26 maja 2014

Serniczek na biszkopcie owsianym

Delikatny sernik na upalne dni , tym razem na biszkopcie owsianym. Robi się podobnie jak zwykły biszkopt z tym,  że dodaję się zamiast mąki pszennej mąkę owsianą .


Wymiary blaszki : 28 x 40 cm
Czas pieczenia : 30 minut
Temp. pieczenia : 180 C


Składniki:

Biszkopt:
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 6 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
  • 4 opakowania serków homogenizowanych ( po 175 g )
  • 1 szkl. śmietanki kremówki 30 %
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 czubate łyżki żelatyny
Dodatkowo:
  • galaretka agrestowa ( należy przygotować ja wcześniej )
  • 10 truskawek
Sposób przygotowania:
  1. Białka ubijamy , gdy się ubiją na sztywną pianę , to dodajemy stopniowo cukier i żółtka.
  2. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
  3. Ciasto dobrze wymieszane wykładamy na przykrytą blaszkę papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C
Masa śmietankowa:
  1. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem.
  2. Cały czas ubijając , dodajemy stopniowo serki.
  3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. 
  4. Po lekkim jej wystudzeniu , szybko wlewamy do masy serowej i ubijamy na najwy zszych obrotach.
  5. Tak przygotowaną masę wylewamy na wystudzony biszkopt owsiany.
Torcik :
  1. Po wylaniu masy śmietanowej , umytymi i pokrojonymi truskawkami w plasterki dekorujemy wierzch serniczka.
  2. Odstawiamy do stężenia najlepiej na 12 godzin.

Smacznego

 


17 maja 2014

Lekkie ciasto z gruszką i imbirem

Macie ochotę na pyszne i lekkie ciasto ? to koniecznie zróbcie sobie to ciasto . Jest bardzo ciekawe w smaku po dodaniu do niego imbiru i gruszki . Oba te składniki dają niesamowite połączenie. 

Wymiary foremki : 28 x 40 cm
Czas pieczenia : 30 - 40 minut
Temp. pieczenia : 180 C




Składniki:
  • 4 gruszki
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 185 g miękkiego masła
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 szklanki śmietany 12%
  • 2 jajka
Sposób przygotowania:
  1. Cukier wymieszać z wodą i gotować ,aż się rozpuści.
  2. Gruszki obrać , usunąć pestki, przekroić na połówki i gotować w syropie ok. 25 minut.
  3. Gdy zmiękną wyjąć . Syrop znowu doprowadzić do wrzenia i zredukować o połowę.
  4. Wymieszać w garnku miód, 170 g masła, brązowy cukier i gotować aż się rozpuszczą.
  5. W misce wymieszać mąkę , proszek do pieczenia, imbir w proszku. Dodać ostudzony syrop z miodu, masła, cukru oraz jajka i śmietanę.
  6. Formę natłuscić kawałkiem masła i wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto przełożyć do formy , wyrównać powierzchnię( wierzch można posypać mąką).
  7. Gruszki kroimy na cienkie paski i układać na cieście w taki sposób , żeby jedna nachodziła na drugą.
  8. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30-40 minut w temp. 180 C.
  9. Gdy ciasto się upiecze , pędzelkiem smarujemy powierzchnię ciasto wcześniej przyrządzonym syropem.
Smacznego





1 maja 2014

Włoska babka

Nazwa może zmylić , a są to najzwyklejsze drożdżówki . Nie są za słodkie , takie w sam raz jako przegryzka podczas majowych pikników. Bułeczki są niezwykle mięciutkie, nadzienie jest pyszne , daje taki fajny miodowy posmak.










Temp. pieczenia: 180 C
Czas pieczenia: ok. 40 minut

źródło : "gotujmy.pl"


Składniki:
  • 500 g mąki
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 1/2 szkl. oliwy
  • 2 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli
  • 30 g drożdży
Nadzienie:
  • 150 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:
  1. Drożdże rozpuścić w 1/3 szkl. mleka.
  2. Pozostałe składniki ze sobą połączyć i wlać rozczyn drożdżowy.
  3. Zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na chwilkę a w tym czasie przygotować nadzienie.
Nadzienie:
  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch.
  2. W trakcie ucierania dodać stopniowo miód i cukier waniliowy.
  3. Ciasto podzielić na 7 równych części i rozwałkować na długie prostokąty.
  4. Każdy z prostokątów posmarować  przygotowanym nadzieniem.
  5. Następnie złożyć na pół , aby powstał węższy prostokąt.
  6. Paski ciasta bardzo dobrze skleić , aby w trakcie pieczenia się nie rozkleił i żeby nie wypłynęło całe nadzienie.
  7. Każdy pasek zwijać w pączek róży.
  8. Dużą formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej luźno róże z ciasta. ( w trakcie pieczenia zwiększą swoją objętość)
 
Piec ok. 40 minut w temp. 180 C . W przypadku zbytniego zarumienienia podczas pieczenia, zasłonić pergaminem.


Smacznego