19 listopada 2014

Paszteciki ze szpinakiem i ricottą

Pyszne i szybkie paszteciki  z dodatkiem szpinaku z ricottą , to doskonałe połączenie zawinięte w ciasto francuskie :) Nie trzeba przepadać za szpinakiem , aby cieszyć podniebienie tym nadzieniem ;) Mój mąż zajadał się a do szpinaku trzeba go troszkę namawiać ;) . Dzieci zresztą tak samo .  Propozycja na ekspresową przegryzkę dla głodnych i  dla nie spodziewanych gości , pod warunkiem , że ciasto francuskie , szpinak i ricotta w lodówce jest ;) U mnie szpinak mrożony zawsze jest odkąd poznałam firmę Iglotex i jej produkty :)



Składniki:
  • 2 op. ciasta francuskiego 
  • 1 op. mrożonego szpinaku Iglotex
  • ząbek czosnku
  • olej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania :
  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 C .
  2. Ciasto francuskie rozłożyć na blacie i rozciąć wzdłuż na pół.
  3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić szpinak z posiekanym czosnkiem i dusić do momentu aż odparuje woda .
  4. Dodać ser ricotta , wymieszać i podgrzać.
  5. Doprawić solą i pieprzem do smaku .
  6. Gotowe nadzienie  nakładać na prostokąty wykrojone z ciasta i formować w prostokąty.
  7. Można poprzecinać i wykrajać różne wzorki na wierzchu każdego pasztecika .
  8. Piec ok. 20 minut do zrumienienia .
Smacznego




1 komentarz:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie.Przepis -super.Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz