7 listopada 2014

Torcik Sachera

Dzisiejsza propozycja dla lubiących czekoladowe wypieki :) Wyrazisty smak czekolady , przełamany dżemem morelowym . Poezja smaku , bardzo polecam . Może być wykorzystany jako tort urodzinowy. Oryginalny przepis ściśle tajny :)

Wymiary tortownicy : średnica 26 cm
Czas pieczenia : ok. 1 godz.
Temp. pieczenia : 170 C

źródło : "moje smaki życia "





Składniki:
  • 350 g czekolady gorzkiej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 300 cukru
  • 6 jaj
  • 100 g mąki
  • 300 g konfitury morelowej 

Wykonanie:
  1. 150 g czekolady kruszymy i rozpuszczamy w kapieli wodnej.
  2. Ucieramy miękkie masło , dodajemy cukier puder .
  3. Następnie wrzucamy po jednym żółtku i letnią czekoladę.
  4. Białka ubijamy na sztywną pianę z 100 g cukru.
  5. Do masy czekoladowej dodajemy przesianą mąkę i stopniowo ciągle mieszając, pianę.
  6. Tortownicę pokrywamy papierem do pieczenia , wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C . Pieczemy ok. 1 godziny.
  7. Wystudzone ciasto , przecinamy wzdłuż na dwa placki.
  8. Przekładamy połową podgrzanej konfitury.
  9. Przykrywamy drugim plackiem i smarujemy wierzch ciasta pozostałą konfiturą.
Polewa:
  1. Do 125 ml wody, wsypujemy 200 g cukru i gotujemy 5 minut.
  2. Resztę czekolady rozpuszczamy ( 200 g ) , dodajemy do gorącego syropu i mieszamy.
  3. Polewę rozprowadzamy po całej powierzchni tortu , boki też .
 Smacznego

 

3 komentarze:

  1. Czekoladowa przyjemność-porywam kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chodzi za mną od dawna, ale jeszcze nie odważyłam się zrobić. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz