16 października 2014

Chlebek owsiany bez wyrabiania

Do tej pory nie miałam odwagi zabrać się za upieczenia chleba . Mój początek z pieczywem okazał się fiaskiem. Zaczęłam od wysokiej poprzeczki tzn. od chleba na zakwasie i niestety po 5 dniach zakwas został wylany , bo nie wiedziałam jaką konsystencję i zapach powinien posiadać . Tak było do czasu , kiedy na grupie na fb " Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta Kinga podała przepis na ten mój dzisiejszy chlebek. Nie trzeba dodawać zakwasu , wystarczą świeże drożdże i różna ziarna i można się cieszyć pysznym i swoim domowym chlebkiem :) Z okazji Światowego Dnia Chleba post jak najbardziej mile widziany :)

Wymiary blaszki : 36 x 16 cm
Czas pieczenia : 65 min.
Temp. pieczenia : 180 C







Składniki :
  • 1 l ciepłej wody ( nie wolno dać zbyt gorącej bo nie wyjdzie ;)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 8 łyżek płatków owsianych ( użyłam płatków z firmy Symbio )
  • 1 kg mąki pszennej typu 650
  • 1 garść siemienia lnianego
  • 1 garść łuskanego słonecznika ( można dodawać ziarna jakie tylko chcecie )
Sposób przygotowania:
  1. Ciepłą wodę nalać do miski.
  2. Wsypujemy kolejno : płatki owsiane, sól ,cukier , pokruszone drożdże , dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na 20 min.
  3. Mąkę przesiać i wsypać do zaczynu.
  4. Wszystkie składniki mieszamy łychą i wlewamy do foremki pokrytej papierem do pieczenia. Ja piekłam w jednej foremce podłużnej. Uderzyć foremką z ciastem o blat stołu ( aby nie było dziur w chlebku ) Odstawić znowu na 20 minut .
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C , pędzelkiem posmarować lekko wierzch chlebka mlekiem i posypać słonecznikiem , płatkami owsianymi albo pestkami dyni ( Symbio ). Piec ok 65 minut. 
  6. Studzić na kratce.
Smacznego



 
 

7 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie! :)

    Pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowy chlebek uwielbiam !!
    www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. tez chciałabym kiedys taki upiec, ale z moimi zdolnościami to nie bedzie takie proste :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapewniam , że nie trzeba mieć zdolności aby upiec ten chlebek. Zachęcam do spróbowania :)

      Usuń
  4. Mmmm, apetyczny chlebek - zapisuję do zrobienia. Zapraszam też do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Magdaleno próbowałam pół na pół i chlebek nie wyszedł dobry :( więc radziłabym jednak mąki żytniej nie używać .

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz