27 lutego 2014

Pączki bawarskie

Muszę przyznać , że takie pączki smażyłam po raz pierwszy i jestem pod ich wieeeeelkim wrażeniem. Mają delikatny smak cytrynowy i są niezwykle mięciutkie i nie czuć co najważniejsze oleju. Nie są też bardzo słodkie a więc do osłodzenia dodajemy na wierzch troszeczkę powideł  śliwkowych i ozdabiamy każdego pączusia bita śmietaną.

źródło : /" Krok po kroku "/





Składniki na ok. 25 pączków:
  • 250 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • 70 g cukru
  • 500 g mąki 
  • sól
  • skórka starta z cytryny
  • 3 żółtka
  • łyżka rumu
  • 80 g masła
  • olej do smażenia
  • 200 g bitej śmietany
  • słoik powideł śliwkowych

Sposób wykonania:
  1. Szklankę mleka podgrzewamy.
  2. W miseczce rozkruszamy drożdże z odrobiną cukru , połową szklanki mleka i 4 łyżkami mąki.
  3. Wszystkie składniki dobrze mieszamy , aby drożdże się rozpuściły i odstawiamy do wyrośnięcia.
  4. Do drugiej miski wsypujemy resztę mąki , szczyptę soli oraz skórkę z cytryny.
  5. Na środku robimy wgłębienie i wrzucamy do niego żółtka i wyrośnięty rozczyn.
  6. Dodajemy resztę mleka oraz rum.
  7. Na koniec wlewamy letnie mleko , rozpuszczone i lekko ostudzone masło i lekko wyrabiamy gładkie ciasto. W razie  gdy ciasto zbyt klei się nam do rąk podsypujemy lekko mąką.
  8. Oprószamy mąką i pozostawiamy ciasto pod przykryciem ok. 45 minut.
  9. Ciasto rozwałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości 1 cm i za pomocą szklanki wykrajamy kółka.
  10. Wykrojone kółka układamy na papierze do pieczenia i czekamy ok. 15 minut do wyrośnięcia. Na środku każdego kółka robimy palcem wgłębienie.
  11. Do rondla wlewamy olej ok. 3 cm wysokości garnka i gdy olej się bardzo dobrze rozgrzeje wkładamy kółka na rozgrzany tłuszcz. Smażymy pod przykryciem do momentu gdy spód pączka się zabarwi na brązowo. Następnie obracamy je i smażymy dalej bez pokrywki.
  12. Pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy , by ociekły z tłuszczu.
  13. Gdy ostygną kładziemy na wierzch warstwę powideł i ozdabiamy bita śmietaną.
Smacznego






23 lutego 2014

Rolada wuzetkowa

Znana i lubiana wuzetka tym razem pod postacią rolady. Wuzetkę uwielbiam a w takiej wersji jeszcze nie jadłam i jestem pod wielkiej jej wrażeniem. Krem z dodatkiem kefiru odświeża jej smak i biszkopt czekoladowy , to jest coś czego mi właśnie brakowało do mojej kawki ;).


Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia ok. 10 minut
wymiary blaszki : blaszka duża piekarnikowa

źródło : "Gotuj krok po kroku "



Składniki :
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka kefiru
  • 250 g masła roślinnego
 
Sposób przygotowania:
Ciasto:
  1. Oddzielamy żółtka od białek..
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę .
  3. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem.
  4. Stopniowo do masy żółtkowej dosypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i z kakao.
  5. Na sam koniec łączymy pianę z ciastem , mieszając delikatnie łyżką drewnianą.
  6. Ciasto wylewamy na dużą piekarnikową blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. ( dobrze wyrównać wierzch ciasta łyżką ).
  7. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 10 minut. ( cały czas sprawdzamy , aby cienki placek sie nie przypalił ).
  8. Gorące ciasto wykładamy na ściereczkę i zwijamy w roladę. Odkładamy w chłodne miejsce.
 
Krem:
  1. Masło roślinne ( musi być koniecznie miękkie o temp. pokojowej) ucieramy z cukrem pudrem ( 5 łyżek ).
  2. Następnie stopniowo dolewamy kefir , który też należy dużo wcześniej wyjąć z lodówki , aby przy wykonywaniu kremu był w temp. pokojowej.
  3. Do takiego kremu można dodać jakiś swój ulubiony zapach , ja użyłam waniliowy do wzbogacenia smaku.
  4. Do kremu dodałam również 1 opakowanie śmietan-fiksu , aby wzmocnić jego konsystencję.
Rolada wuzetkowa:
  1. Ostudzony płat ciasta rozwinąć , ściągnąć papier do pieczenia ( chyba , że zrobiliście to wcześniej ) i posmarować kremem.
  2. Zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu.
  3. Przed podaniem opruszyć cukrem pudrem.
Smacznego




15 lutego 2014

Zupa śródziemnomorska

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na bardzo dobrą zupę. Nie wiem czy oglądacie i znacie Kingę Paruzel ? ta dzisiejsza zupka jest właśnie według jej przepisu. Polecam.





Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 2 duże ziemniaki
  • 4 szt. pomidorów bez skórki ( może być z puszki )
  • 30 -40 g makaronu
  • oliwa
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki śmietany
  • wywar rosołowy 1,5 - 2 litry


Sposób przygotowania :
  1. Pomidory,ziemniaki i bakłażana kroimy w kostkę.
  2. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pomidory, chwilkę dusimy.
  3. Dodajemy tymianek i ziemniaki.
  4. Całość dusimy ok. 5 minut.
  5. Zalewamy wywarem rosołowym.
  6. Gotujemy na małym ogniu do czasu , gdy ziemniaki zmiękną.
  7. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. miękki dodajemy do zupy.
  8. Pod koniec gotowania wrzucamy bakłażana i śmietanę.
  9. Całość jeszcze chwilkę gotujemy.
Smacznego





14 lutego 2014

Muffiny czekoladowe z białą czekoladą

Mega pyszne, dla miłośników czekolady. Mocno czekoladowe , biała czekolada przełamuje troszeczkę smak , dodając słodkości muffinkom. Aby mieć czekoladę białą płynną , to polecam zagrzać muffinki w mikrofalówce, pod warunkiem , że nie mają polewy.

Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 25 - 30 minut

 źródło : "Moje smaki życia "



Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 300 ml kefiru
  • 1 jajko
  • 150 g czekolady deserowej
  • 100 g masła 
  • 100 g białej czekolady
Sposób przygotowania:
  1. Składniki suche takie jak : mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda i kakao.
  2. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej.( ostudzić )
  3. Składniki mokre :  kefir , jajko,rozpuszczona czekoladę z masłem.
  4. Składniki suche i mokre wymieszać ze sobą tak ,aby masa pozostała grudkowata.
  5. Część ciasto wylać do foremki muffinkowej , położyć kostkę białej czekolady i przykryć następną porcją ciasta.
  6. Włożyć muffinki do piekarnika i piec ok. 25 - 30 minut. w temp. 180 C.
Smacznego





13 lutego 2014

Migdałowe księżyce

Niesamowicie kruche ciasteczka ,,,druga propozycja walentynkowych słodkości. Efekt smakowy jest idealny w połączeniu z przyprawą do piernika , która tym bardziej uwydatnia migdałowy smak.  Bardzo polecam wypróbować.

Temp. pieczenia : 170 C
Czas pieczenia : ok. 25 minut

źródło : " Gotuj krok po kroku "




Składniki:
  • 200 g mąki
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 180 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 50 g drobnego cukru do dekoracji
 
Sposób wykonania:
  1. 200 g mąki przesiać .
  2. Dodać 1 łyżeczkę przyprawy do piernika, szczyptę soli, 100 g drobno zmielonych migdałów oraz 80 g cukru pudru.
  3. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać.
  4. Dokładamy zimne pokrojone w kostki masło.
  5. Produkty zagniatamy na jednolita masę.
  6. Z ciasta stworzyć wałeczek ( taki jak do kopytek) i kroimy w prostokąciki.
  7. Z każdego prostokącika tworzymy ciasteczko w kształcie księżyca.
  8. Układamy księżyce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Księżyce pieczemy ok. 25 minut w temp. 170 C.
  10. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy.
  11. Drobny cukier mieszamy z 2 łyżeczkami przyprawy do piernika.
  12. Lekko ciepłe księżyce obsypujemy mieszanką i układamy na półmisku.

Smacznego 



11 lutego 2014

Ciasteczka jogurtowe z morelami

Zbliżają się Walentynki a więc moją pierwszą propozycją na coś słodkiego do lampki przy świecach są te oto ciasteczka. Są bardzo kruche o wyrazistym smaku owocowym i owsianym, gdyż dodatkiem do nich są również płatki owsiane.

Temp. pieczenia: 190 C
Czas pieczenia: 20 - 25 minut

źródło "Gotuj krok po kroku"







Składniki:
  • 60 g margaryny
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 150 g suszonych moreli
  • 100 g migdałów
  • 100 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Sposób przygotowania:
  1. Margarynę rozpuścić.
  2. Jogurt naturalny wymieszać z jajkiem oraz cukrem trzcinowym.
  3. Suszone morele opłukać i pokroić na małe cząstki.
  4. Migdały zmielić blenderem.
  5. Kawałki suszonych moreli i migdałów wraz z płatkami owsianymi dodać do jogurtu naturalnego z jajkiem i cukrem.
  6. Dosypać mielony cynamon. Wymieszać.
  7. Wystudzoną margarynę wlać do masy jogurtowej z płatkami owsianymi.
  8. Do podanych składników dodać przesianą mąkę z 1 łyżeczką proszku do pieczenia.
  9. Ciasto dobrze wymieszać .
  10. Wykładać małe porcję , formować w koła i lekko przygniatać na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia  .
  11. Piec ok. 20 - 25 minut w temp. 190 C.
Smacznego :)


7 lutego 2014

Mini pączusie

Karnawał wciąż trwa a więc nie żałujmy sobie różnych karnawałowych pyszności. Ja miałam ochotę na mini pączki. Nie używałam żadnego nadzienia, tylko posypałam cukrem pudrem i delektowaliśmy się pysznymi , delikatnymi pączusiami. które były równie pyszne na drugi dzień , bo już na trzeci ich zabrakło ;)







Składniki:
  • 3,5 czubatej szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 6 żółtek
  • szczypta soli
Ponadto:
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
 
Sposób przyrządzania mini pączków :
  1. Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, dodajemy łyżeczkę cukru, odstawiamy i czekamy aż lekko rozczyn się podniesie.
  2. Dodajemy mąkę, masło, żółtka utarte z pozostałym cukrem, sok z cytryny i sól.
  3. Zagniatamy ciasto, dodajemy stopniowo ok. 1 i 1/2 szklanki wody. Gdy ciasto zbyt się klei można dodać troszkę mąki. ( użyłam robota kuchennego )
  4. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia .
  5. Wyrośnięte ciasto formujemy w niewielkiej ilości kulki i wrzucamy partiami  do  gorącego oleju, smażymy na złoty kolor.
  6. Po wyjęciu z oleju , pączki układamy na ręczniku kuchennym aby odsączyć je z tłuszczu.
  7. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego



 
Karnawałowe smażenie

6 lutego 2014

Schabowe kieszonki z serem i suszonymi pomidorami

Wyśmienita propozycja na obiad i podanie zwykłych schabowych troszkę inaczej tzn.nadziany kotlecik pomidorami i serem obtoczony płatkami migdałowymi. 






Składniki dla 4 osób:
  • 6 kotletów schabowych
  • 6 połówek suszonych pomidorów
  • 6 plastrów żółtego sera
  • 6 łyżek płatków migdałowych
  • 3 jajka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
  1. Schab opłukać. Czosnek obrać i drobno posiekać.
  2. Kotlety skropić sokiem z cytryny i natrzeć z obu stron czosnkiem.
  3.  W każdym kawałku mięsa zrobić nacięcie tak , aby powstała dość głęboka kieszeń.
  4. Kotlety posypać solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
  5. Połówki pomidorów owinąć plasterkami sera.
  6. Następnie wsunąć w kieszenie każdego kotlecika..
  7. Otwory spiąć wykałaczkami.
  8. Jajka roztrzepać widelcem .
  9. Kotlety opruszyć mąką.
  10. Po kolei każdy z kotlecików panierować w jajkach i płatkach migdałowych.
  11. Na patelni rozgrzać olej.
  12. Włożyć kotlety i smażyć po 5 minut z każdej strony.
  13. Podawać zaraz po przygotowaniu np. z ryżem i smażonymi warzywami.
Smacznego




2 lutego 2014

Babka piaskowa

Babka kojarzy nam się Wielkanocą a przecież w inne dni smakuje tak samo :) Szybka , piaszczysta babka na popołudniowy odpoczynek przy pysznej kawce z mleczkiem :) Nie ma nic lepszego jak nic nie robienie i zajadanie się słodkościami ;)

Foremka na babkę z tuleją
Czas pieczenia: ok. 60 minut
Temp. pieczenia : 180 C





Składniki:
  • 150 g masła
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • cukier waniliowy ( 16 g )
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z cytryny
  • cukier puder do lukru
  • bułka tarta do foremki
 



Sposób przygotowania:
  1. Jajka rozbijamy i oddzielamy od żółtek.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  3. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z 1 i 1/2 łyżeczką proszku do pieczenia.
  4. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i cały czas mieszając dodajemy cukier i cukier waniliowy.
  5. Nie przestając miksować, dodajemy żółtka , przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i skórką startą z cytryny.
  6. Do tak przygotowanej masy dodajemy delikatnie  ubitą pianę z białek , najlepiej łyżką nie mikserem.
  7. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i bułką tartą, foremki na babkę z tuleją.
  8. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 60 minut.
  9. Upieczoną babkę studzimy i wylewamy na nią lukier cytrynowy .( 10 łyżek cukru pudru. łyżka wyciśniętego soku z cytryny i łyżka ciepłej wody - wszystkie składniki ucieramy )
Smacznego