30 grudnia 2014

Makowiec zawijany

Makowiec - pyszne ciasto i takie ciasto , które nie tylko w Święta na szczęście można upiec :) i nie tylko w Święta tak super smakuje ;) Przepis zaczerpnęłam z książki znanej blogerki  "Moje wypieki i desery " Niezwykle delikatne ciasto drożdżowe i wilgotne nadzienie makowe zachwyciło nie tylko mnie ;) Dobre nawet po 3 dniach od zrobienia ;)

2 rolady o wymiarach 31 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia: 40 - 45 minut




Składniki:
Ciasto:
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 42 g świeżych drożdży
  • 180 ml letniego mleka
  • 6 żółtek
  • 150 g roztopionego masła
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżki ja dodałam rumu ale może być również wódka
  • ziarenka z laski wanilii
 
Nadzienie:
  • 500 g suchego maku
  • 170 g brązowego cukru
  • 100 g rodzynków 
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 1 łyżka masła o temp. pokojowej
  • 6 białek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowej
Lukier :
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • kilka kropel soku z cytryny
 
Sposób wykonania:

Ciasto:
  1. Z drożdży przygotować rozczyn : świeże drożdże , 3 łyżki mąki pszennej , 1 łyżka cukru, 1 /4 szkl. letniego mleka. W miseczce rozkruszamy drożdże i zasypujemy je cukrem. Zalewamy mlekiem ( nie może być gorące). Wymieszać , aż drożdże się rozpuszczą . Dodać mąkę i ponownie wymieszać , aby nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Do ciasta odejmujemy o tyle mniej składników , które używaliśmy do rozczynu.
  2. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać ( mi robot kuchenny pomógł ).
  3. Ubić białko na sztywną masę i połączyć z ciastem.
  4. Przykrywamy ciasto ściereczką i czekamy na tyle , aby ciasto podwoiło swoja objętość.
  5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na ( w moim przypadku na 2 części ).
  6. Rozwałkować na prostokątne placki , nałożyć masę makową zostawiając po bokach wolne miejsce ok. 2 cm.
  7. Zwijać jak roladę wzdłuż długiego boku.
  8. Zawinąć w papier do pieczenia posmarowany lekko olejem, należy pamiętać , aby zostawić nieco przerwy między wierzchem ciasta a papierem.
  9. Tak zawiniętą roladę wkładamy do blaszki keksowej na ok. 40 - 45 minut w temp. 180 C. Rolada jak będzie brązowa to znak , że już to ten moment , aby makowiec wyjąć :)
  10. Na koniec polać lukrem , posypać makiem albo posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Smacznego



2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie :) Uwielbiam takie bogate w mak zawijańce ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Osobiście zastosowałbym trochę więcej lukru - grubszą warstwę i na to zmielone orzechy.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz