18 listopada 2014

Shrek

O tym cieście bardzo dużo czytałam i od bardzo długiego czasu mam na niego wielką ochotę :) Wreszcie przyszedł ten czas i mogłam go spróbować . Ciasto pycha :) Polecam bardzo , zrobię go jeszcze  nie raz i nie dwa ;) Ciasto pięknie się prezentuje na stole . Goście będą zachwyceni efektem wizualnym i smakowym :) Przepis zapożyczony z grupy facebookowej "Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta " .

Wymiary blaszki : 37 x 25 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 30 - 35 minut



Składniki:
Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
Wykonanie:
  1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę.
  2. Dodajemy cukier i cały czas dalej mieszając , dodajemy żółtka , mąki z proszkiem do pieczenia.
  3. Wylewamy na blaszkę pokryta papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy ok. 30 - 35 minut w temp. 180 C.
Masa budyniowa:
  • 1 l zielonego soku Pysio ( użyłam 900 ml soku )
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
Wykonanie:
  1.  700 ml soku gotujemy w garnuszku .
  2. W 200 ml rozpuszczamy 3 budynie i dodajemy 4 łyżki cukru.
  3. Gdy sok zacznie się gotować wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy do czasu aż masa zgęstnieje.
  4. Tak przygotowany gorący budyń wylewamy na zimny biszkopt.

Masa śmietanowa:
  • 0,5 l śmietany kremówki 30 %
  • 2 łyżki cukru ( dodałam 1 łyżkę )
  • 1 galaretka agrestowa
  • 2 śmietan - fixy
  • duże opakowanie delicji
Wykonanie:
  1. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno.
  2. Dodajemy zimną galaretkę ( rozpuszczona w 1 i 1/4 szkl. gorącej wody ).
  3. Dodatkowo zamiast żelatyny dodałam jeszcze 2 śmietan- fixy.
Shrek:
  • opakowanie delicji
  • 2 galaretki agrestowe
Wykonanie:
  1. Delicję układamy na budyń zielony i wykładamy na nie masę śmietanową.
  2. Na wierzch wylewamy 2 tężejące galaretki ( rozpuszczone w 3,5 szkl. gorącej wody ).
  3. Wstawiamy do lodówki aby całe ciasto stężało na całą noc.
Smacznego





6 komentarzy:

  1. Shreka uwielbiam i robię na przeróżne okazje

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo często robię Shreka, ciasto jest naprawdę pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda taki zieloniutki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja się zastanawiam jakiej konsystencji ma być galaretka ,zeby mi się nie utopiła w smietanie ?:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ela,galaretka musi byc tezejaca . Nie wylewamy takiej rzadkiej :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz