31 stycznia 2014

Drobiowe kieszonki z bazylią

Sposób na smaczne i szybkie jedzonko. Bardzo efektownie wygląda na stole a więc proponuję zrobić na imprezę rodzinną. :) Jeśli lubicie dodatek ziół to możecie użyć jakich tylko chcecie , z każdym będzie smakowało wykwintnie.







Składniki : dla 4 osób
  • pierś podwójna z kurczaka 
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej do panierowania
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
  1. Mięso z kurczaka dokładnie opłukać i osuszyć ( aby mięso było soczyste i aromatyczne należy namoczyć w mleku z suszoną bazylią). Podzielić na 4 części.
  2. Rozbić tłuczkiem, ociupinkę posolić i popieprzyć z każdej strony.
  3. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić również na 4 części.
  4. Mięso ułożyć na deseczce i na każdego rozbitego kotleta układamy po porcji mozzarelli.
  5. Porcje mięsa zwinąć aby przykryć kawałek sera w formie koperty i spiąć wykałaczką, aby kotleciki się nie rozpadły.
  6. Jajko rozbić na talerzyk, roztrzepać widelcem i każdy kotlecik namoczyć w jaku po czym obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z suchą bazylią.
  7. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  8. Podawać np. z zapiekanymi ziemniaczkami albo frytkami.
Smacznego

29 stycznia 2014

Ciasto wyśmienite

Lubicie ciasta z makiem ? a ciasta kakaowe? a może tak dołączyć biszkopty , powidła śliwkowe i powstanie nam "Ciasto wyśmienite" ?. 3 ciasta w 1. Wbrew pozorom przygotowanie ciasta zajmuje mało czasu. Wystarczy tylko zrobić ciasto białe , podzielić je na 3 części, do każdej dodać kakao albo mak, upiec i ciasto będzie gotowe :)

Wymiary foremki : 28 x 24 cm
Czas pieczenia : 45 - 50 minut
Temp. pieczenia : 180 C




Składniki :
Ciasto:
  • 2 i 1/2 szkl. mąki tortowej
  • 2 szkl. cukru pudru
  • 1/2 szkl. maku
  • 375 g margaryny ( 1,5 kostki )
  • 8 jajek
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 2 paczki biszkoptów okrągłych
  • 2 słoiki powideł śliwkowych
  • bułka tarta do posypania foremki
  • tłuszcz do foremki
 
Sposób przygotowania:
  1. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym żółtku.
  2. Mąkę ( dwie lyzki odłożyć ) wymieszać z proszkiem do pieczenia i połaczyć z utartą masą.
  3. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy.
  4. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać mak, do drugiej kakao, do trzeciej odłożoną mąkę.
  5. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
 
Ciasto wyśmienite:
  1. Ciasto makowe wylać do blaszki o wymiarach 28 x 40 cm.
  2. Ułożyć warstwę biszkoptów.
  3. Posmarować powidłami.
  4. Wyłożyć ciasto z kakao, ułożyć biszkopty.
  5. Posmarować powidłami i na koniec wyłożyć jasne ciasto.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 - 50 minut. w temp. 180 C. ( ciasto musi się zarumienić )
  7. Polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
 Smacznego

 


28 stycznia 2014

Tort orzechowo - czekoladowy bez mąki

Do zrobienia tortu złożyły się aż 3 ważne powody : rocznica ślubu ,urodziny i 1 rocznica powstania bloga :) . Orzechy i czekolada to świetne połączenie , stąd mój wybór na tort orzechowo - czekoladowy. Zawsze mam problem przy przygotowywaniu tortów , gdy przychodzi moment nasączania blatów. Ten biszkopt jest tak wilgotny , że na szczęście ominęła mnie ta "niemiła" czynność ;) 

źródło : klik

Tortownica : średnica 27 cm
Czas pieczenia : 70 minut / najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy tzn. że upieczony )
Temp. pieczenia : 165 C





Składniki:

Biszkopt orzechowy:
  • 10 jajek
  • 250 g orzechów włoskich
  • 250 g cukru pudru
  • cytryna
  • 3 łyżki bułki tartej
  1. Ubić białka na sztywno. 
  2. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Pod koniec wlewamy wyciśnięty sok z cytryny.
  3. Masę jajeczną łączymy z ubitą pianą bardzo delikatnie.
  4. Na koniec wsypujemy zmielone orzechy włoskie i bułkę tartą.
  5. Gdy wszystkie składniki pięknie się połączą to wylewany do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  6. Ja piekłam w temp. 165 C przez ok. 7o minut.


