17 maja 2014

Lekkie ciasto z gruszką i imbirem

Macie ochotę na pyszne i lekkie ciasto ? to koniecznie zróbcie sobie to ciasto . Jest bardzo ciekawe w smaku po dodaniu do niego imbiru i gruszki . Oba te składniki dają niesamowite połączenie. 

Wymiary foremki : 28 x 40 cm
Czas pieczenia : 30 - 40 minut
Temp. pieczenia : 180 C




Składniki:
  • 4 gruszki
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 185 g miękkiego masła
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 szklanki śmietany 12%
  • 2 jajka
Sposób przygotowania:
  1. Cukier wymieszać z wodą i gotować ,aż się rozpuści.
  2. Gruszki obrać , usunąć pestki, przekroić na połówki i gotować w syropie ok. 25 minut.
  3. Gdy zmiękną wyjąć . Syrop znowu doprowadzić do wrzenia i zredukować o połowę.
  4. Wymieszać w garnku miód, 170 g masła, brązowy cukier i gotować aż się rozpuszczą.
  5. W misce wymieszać mąkę , proszek do pieczenia, imbir w proszku. Dodać ostudzony syrop z miodu, masła, cukru oraz jajka i śmietanę.
  6. Formę natłuscić kawałkiem masła i wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto przełożyć do formy , wyrównać powierzchnię( wierzch można posypać mąką).
  7. Gruszki kroimy na cienkie paski i układać na cieście w taki sposób , żeby jedna nachodziła na drugą.
  8. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30-40 minut w temp. 180 C.
  9. Gdy ciasto się upiecze , pędzelkiem smarujemy powierzchnię ciasto wcześniej przyrządzonym syropem.
Smacznego