31 stycznia 2014

Drobiowe kieszonki z bazylią

Sposób na smaczne i szybkie jedzonko. Bardzo efektownie wygląda na stole a więc proponuję zrobić na imprezę rodzinną. :) Jeśli lubicie dodatek ziół to możecie użyć jakich tylko chcecie , z każdym będzie smakowało wykwintnie.







Składniki : dla 4 osób
  • pierś podwójna z kurczaka 
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej do panierowania
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
  1. Mięso z kurczaka dokładnie opłukać i osuszyć ( aby mięso było soczyste i aromatyczne należy namoczyć w mleku z suszoną bazylią). Podzielić na 4 części.
  2. Rozbić tłuczkiem, ociupinkę posolić i popieprzyć z każdej strony.
  3. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić również na 4 części.
  4. Mięso ułożyć na deseczce i na każdego rozbitego kotleta układamy po porcji mozzarelli.
  5. Porcje mięsa zwinąć aby przykryć kawałek sera w formie koperty i spiąć wykałaczką, aby kotleciki się nie rozpadły.
  6. Jajko rozbić na talerzyk, roztrzepać widelcem i każdy kotlecik namoczyć w jaku po czym obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z suchą bazylią.
  7. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  8. Podawać np. z zapiekanymi ziemniaczkami albo frytkami.
Smacznego

28 stycznia 2014

Tort orzechowo - czekoladowy bez mąki

Do zrobienia tortu złożyły się aż 3 ważne powody : rocznica ślubu ,urodziny i 1 rocznica powstania bloga :) . Orzechy i czekolada to świetne połączenie , stąd mój wybór na tort orzechowo - czekoladowy. Zawsze mam problem przy przygotowywaniu tortów , gdy przychodzi moment nasączania blatów. Ten biszkopt jest tak wilgotny , że na szczęście ominęła mnie ta "niemiła" czynność ;) 

źródło : klik

Tortownica : średnica 27 cm
Czas pieczenia : 70 minut / najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy tzn. że upieczony )
Temp. pieczenia : 165 C





Składniki:

Biszkopt orzechowy:
  • 10 jajek
  • 250 g orzechów włoskich
  • 250 g cukru pudru
  • cytryna
  • 3 łyżki bułki tartej
  1. Ubić białka na sztywno. 
  2. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Pod koniec wlewamy wyciśnięty sok z cytryny.
  3. Masę jajeczną łączymy z ubitą pianą bardzo delikatnie.
  4. Na koniec wsypujemy zmielone orzechy włoskie i bułkę tartą.
  5. Gdy wszystkie składniki pięknie się połączą to wylewany do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  6. Ja piekłam w temp. 165 C przez ok. 7o minut.


Krem czekoladowy
  • 1 szklanka mleka
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • kieliszek wódki
  1. Zaczynamy od zagotowania szklanki mleka.
  2. W garnuszku rozcieramy żółtka z cukrem i mąką ziemniaczaną na kogel mogel.
  3. Rondelek wstawiamy do większego garnka wypełnionego wodą i gotujemy krem nad parą wodną.
  4. Do tak przygotowanej masy dolewamy pomalutku gorące mleko , cały czas mieszając.
  5. Mieszamy do momentu , gdy masa nabierze konsystencji kremu. ok. 5-7 minut.
  6. Czekamy aż masa wystygnie. Po tym czasie łączymy z miękkim masłem.
  7. Dodajemy kakao i alkohol.
  8. Miksujemy tak długo, dopóki nie powstanie gładki , puszysty krem.
  
Tort orzechowo - czekoladowy
  1. Wystudzony biszkopt przekrój na 2 blaty.
  2.  Spód posmaruj kremem czekoladowym.
  3. Przykryj drugim blatem.
  4. Wierzch tortu przykryj pozostałym kremem i ozdób według własnego upodobania :)
 
Smacznego


 
 


20 stycznia 2014

Schabowe ruloniki z papryką i bazylią

Niebagatelna propozycja na obiad nie tylko w tygodniu. Prezentuje się i smakuje obłędnie. Oczywiście kto lubi bardziej ostre,  odpowiednio więcej dodaje papryczki chilli ;) Z tych proporcji co podam ....uffff gorąco było :)

Inne przepis na roladki schabowe z mojego bloga : roladki-schabowe-w-sosie-grzybowym
                                                                                : roladki-schabowe-w-sosie-pomidorowo - serowym




Do wykonania dania potrzebne będą:

Składniki :
  • 6 kotletów schabowych
  • 2 średnie papryki czerwone
  • 20 dag sera typu parmezan
  • 1 strąk papryczki chilli 
  • 1 pęczek bazylii
  • 4 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • kolorowy pieprz
 
Przygotowanie:
  1. Mięso opłucz, osusz i mocno rozbij. Posyp pieprzem i solą.
  2. Papryki umyj, rozetnij , wyjmij gniazda nasienne. Strąki papryki pokrój na mniejsze kosteczki.
  3. Papryczkę chilli umyj , pokroić drobno i jeśli chcesz mieć danie ogniste to pokrój papryczkę z nasionkami a jeśli mniej ostre to pozbądź się nasionek.
  4. Bazylię opłucz i osusz, oderwij listki.
  5. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  6. Na patelni rozgrzej olej i na początek włóż pokrojoną papryczkę chilli. Posyp nasionami kminku i smaż przez kilka minut.
  7. Następnie dodać paprykę czerwoną pokrojoną i lekko poddusić ok. 15 minut na małym ogniu.
  8. Pozostawić do ostygnięcia.
  9. Mięso potłuczone wysmaruj musztardą, posyp startym serem.
  10. Ułóż na serze farsz paprykowy i ciasno zwiń. Rulony zepnij wykałaczką.
  11. Ułóż w naczyniu żaroodpornym , posyp zmielonym kolorowym pieprzem i kminkiem. Piecz ok. 30 minut w temp. 175 C.
Smacznego





18 stycznia 2014

Panna cotta z limonką

Miałam wielką ochotę na mały deserek i znalazłam ciekawy przepis na Panna cottę. Limonkę w lodówce znalazłam, kremówkę też , więc nie było na co czekać. :) Pyszny i łatwy w przygotowaniu deser.

źródło : "link



Składniki:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 % 
  • galaretka agrestowa
  • starta skórka z limonki
  • 2 łyżki cukru
  • sos malinowy

Sposób przygotowania:
  1. Nalać 1/3 szklanki wrzącej wody i wsypać całą galaretkę , mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
  2. Kremówkę wlać do garnka , doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Śmietanę połączyć z galaretką i wrzucić starta skórkę z limonki i na końcu wymieszać.
  4. Okrągłe foremki, salaterki opłukać zimną wodą i ponalewać masę śmietanową.
  5. Wstawić do lodówki aby deser stężał.
  6. Aby lepiej wyszły z foremki należy foremki z masą zanurzyć w gorącej wodzie a następnie odwrócić i wyłożyć na talerzyk.
  7. Można polać dowolnym sosem.

 
Smacznego

12 stycznia 2014

Ciasto " Pawi ogon"

Niezwykłe ciasto kruche przełożone kremem budyniowym z roladkami śliwkowymi z orzechami. Ciasto " Pawi ogon " wygląda nieziemsko i zaskakuje przeróżnymi smakami. Przygotowanie zajmuje troszkę czasu , ale jak ktoś lubi piec wyśmienite smakołyki to będzie zachwycony :)

Wymiary blaszki : 29 x 24 cm
Czas pieczenia : 15 - 20 minut
Temp. pieczenia 195 C


 źródło / Gotuj krok po kroku - Piotr Kmieć/


Składniki:
  • 4 szklanki + 80 g mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka + 2 żółtka
  • 250 g margaryny
  • 1/2 szklanki śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 200 g masła
  • 1 l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duże opakowanie cukru wanilinowego
  •  80 g mąki  ziemniaczanej
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej
  •  1 duża paczka biszkoptów
 
Polewa czekoladowa :
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki margaryny
Cukier , kakao i mleko mieszamy w garnuszku. Gdy cukier się rozpuści dodajemy margarynę i mieszamy na małym ogniu do czasu jej rozpuszczenia.

Sposób wykonania:

Ciasto kruche:
  1. 4 szklanki mąki pszennej przesiać, dodać cukier puder , proszek do pieczenia, margarynę i posiekać. 
  2. Dodać 1 jajko , 2 żółtka i śmietanę. Składniki zagnieść na gładkie ciasto.
  3. Ciasto dzielimy na 4 równe kawałki, zawinąć w folię spożywczą  i wstawić do lodówki na 40 minut.
  4. Po wyznaczonym czasie rozwałkujemy 1 część ciasta na wymiar blaszki i pieczemy w temp. 195 C przez ok. 15 - 20 minut.
Roladki śliwkowo- orzechowe
  1. Pozostałe 3 części również rozwałkujemy i rozsmarowujemy na nich powidła z orzechami.
  2. Zwijamy wzdłuż krótszego boku i układamy w blaszce wszystkie 3 roladki , które pieczemy w temp. 195 C przez 15- 20 minut. Studzimy.
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie według przepisu na opakowaniu. Wstawiamy do lodówki.

Krem budyniowy:
  1.  Z mleka odlać 1 szklankę , zmiksować z 3 jajkami oraz resztą mąki pszennej ( 80 g ) i 80 g mąki ziemniaczanej.
  2. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Następnie wlać do niego mieszankę mleka , jajek i mąk. Składniki połączyć . Przyrządzić gęsty krem i przestudzić, co jakiś czas mieszając.
  3. Masło utrzeć mikserem z cukrem waniliowym, następnie dodawać małymi porcjami ostudzony budyń.
Ciasto "Pawi ogon"
  1. Upieczony kruchy spód układamy na wyścieloną folią spożywczą blaszkę. 
  2. Na ciasto wykładamy połowę kremu budyniowego. Wyrównujemy.
  3. Na masie budyniowej układamy upieczone rolady .
  4. Pomiędzy rolady wykładamy tężejącą galaretkę.
  5. Proponuję ciasto wstawić do lodówki aby wszystko dobrze stężało ( ja tego nie uczyniłam i mi galaretka gdzieś się ulotniła ;)
  6.  Gdy galaretki zastygną wyłożyć resztę kremu .
  7. Na kremie układamy biszkopty . Wierzch polewamy polewą .
  8. Wstawiamy do lodówki w celu połączenia się smaków i do całkowitego stężenia.
Smacznego 


 


8 stycznia 2014

Chili con carne


Jedno z ulubionych dań mojej rodzinki jest Chili con carne. Bardzo pożywne i sycące danie. W zależności od tego czy lubimy bardziej ostre , dodajemy więcej ostrej papryki i gotowe ! Jest to szybka propozycja kolacjo-obiadowa do zrobienia w tygodniu po przyjściu z pracy :)





Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • oliwa z oliwek
  • 2/3 szkl. bulionu
  • sól i pieprz


Sposób wykonania:

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę ,dodajemy pokrojony dość drobno czosnek i szklimy na łyżce oliwy.
  2.  Wykładamy mięso na patelnię do cebulki z czosnkiem i smażymy ok. 10 minut , mieszając w taki sposób , aby rozdrobnić je na małe kawałki.
  3. Wsypujemy osączoną z zalewy kukurydzę , czerwoną fasolę oraz pomidory z puszki.
  4. Wlewamy bulion , dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryka i ostrą według uznania.
  5. Mieszamy wszystkie składniki i dusimy kolejne 10 minut.
SMACZNEGO :)




1 stycznia 2014

Sernik z masą kajmakową

Nie liczę kalorii , ten serniczek jest po prostu pyszny. Jest tak delikatny jak chmurka a jeszcze jedna z warstw jest dodatkowo z masą kajmakową. Jestem wielbicielką kajmaku to ten sernik to prawdziwa rozkosz :) Do składników należało dodać sermixu , jak go nie mogłam nigdzie dostać i zrobiłam bez tego dodatku. Zamiast niego do mleka dodałam i wymieszałam z mlekiem cały budyń waniliowy.
Może nie wyszło do końca tak jak miało wyjść , mianowicie powinny być 2 oddzielne paski z warstwą białą i kajmakową ;)

Wymiary tortownicy : średnica 23 cm
Czas pieczenia : 45 - 50 minut
Temp. pieczenia : 180 C



Składniki:
Na ciasto:
  • 100 g margaryny
  • szklanka mąki
  • żółtko
  • 2 łyżki kakao i cukru
 

Na masę serową:
  • 50 g masła
  • 750 g sera białego zmielonego może być z kubełka
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • opakowanie sermixu
  • 125 ml mleka
  • 250 g gotowej masy kajmakowej

Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i mikserem wymieszać . Następnie wsypać do tortownicy o średnicy 23 cm i lekko ugnieść.
  2. Przygotowanie masy serowej: jajka ubić z cukrem na puch. Ciągle ubijając , dodaj ser, miękkie masło , sermix i mleko. ( zamiast sermixu - mleko z całym proszkiem budyniowym wymieszać i wlać do masy serowej).
  3. Masę po wymieszaniu dzielimy na 2 części. Do jednej dodaj masę kajmakową i dokładnie wymieszaj mikserem.
  4. Na ciasto jasne wyłóż masę serową ( w zależności od piekarnika można zapiec ok. 15 minut ) po czym wlać masę z  kajmakiem.
  5. Wyrównaj powierzchnię i piecz ok. 45 - 50 minut w temp. 180 C . Po upieczeniu nie wyjmować z piekarnika tylko piekarnik wyłącz i zostaw do wystygnięcia najlepiej całą noc . 
 

SMACZNEGO