7 października 2014

Sernik na zimno " Stracciatella "

Pyszny sernik na czekoladowym cieście . Przepis mam dzięki Ewie z bloga : revolucjawkuchni . Sernik mnie zafascynował i musiałam zrobić i ja ;) W przepisie Ewa podała , żeby użyć sera białego . Masę serową zrobiłam z sera z wiaderka . Ilość żelatyny nieco zwiększyłam . Sernik był i to dość ważna uwaga , mięciutki , rozpływający się w ustach. Na początku bałam się , że masa mi się nie zsiądzie , ale byłam w wielkim błędzie :) uffff na szczęście . :) Dzięki współpracy z firmą Symbio . Jeśli chcecie zobaczyć jakie inne produkty możecie kupić to zapraszam do odwiedzenia strony http://www.symbio.pl/ . :)


Wymiary blaszki : 29 cm x 24 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 20 - 30 minut


Składniki:

Masa serowo - śmietanowa
  • 800 g sera białego mielonego ( może być ser z wiaderka )
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 250 g cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny ( dodałam 6 łyżeczek , jeśli ktoś lubi masę bardziej zwartą to proponuje 7, 8 łyżeczek )
  • cukier wanilinowy ( 16 g )
  • 1 gorzka czekolady
  • 1/2 szkl. wody
Biszkopt :
  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 2 budynie czekoladowe
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao ( uzyłam z firmy Symbio )
  • 3 łyżki mąki pszennej
Polewa czekoladowa :
  • 125 ml śmietanki 30 %
  • 100 g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania :

Biszkopt :
  1. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem.
  2. W oddzielnej miseczce mieszamy budynie, 3 łyżki mąki pszennej , kakao i proszek do pieczenia.
  3. Do masy jajecznej wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy .
  4. Wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok.20- 30 minut .

Masa serowo - śmietankowa :
  1. Ubijamy zimną śmietankę .
  2.  Ser mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym .
  3. Do sera dodajemy ubita śmietankę , dodajemy startą na tarce czekoladę . Mieszamy.
  4. Żelatynę mieszamy w zimnej wodzie , po czym podgrzewamy i mieszamy aby dobrze się rozpuściła ( nie gotujmy żelatyny )
  5. Łączymy rozpuszczoną żelatynę z masą serową .
Polewa czekoladowa:
  1. Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę .
  2. Mieszamy do zgęstnienia .
Serniczek Stracciatella:
  1. Biszkopt przekrajamy wzdłuż  na dwa placki.
  2. Na 1 część wystudzoną wylewamy masę serowo - śmietankową i przykrywamy drugim plackiem.
  3. Polewamy polewą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc .
Smacznego




 
 
 

5 komentarzy:

Bardzo dziękuję za komentarz