpracę z firmą Symbio.

 Zależało mi na tej współpracy . gdyż produkty , które wprowadzają na nasz rynek , są ekologiczne, naturalne , najwyższej jakości. W paczce , którą dostałam znalazło się mnóstwo pysznych produktów takie jak:



1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.

9.
10.
11.
12.
13.


14.





Już niebawem przepisy z wyżej wymienionymi produktami . Zapraszam serdecznie :)

Dziękuję firmie Symbio

Jagodowy sernik na zimno

Sernik na zimno na bazie sera twarogowego. Bardzo jagodowy, orzeźwiający , na upalne dni , które mam nadzieję , że jeszcze będą tego lata :) Jagody jeszcze są , chociaż niebawem pewnie będą się kończyły , więc jak chcecie spróbować jak pyszne to ciasto , to się pospieszcie :) Przepis posiadam dzięki Ewie z bloga http://zcukrempudrem.blogspot.com/ :)






Składniki:
Spód:
  • 120 g ciasteczek ( ja wzięłam ciasteczka pełnoziarniste)
  • 90 g masła
  • 2 łyżki ciemnego kakao
Masa jagodowa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 350 g jagód
  • 4 łyżki cukru pudru ( jeśli lubicie bardzo słodkie , to polecam użyć więcej cukru )
  •  cukier waniliowy  16 g
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 3 płaskie łyżki żelatyny
  • 1/3 szkl. gorącej wody

Glazura jagodowa:
  • 300 g jagód
  • galaretka o smaku owoców leśnych
  • 150 ml  gorącej wody
Sposób przygotowania:
Spód:
  1. Ciasteczka rozgnieść na dość małą miazgę.
  2. Masło rozpuścić i ostudzić.
  3. Wlać masło do zmiażdżonych ciastek i wszystko razem połączyć ze sobą.
  4. Tak przygotowaną masę ciasteczkową, rozkładamy w tortownicy o średnicy 23 cm tak aby pokryła cały spód foremki.
  5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 C na ok. 10 minut.
  6. Spód studzimy.
Masa jagodowa serowa:
  1. 350 g jagód , ucieramy blenderem na mus .
  2. Żelatynę rozprowadzamy we wrzącej wodzie ( 1/3 szkl. )i bardzo dobrze mieszamy , aż żelatyna się rozpuści.
  3. Ser łączymy z płynną śmietanką , dodajemy cukier puder i cukier waniliowy , mus jagodowy .
  4. Gdy żelatyna wystudzi się do temp. pokojowej to dodajemy do niej 2 łyżki masy serowej, mieszamy razem i wlewamy rozpuszczoną żelatynę z serem do wcześniej połączonych składników.
  5. Wylewamy na ostudzony spód ciasteczkowy i wkładamy do lodówki.
Glazura jagodowa:
  1. Pozostałe 300 g jagód miksujemy na mus.
  2. Wlewamy do garnka , dolewamy gorącej wody i czekamy aż się zagotuje.
  3. Odstawiamy z ognia i wsypujemy do całości galaretką i dokładnie mieszamy.
  4. Tak powstałą glazurę , wylewamy na stężały sernik jagodowy.
Smacznego