Krem czekoladowy
  • 1 szklanka mleka
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • kieliszek wódki
  1. Zaczynamy od zagotowania szklanki mleka.
  2. W garnuszku rozcieramy żółtka z cukrem i mąką ziemniaczaną na kogel mogel.
  3. Rondelek wstawiamy do większego garnka wypełnionego wodą i gotujemy krem nad parą wodną.
  4. Do tak przygotowanej masy dolewamy pomalutku gorące mleko , cały czas mieszając.
  5. Mieszamy do momentu , gdy masa nabierze konsystencji kremu. ok. 5-7 minut.
  6. Czekamy aż masa wystygnie. Po tym czasie łączymy z miękkim masłem.
  7. Dodajemy kakao i alkohol.
  8. Miksujemy tak długo, dopóki nie powstanie gładki , puszysty krem.
  
Tort orzechowo - czekoladowy
  1. Wystudzony biszkopt przekrój na 2 blaty.
  2.  Spód posmaruj kremem czekoladowym.
  3. Przykryj drugim blatem.
  4. Wierzch tortu przykryj pozostałym kremem i ozdób według własnego upodobania :)
 
Smacznego


 
 


20 stycznia 2014

Schabowe ruloniki z papryką i bazylią

Niebagatelna propozycja na obiad nie tylko w tygodniu. Prezentuje się i smakuje obłędnie. Oczywiście kto lubi bardziej ostre,  odpowiednio więcej dodaje papryczki chilli ;) Z tych proporcji co podam ....uffff gorąco było :)

Inne przepis na roladki schabowe z mojego bloga : roladki-schabowe-w-sosie-grzybowym
                                                                                : roladki-schabowe-w-sosie-pomidorowo - serowym




Do wykonania dania potrzebne będą:

Składniki :
  • 6 kotletów schabowych
  • 2 średnie papryki czerwone
  • 20 dag sera typu parmezan
  • 1 strąk papryczki chilli 
  • 1 pęczek bazylii
  • 4 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • kolorowy pieprz
 
Przygotowanie:
  1. Mięso opłucz, osusz i mocno rozbij. Posyp pieprzem i solą.
  2. Papryki umyj, rozetnij , wyjmij gniazda nasienne. Strąki papryki pokrój na mniejsze kosteczki.
  3. Papryczkę chilli umyj , pokroić drobno i jeśli chcesz mieć danie ogniste to pokrój papryczkę z nasionkami a jeśli mniej ostre to pozbądź się nasionek.
  4. Bazylię opłucz i osusz, oderwij listki.
  5. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  6. Na patelni rozgrzej olej i na początek włóż pokrojoną papryczkę chilli. Posyp nasionami kminku i smaż przez kilka minut.
  7. Następnie dodać paprykę czerwoną pokrojoną i lekko poddusić ok. 15 minut na małym ogniu.
  8. Pozostawić do ostygnięcia.
  9. Mięso potłuczone wysmaruj musztardą, posyp startym serem.
  10. Ułóż na serze farsz paprykowy i ciasno zwiń. Rulony zepnij wykałaczką.
  11. Ułóż w naczyniu żaroodpornym , posyp zmielonym kolorowym pieprzem i kminkiem. Piecz ok. 30 minut w temp. 175 C.
Smacznego





19 stycznia 2014

Kolorowa szachownica

Dzisiaj chce zaprezentować takie cudo smakowite . Lubię bawić się w kuchni , pod warunkiem , że coś z tego wychodzi ;) Zaczęłam od upieczenia dwóch biszkoptów w keksówce a skończyłam w większej blaszce. ;) Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale też pysznie smakuje. Biszkopt jest niezwykle delikatny i puszysty a krem daje waniliowy posmak słodkości :)

Keksówka wymiary : 24 x 12 cm
Blaszka wymiary : 24 x 28 cm
Czas pieczenia : 30 minut
Temp. pieczenia : 180 C



Składniki:
Biszkopt biały:
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Biszkopt ciemny:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
  • 1/2 l mleka
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • cukier wanilinowy
  • kostka masła
Dodatkowo:
  • dowolna galaretka
  • posypka kolorowa
 
Jak to zrobić?
  1. Biszkopt biały : białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku , następnie dodajemy cukier. Delikatnie wsypujemy mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C .
  2. Biszkopt ciemny : przygotowujemy tak samo jak jasny tylko mąkę wsypujemy wymieszaną dodatkowo z kakao. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C.
 
Masa budyniowa:
  1. Gotujemy szklankę mleka z cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Resztę mleka ( szklankę ) należy rozmieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka. Dobrze mieszamy , aby nie powstały grudki.
  3. Wystudzony budyń ucieramy z masłem ( temp. pokojowa )
Dodatkowo
  1. Galaretkę przyrządzamy wg. opisu na opakowaniu.
Ciasto " Kolorowa szachownica"
  1. Biszkopt jasny i  ciemny po wystudzeniu kroimy  wzdłuż na 3 paski.
  2. Układamy w większej foremce , gdzie pomiędzy paseczki nakładamy warstwę kremu , w ten sposób paseczki biszkoptów się przykleją do siebie.
  3. Na jedną warstwę ułożonych i posklejanych kremem pasków biszkoptów , wylewamy tężejącą galaretkę.
  4. Na galaretce układamy następne paseczki biszkoptowe pamiętając o kolejności układania .
  5. Jeśli na dole mamy paseczek jasny to na górnej warstwie układamy paseczek ciemny . :)
  6. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.
Smacznego 

 
 

18 stycznia 2014

Panna cotta z limonką

Miałam wielką ochotę na mały deserek i znalazłam ciekawy przepis na Panna cottę. Limonkę w lodówce znalazłam, kremówkę też , więc nie było na co czekać. :) Pyszny i łatwy w przygotowaniu deser.

źródło : "link



Składniki:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 % 
  • galaretka agrestowa
  • starta skórka z limonki
  • 2 łyżki cukru
  • sos malinowy

Sposób przygotowania:
  1. Nalać 1/3 szklanki wrzącej wody i wsypać całą galaretkę , mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
  2. Kremówkę wlać do garnka , doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Śmietanę połączyć z galaretką i wrzucić starta skórkę z limonki i na końcu wymieszać.
  4. Okrągłe foremki, salaterki opłukać zimną wodą i ponalewać masę śmietanową.
  5. Wstawić do lodówki aby deser stężał.
  6. Aby lepiej wyszły z foremki należy foremki z masą zanurzyć w gorącej wodzie a następnie odwrócić i wyłożyć na talerzyk.
  7. Można polać dowolnym sosem.

 
Smacznego

12 stycznia 2014

Ciasto " Pawi ogon"

Niezwykłe ciasto kruche przełożone kremem budyniowym z roladkami śliwkowymi z orzechami. Ciasto " Pawi ogon " wygląda nieziemsko i zaskakuje przeróżnymi smakami. Przygotowanie zajmuje troszkę czasu , ale jak ktoś lubi piec wyśmienite smakołyki to będzie zachwycony :)

Wymiary blaszki : 29 x 24 cm
Czas pieczenia : 15 - 20 minut
Temp. pieczenia 195 C


 źródło / Gotuj krok po kroku - Piotr Kmieć/


Składniki:
  • 4 szklanki + 80 g mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka + 2 żółtka
  • 250 g margaryny
  • 1/2 szklanki śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 200 g masła
  • 1 l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duże opakowanie cukru wanilinowego
  •  80 g mąki  ziemniaczanej
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej
  •  1 duża paczka biszkoptów
 
Polewa czekoladowa :
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki margaryny
Cukier , kakao i mleko mieszamy w garnuszku. Gdy cukier się rozpuści dodajemy margarynę i mieszamy na małym ogniu do czasu jej rozpuszczenia.

Sposób wykonania:

Ciasto kruche:
  1. 4 szklanki mąki pszennej przesiać, dodać cukier puder , proszek do pieczenia, margarynę i posiekać. 
  2. Dodać 1 jajko , 2 żółtka i śmietanę. Składniki zagnieść na gładkie ciasto.
  3. Ciasto dzielimy na 4 równe kawałki, zawinąć w folię spożywczą  i wstawić do lodówki na 40 minut.
  4. Po wyznaczonym czasie rozwałkujemy 1 część ciasta na wymiar blaszki i pieczemy w temp. 195 C przez ok. 15 - 20 minut.
Roladki śliwkowo- orzechowe
  1. Pozostałe 3 części również rozwałkujemy i rozsmarowujemy na nich powidła z orzechami.
  2. Zwijamy wzdłuż krótszego boku i układamy w blaszce wszystkie 3 roladki , które pieczemy w temp. 195 C przez 15- 20 minut. Studzimy.
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie według przepisu na opakowaniu. Wstawiamy do lodówki.

Krem budyniowy:
  1.  Z mleka odlać 1 szklankę , zmiksować z 3 jajkami oraz resztą mąki pszennej ( 80 g ) i 80 g mąki ziemniaczanej.
  2. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Następnie wlać do niego mieszankę mleka , jajek i mąk. Składniki połączyć . Przyrządzić gęsty krem i przestudzić, co jakiś czas mieszając.
  3. Masło utrzeć mikserem z cukrem waniliowym, następnie dodawać małymi porcjami ostudzony budyń.
Ciasto "Pawi ogon"
  1. Upieczony kruchy spód układamy na wyścieloną folią spożywczą blaszkę. 
  2. Na ciasto wykładamy połowę kremu budyniowego. Wyrównujemy.
  3. Na masie budyniowej układamy upieczone rolady .
  4. Pomiędzy rolady wykładamy tężejącą galaretkę.
  5. Proponuję ciasto wstawić do lodówki aby wszystko dobrze stężało ( ja tego nie uczyniłam i mi galaretka gdzieś się ulotniła ;)
  6.  Gdy galaretki zastygną wyłożyć resztę kremu .
  7. Na kremie układamy biszkopty . Wierzch polewamy polewą .
  8. Wstawiamy do lodówki w celu połączenia się smaków i do całkowitego stężenia.
Smacznego 


 


10 stycznia 2014

Puszyste maślane bułeczki z lukrem


Postanowiłam sobie , że od Nowego Roku spróbuje swoich sił z pieczeniem pieczywa. Dzisiaj na próbę są pyszne puszyste bułeczki polane lukrem. Lukier nadaję im troszkę słodyczy bo same w sobie słodkie nie są, za to można wyczuć lekko cynamonowy smak :) Uważam wypiek za udany :)

Temp. pieczenia  195 C
Czas pieczenia : 40 - 45 minut

/źródło : czasopismo dla kobiet/








Składniki:
  • 30 g drożdży ( lub 2 opakowania drożdży instant )
  • 300 ml mleka
  • 4 szklanki mąki
  • łyżeczka cynamonu
  • 90 g masła
  • szklanka suszonych owoców ( morele, rodzynki, śliwki )
  • 1/4 szklanki cukru
  • jajko
 
Lukier:
  • 10 łyżek cukru pudru
  • łyżka wrzątku
  • łyżka soku z cytryny
 
Sposób wykonania:
  1. Wymieszać mleko, cukier i drożdże. Kiedy zaczną rosnąć dosypać mąkę , cynamon i pokrojone w kostkę masło.
  2. Następnie dodać jajko i posiekane owoce suszone. Wyrobić ciasto ( można robotem kuchennym ). Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę aby wyrosło.
  3. Uformować z ciasta kulki w kształcie bułeczek i poukładać na natłuszczonej blaszce. Znowu poczekać ok. 40 minut żeby bułeczki urosły.
  4. Przygotować lukier: składniki na lukier dobrze utrzeć , żeby był jednolity i polać nim bułeczki.
  5. Piec w temp. 195 C ok. 40 - 45 minut. 
Rada:
Aby ułatwić sobie lanie lukru na bułeczki , ucinamy róg torebki foliowej , wkładamy do niej lukier i wyciskamy :)

Smacznego

  

9 stycznia 2014

Ciemny chlebek z daktylami i orzechami


Pierwszy ale taki nie do końca wypiek chlebowy. Nie ma dodatku drożdży , dodatkiem są daktyle i orzechy z cukrem brązowym. Chlebek bardzo dobrze smakuje z masełkiem i miodem. Czas pieczenia według przepisu ok. 40 minut. U mnie ciasto piekło się ok. 1,5 godz. Zmniejszyłam też ilość użytego cukru. Jako smakowity początek dnia polecam kawałek ciemnego chlebka. :)








Składniki:
  • szklanka suszonych daktyli
  • szklanka brązowego cukru ( 1/2 szkl. cukru )
  • 60 g masła
  • 2 szklanki pełnoziarnistej mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów
  • jajko
  • sól


  1. Keksówkę wysmarować tłuszczem.
  2. W garnku chwilkę gotujemy na małym ogniu,  daktyle , cukier, masło i szklankę wody do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru i masła. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
  3. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do mąki z proszkiem do pieczenia dodajemy ostudzony syrop z daktylami, orzechy i roztrzepane jajko. Mieszamy.
  4. Przekładamy do keksówki. Według przepisu chlebek w foremce nakrywamy folią spożywczą, żeby nie wysechł. Ja tak zrobiłam , ale za długo mi się piekło. Po 50 minutach takiego " przykrytego pieczenia" zdjęłam folię i piekłam bez niej następne ok. 40 minut w temp. 180 C
  
SMACZNEGO